Mikrovlnná trouba, glutamát sodný, antibakteriální gely. Víte, jak opravdu ovlivňují vaše zdraví?

Správné hygienické návyky jsou zcela jistě správné a často mohou chránit naše zdraví. Jenže ne vše, co považujeme za dobré, nám opravdu prospívá.

Jak poukazuje server Business Insider, některé populární praktiky, které jsou považovány za „zdravé návyky", jsou prostě nepravdivé nebo jsou založeny jen na velmi skromných důkazech.

Papírový záchodový sedák

Na některých veřejných toaletách je možná najít papírovou vložku, která se pokládá na záchodové prkénko. A pokud tam není, možná si prkénko obkládáte toaletním papírem. Jak ale poukazuje server, je velice nepravděpodobné, že byste ze záchodového prkénka chytili nějakou infekci. Například virus HIV nebo herpes nepřežije příliš dlouhou dobu mimo vhodné a teplé prostředí – jakým je třeba lidské tělo. Lidská kůže navíc dokáže efektivně blokovat potenciálně škodlivé patogeny.

Glutaman sodný

Celá řada z nás už jistě slyšela, že glutaman sodný, který se používá se v potravinářském průmyslu jako přídavná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu, má na lidské tělo nežádoucí účinky. Řada z nás se mu proto snaží vyhýbat. Pravdou ale je, že žádná studie je nedokázala nesporně prokázat.

Nežádoucí účinky spojované s glutamanem - jako je zvracení, studený pot, ztuhlé svaly, migréna, bušení srdce či závratě - byly shrnuty pod název „Syndrom čínské restaurace“ anebo Kwokova nemoc, avšak není příliš jasné, zda za potíže Roberta Ho Man Kwoka, podle kterého je tento syndrom pojmenován, a ostatních návštěvníků čínských restaurací, může opravdu glutamát anebo jiné exotické přísady.

Při běžné konzumaci je glutamát sodný pravděpodobně bezpečný, tělo jej dokáže bez problémů metabolizovat. Zcela bezproblémová hranice je podle expertů 120 mg/kg hmotnosti člověka. Smrtelná dávka pro krysu je 16,6 g/kg orálně. Kupříkladu u kuchyňské soli jsou to 3 g/kg. Glutamát je tedy pro krysu podstatně méně toxický než běžná kuchyňská sůl. Glutamát se účastní činnosti centrálního nervového systému jako neurotransmiter, existuje proto spekulace, že vysoké a časté dávky v krevní plazmě mohou poškozovat mozek.

Mikrovlnné trouby

Ohřívání jídla může zcela jistě zničit nutriční hodnotu pokrmu. Přesto není použití mikrovlnky více škodlivé než jakákoliv jiná metoda vaření jídla – a to navzdory tomu, že celá řada lidí věří, že není dobré v ní připravovat jídlo. Navíc také panuje pověra, že ozařování paprskem mikrovlnného záření způsobuje nesnesitelné bolesti a další zdravotní problémy. Pravdou ale je, že zatím nikdo definitivně neprokázal, že mikrovlnné trouby škodí zdraví.

Mazání rukou antibakteriálním gelem

I když se tyto gely jmenují antibakteriální, nemají lepší účinnost při zabíjení bakterií, než tradiční voda a mýdlo. Naopak existují patogeny, jako je škodlivý norovirus či bakterie Clostridium difficile, které jsou vůči těmto gelům imunní.

Norovirus přitom způsobuje epidemickou akutní virovou gastroenteritidu. Způsobuje jedno z nejčetnějších virových onemocnění z vody a potravin vůbec, ale přenáší se i přímým kontaktem. Clostridium difficile bakterie, která způsobuje průjem nebo jiná onemocnění trávicího traktu v situacích, kdy je běžná střevní mikroflóra potlačena antibiotiky.

Užívání multivitamínů

Bez vitamínů, jako jsou A, C a E lidé nemohou žít. Ovoce a zelenina je však plná těchto vitamínů a tak je užívání populárních multivitamínů ve většině případů zbytečné – tedy pokud člověk netrpí určitými problémy. Většinu vitamínů tělo prostě vyloučí například v moči.

Nízkokalorická jídla

Vyřadit z jídelníčku tučná jídla vám může pomoci snížit váhu. Výzkum, který trval celkem 8 let a do kterého se zapojilo 50 tisíc žen však ukázal, že nízkokalorická dieta nesníží riziko rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva či nemocí srdce. Navíc strava bohatá na zdravé tuky může snížit riziko vzniku srdečních chorob.

Práce ve stoje

Moderní jsou dnes počítačové stolky, u kterých lidé stojí. Když člověk stojí, spálí více kalorií než při sezení, to je známá věc. Zároveň však neexistuje důkaz, že celodenní stání je z dlouhodobého hlediska zdravější než sezení.

Související

Více souvisejících

Záchody zdraví vitamíny viry a bakterie Mikrovlnné trouby potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Jana Hynková

Zemřela diplomatka Jana Hynková. Lipavský ocenil její úspěchy

Českou diplomacii zasáhla smutná zpráva. Zemřela významná diplomatka Jana Hynková, která celý profesní život zasvětila službě České republice a mezinárodní diplomacii. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Hynková zemřela ve čtvrtek po těžké nemoci. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Lodní doprava, ilustrační foto

Evropa jde po ruské stínové flotile. Sankcemi se snaží vytvořit mezinárodní tlak

Evropská unie uvalila nové sankce na téměř dvě stě lodí stínové flotily, které Rusko využívá k obcházení ropných embarg a k nelegálnímu vývozu ukradeného ukrajinského obilí. Cílem je zasáhnout klíčový logistický nástroj Kremlu, jenž pomáhá financovat válku a zároveň ohrožuje mezinárodní bezpečnost i potravinové trhy.

včera

včera

Aktualizováno včera

V Rudolfinu se lidé loučí s Jiřím Bartoškou. (20.5.2025) Prohlédněte si galerii

Česko se naposledy rozloučilo s Jiřím Bartoškou

Česko se dnes rozloučilo s legendárním hercem Jiřím Bartoškou. Zemřel předminulý týden ve čtvrtek ve věku 78 let. Veřejné poslední rozloučení začalo v 10 hodin dopoledne v pražském Rudolfinu. Lidé mohli na místě uctít památku dlouholetého prezidenta karlovarského filmového festivalu až do 17:00. 

včera

včera

včera

včera

Moře, ilustrační foto

Počasí jako skrytá hrozba pro svět? Vědci varují před ohromným rizikem, které si uvědomuje jen málokdo

Na pobřeží po celém světě se valí vlna za vlnou. Ale tentokrát nejde jen o přirozený rytmus moře, nýbrž o varovný signál. Vědci hlásí, že vlny v jižním oceánu rostou – jsou větší, silnější a rychlejší než kdykoli předtím. A zatímco pro surfaře může jít o vzrušující výzvu, pro pobřežní oblasti po celém světě představují zvyšující se vlny jedno z nejvážnějších rizik spojených s klimatickou krizí.

včera

včera

Sídlo Světové zdravotnické organizace

Svět schválil historickou pandemickou dohodu. USA zůstávají stranou

Po třech letech složitých jednání přijali světoví lídři v Ženevě pandemickou dohodu, která má v budoucnu zajistit lepší koordinaci v boji proti šíření nakažlivých nemocí. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ji označil za „vítězství pro veřejné zdraví, vědu a mezinárodní spolupráci“.

včera

Evropská unie

Putin mír nechce. Evropa dnes uvalila na Rusko nové, tvrdé sankce

Velká Británie a Evropská unie oznámily nové rozsáhlé sankce proti Rusku poté, co pondělní telefonát mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem nepřinesl žádné konkrétní výsledky. Moskva podle všeho odmítla učinit jakékoli ústupky směrem k míru.

včera

včera

Mekka, Saúdská Arábie

Arabské monarchie posilují americkou ekonomickou nadvládu. Darem letadla pro Trumpa to nekončí

Když Donald Trump podepsal s Saúdskou Arábií zbrojní dohodu v hodnotě 142 miliard amerických dolarů, prohlásil, že vztahy mezi Spojenými státy a královstvím jsou „silnější než kdy dřív“. Současně podle některých zpráv obdržel i soukromé letadlo jako dar od Kataru. I když ne každý prezident USA dostane soukromý tryskáč, tyto projevy štědrosti nejsou náhodné – jsou součástí dlouhodobého a hluboce zakořeněného vztahu mezi USA a státy Perského zálivu, který zásadně ovlivnil globální mocenskou rovnováhu posledních desetiletí.

včera

Může Trump dostat nobelovku za mír? Podle expertů to není úplný nesmysl

Navzdory neúspěchu při naplnění slibu ukončit válku na Ukrajině do 24 hodin zůstává pro amerického prezidenta Donalda Trumpa stále možnost zapsat se do historie jako mírotvůrce. Jak ale upozorňuje analytik Hudsonova institutu Daniel Kochis, šance na dosažení trvalého míru závisí na zásadní změně přístupu – od opakovaných dohod a návrhů k tlaku a donucení Kremlu k ústupkům.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy