Přenos vědomí a konec umírání? Vědci jsou na stopě nesmrtelnosti

S technologickým pokrokem se čím dál více objevují lidé, kteří věří tomu, že člověk bude moci nabývat jiných forem. Tito lidé se označují jako transhumanisté a věří tomu, že smrt není konečnou fází či k ní v budoucnu vůbec nedojde. Do jaké míry jsou jejich myšlenky proveditelné? O to se zajímal reportér BBC News Benjamin Zand.

„Máme tuhle divnou představu, že umírání je něco, co musíme udělat. Nemusíme. Jednou se ohlédneme zpět a budeme považovat umírání za něco barbarského, stejně jako bylo otroctví," vysvětluje doktor Ben Goertzel.

Goertzel je jednou z hlavních postav transhumanismu, hnutí, které věří, že používání technologií může vylepšit naše intelektuální, fyzické a psychologické možnosti, píše Zand. Někteří členové včetně doktora Goertzela rozšiřují tuto myšlenku ještě o něco dále. Podle nich by nám technologie měla umožnit pokračovat naše životy různými způsoby.

„Myslím, že digitální nesmrtelnost určitě přijde. Doufám, že už za mého života," řekl Goertzel na programu Victoria Derbyshire. Tato myšlenka představuje jedno ze tří „extrémností" – extrémně dlouhý život, extrémní inteligence a extrémně dobrá kvalita života – které mnoho transhumanistů podporuje. Tyto tři principy ale mohou vést k metodám, které budou morálně kontroverzní.

Nepotřebujeme mozek

Podle doktora Goertzela je stáří „nemocí", která musí být vyhubena, zatímco britský transhumanista Aubrey de Grey založil vlastní nadaci Sens k financování výzkumu regeneračních léků proti nemocem spojených s pokročilým věkem, píše dále Zand.

Tzv. mind uploading, také známý jako emulace celého mozku, je hypotetický proces, při kterém dochází k pořízení přesné kopie mysli, včetně vzpomínek a osobnosti, a její nahrání na zařízení podobné počítači, vysvětluje Zand.

Může to znít jako nápad vhodnější spíše pro vědeckofantastickou kníhu, než pro skutečný život, ale doktor Goertzel věří, že jednoho dne by něco takového mohlo být proveditelné. „Mysl je spíše vzorcem organizace než... fyzický materiál," objasňuje. To by znamenalo, že informace v mozku má potenciál být uložená i někde jinde.

Více cest k nesmrtelnosti

Je nepravděpodobné, že bychom v blízké budoucnosti něco takového zvládli, jestli vůbec. Naše mysl by ale mohla být kopírována nesčetněkrát a umístěna teoreticky do jakéhokoli typu těla. Někteří transhumanisté již navrhli prototypy pro budoucí fyzická těla, do nichž by se daly naše mozky nahrát.

Mind uploading ale není zdaleka jedinou navrhovanou cestou k nesmrtelnosti. Britský vědec Kevin Warwick je jeden z prvních kyborgů na světě, pokračuje Zand. Kyborgové jsou lidé, kteří mají určité fyzické dovednosti ovládané nebo vylepšené mechanickými nebo elektronickými zařízeními.

Kybernetika v poslední době zaznamenala mnoho průlomů včetně vývoje pokročilých protetických náhrad, používaných na zlepšení kvality života lidem po amputacích.

Komunikuje s manželkou

V roce 2002 sám Warwick podstoupil operaci, ale z jiného důvodu. „Mám ve svém nervovém systému 100 elektrod, které jsou připojené k počítači a internetu. Tak mohu kontrolovat robotickou ruku, která je tisíce mil daleko ve Spojených státech, zatímco já sedím v Británií a hýbu vlastní rukou," vysvětluje vědec a dodává, že díky elektrodám je schopný zažít to, co cítí robotická ruka. „Skrz elektrické pulsy v mém mozku mohu cítit, kolik síly ruka používá, jako kdyby byla moje vlastní."

Warwickova žena podstoupila stejnou operaci, takže jejich nervové systémy mohou být propojeny a mohou tak spolu efektivně komunikovat. Vědec říká, že byl schopný cítit v mozku impuls ve chvíli, kdy jeho žena sevřela dlaň. Warwick věří, že technologie nám nakonec umožní komunikovat jen mozky přes širokopásmovou síť.

Splynutí s technologiemi je nevyhnutelné

Ne všichni transhumanisté věří, že se technologie bude ubírat stejným směrem. Sdílejí ale myšlenku, že pokud se s technologií nespojíme, riskujeme, že nad námi jednou převezme kontrolu.

„Pokud chcete být v budoucnosti člověkem, bude to budoucnost vskutku neradostná. Pokud budou lidé existovat, pak jako mazlíčci nebo služebníci," říká Warwick.

Tyto technologie mají také etické důsledky, píše dále Zand. Podle filozofa a transhumanisty doktora Anderse Sandberga, vedoucího Future of Humanity Institute při Oxfordské univerzitě, je možné si „představit společnost, ve které si bohatí budou chtít nechat nesmrtelnost pro sebe."

Není třeba mít obavy

Struktura společnosti se také pravděpodobně změní. Jak budeme přežívat různé instituce, národy a organizace, říká Sandberg, mnoho lidí bude mít problémy přizpůsobit se. I tak je doktor Sandberg optimistický. Myslí si, že bychom se neměli bát změn, které transhumanisté předvídají.

„O lidech v budoucnosti musíte přemýšlet stejně, jako byste přemýšleli nad lidoopy, kteří nám v minulosti předcházeli. Neoplakáváme naše předky, jsme rádi, že jsme se vyvinuli. A tak to bude i v budoucnosti," uzavírá Sandberg.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé Vědci lidské tělo mozek

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy