Nezemře 20 milionů dětí, říkají vědci. Očkování prý rozvojovým zemím významně pomohlo, navíc šetří peníze

O pozitivních dopadech očkování v zemích rozvojového světa přesvědčuje nová vědecká zpráva. Podle ní programy pro očkování v chudších zemích mohou do roku 2020 zachránit na 20 milionů životů, zároveň zemím pomáhají i ekonomicky. Udržují totiž obyvatelstvo zdravější a tím i ekonomicky aktivnější.

Očkování je považováno za jedno z nejúčinnějších opatření v oblasti zdravotní péče, které může země praktikovat. Od roku 2001 organizuje Organizace spojených národů (OSN) očkovací program pro 73 zemí s nízkým a středním příjmem jejich obyvatel. OSN tak chce zabránit šíření 10 nemocí. Nyní se očekává, že po dokončení projektu v roce 2020 bude mít za následek odvrácení zhruba 20 milionů úmrtí a současně ušetří neuvěřitelných 820 miliard dolarů.

Výzkum posoudil fungování programu Gavi, který představuje celosvětovou očkovací akci zahájenou v roce 2000, která poskytuje očkovací látky dětem v zemích, kde je hrubý národní příjem na obyvatele nižší než 1 000 amerických dolarů. Většina studií programu se soustředila na úspory, které akce přináší pouze v oblasti zdravotní péče, avšak nejnovější studie, zveřejněná ve Věstníku Světové zdravotnické organizace (WHO), vzala v úvahu mnohem širší ekonomické a sociální úspory z očkování.

"Náš výzkum širších ekonomických a sociálních přínosů očkování ukazuje i další podstatné výnosy spojené s očkováním," vysvětluje Sachiko Ozawa, jedna z vedoucích výzkumu. "Na rozdíl od předchozích odhadů, které počítaly jen s cenou za léčbu, naše odhady ze širšího ekonomického a společenského rámce ukazují, že očkování je cenné také pro delší dožití člověka a jeho zdravější život," uvedla. 

Ekonomické benefity s tím spojené jsou masivní. Až program v roce 2020 skončí, měl by celkem ušetřit 350 miliard dolarů co se týče zdravotní péče, ale celkově ušetří až 820 miliard v rámci 73 nízkopříjmových zemí, ve kterých Gavi operuje. 

Nejde jen o nižší náklady na zdravotní péči, neboť nemocím se očkováním předchází, ale vliv má i to, že lidé jsou zdravější a pracují delší dobu, a tím zvyšují produktivitu v těchto zemích po celou dobu svého života. 

Podle vědkyně Ozawa by si politici měli uvědomit, že i očkování může pomoci ke zvýšení ekonomického potenciálu dané země. Ale očkování není jenom o penězích. Do roku 2020 by program měl zachránit 20 milionů dětských životů. Čerstvý výzkum je tak dalším důkazem pro tvrzení, že očkování v rozvojových zemích má smysl a může být cenným prostředkem hospodářského rozvoje. 

Související

Více souvisejících

očkování zdraví rozvojové země

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy