Správné hygienické návyky jsou zcela jistě správné a často mohou chránit naše zdraví. Jenže ne vše, co považujeme za dobré, nám opravdu prospívá.
Jak poukazuje server Business Insider, některé populární praktiky, které jsou považovány za „zdravé návyky", jsou prostě nepravdivé nebo jsou založeny jen na velmi skromných důkazech.
Papírový záchodový sedák
Na některých veřejných toaletách je možná najít papírovou vložku, která se pokládá na záchodové prkénko. A pokud tam není, možná si prkénko obkládáte toaletním papírem. Jak ale poukazuje server, je velice nepravděpodobné, že byste ze záchodového prkénka chytili nějakou infekci. Například virus HIV nebo herpes nepřežije příliš dlouhou dobu mimo vhodné a teplé prostředí – jakým je třeba lidské tělo. Lidská kůže navíc dokáže efektivně blokovat potenciálně škodlivé patogeny.
Glutaman sodný
Celá řada z nás už jistě slyšela, že glutaman sodný, který se používá se v potravinářském průmyslu jako přídavná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu, má na lidské tělo nežádoucí účinky. Řada z nás se mu proto snaží vyhýbat. Pravdou ale je, že žádná studie je nedokázala nesporně prokázat.
Nežádoucí účinky spojované s glutamanem - jako je zvracení, studený pot, ztuhlé svaly, migréna, bušení srdce či závratě - byly shrnuty pod název „Syndrom čínské restaurace“ anebo Kwokova nemoc, avšak není příliš jasné, zda za potíže Roberta Ho Man Kwoka, podle kterého je tento syndrom pojmenován, a ostatních návštěvníků čínských restaurací, může opravdu glutamát anebo jiné exotické přísady.
Při běžné konzumaci je glutamát sodný pravděpodobně bezpečný, tělo jej dokáže bez problémů metabolizovat. Zcela bezproblémová hranice je podle expertů 120 mg/kg hmotnosti člověka. Smrtelná dávka pro krysu je 16,6 g/kg orálně. Kupříkladu u kuchyňské soli jsou to 3 g/kg. Glutamát je tedy pro krysu podstatně méně toxický než běžná kuchyňská sůl. Glutamát se účastní činnosti centrálního nervového systému jako neurotransmiter, existuje proto spekulace, že vysoké a časté dávky v krevní plazmě mohou poškozovat mozek.
Mikrovlnné trouby
Ohřívání jídla může zcela jistě zničit nutriční hodnotu pokrmu. Přesto není použití mikrovlnky více škodlivé než jakákoliv jiná metoda vaření jídla – a to navzdory tomu, že celá řada lidí věří, že není dobré v ní připravovat jídlo. Navíc také panuje pověra, že ozařování paprskem mikrovlnného záření způsobuje nesnesitelné bolesti a další zdravotní problémy. Pravdou ale je, že zatím nikdo definitivně neprokázal, že mikrovlnné trouby škodí zdraví.
Mazání rukou antibakteriálním gelem
I když se tyto gely jmenují antibakteriální, nemají lepší účinnost při zabíjení bakterií, než tradiční voda a mýdlo. Naopak existují patogeny, jako je škodlivý norovirus či bakterie Clostridium difficile, které jsou vůči těmto gelům imunní.
Norovirus přitom způsobuje epidemickou akutní virovou gastroenteritidu. Způsobuje jedno z nejčetnějších virových onemocnění z vody a potravin vůbec, ale přenáší se i přímým kontaktem. Clostridium difficile bakterie, která způsobuje průjem nebo jiná onemocnění trávicího traktu v situacích, kdy je běžná střevní mikroflóra potlačena antibiotiky.
Užívání multivitamínů
Bez vitamínů, jako jsou A, C a E lidé nemohou žít. Ovoce a zelenina je však plná těchto vitamínů a tak je užívání populárních multivitamínů ve většině případů zbytečné – tedy pokud člověk netrpí určitými problémy. Většinu vitamínů tělo prostě vyloučí například v moči.
Nízkokalorická jídla
Vyřadit z jídelníčku tučná jídla vám může pomoci snížit váhu. Výzkum, který trval celkem 8 let a do kterého se zapojilo 50 tisíc žen však ukázal, že nízkokalorická dieta nesníží riziko rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva či nemocí srdce. Navíc strava bohatá na zdravé tuky může snížit riziko vzniku srdečních chorob.
Práce ve stoje
Moderní jsou dnes počítačové stolky, u kterých lidé stojí. Když člověk stojí, spálí více kalorií než při sezení, to je známá věc. Zároveň však neexistuje důkaz, že celodenní stání je z dlouhodobého hlediska zdravější než sezení.
Související
Vědci našli nový způsob, jak se může koronavirus šířit. Stačí spláchnout
Počasí způsobilo nečekanou věc, vybuchl záchod
Záchody , zdraví , vitamíny , viry a bakterie , Mikrovlnné trouby , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Karel III. o Vánocích neuvidí dva prince. Do Sandringhamu nepřijedou
včera
Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera
včera
Útočník z Magdeburgu míří do vazby. Bilance páteční tragédie se změnila
včera
Počasí se ochladilo a déšť se mění ve sníh. Meteorologové poskytli předpověď
včera
RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok
včera
Robert Fico je u Putina v Kremlu
včera
Ukrajinci zaútočili na Kazaň. Putin teď slibuje mnohem větší destrukci na Ukrajině
včera
Poslední šance si vyřídit všechno potřebné. Pošta sdělila, jak bude mít otevřeno
včera
Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá
včera
Bramborový salát podle Magdaleny Dobromily Rettigové
včera
Prosincové projevy politiků: Pavel bude poslední v řadě. Promluví i Zeman
včera
Důchody dostanou lidé do Štědrého dne. Příští rok už to bude o Vánocích jinak
včera
Rok od střelby na FF UK: Oběti se spravedlnosti nedočkají, přestože viníka smrti 14 lidí známe
včera
Otevírací doba o Vánocích. Pořádky se nemění, zákon mluví jasně
včera
Rok od tragédie, která změnila život mnoha lidem. Česko si připomíná nejhorší masovou střelbu v historii
Aktualizováno včera
OBRAZEM: Česko si připomnělo oběti tragédie na FF UK. Naší společností otřásla, říká Fiala
21. prosince 2024 21:56
Kate a William dojali Brity vánoční pohlednicí. Zachycuje klíčový moment tohoto roku
21. prosince 2024 20:30
Česká hymna poprvé zazněla před 190 lety. V Tylově Fidlovačce
21. prosince 2024 19:33
Policii znepokojuje, co se děje na D1 před Brnem. Ukázala záběry nebezpečných nehod
21. prosince 2024 18:50
Nobelova cena pro Trumpa? Při splnění jednoho předpokladu může být kandidátem
Pokud budoucí americký prezident Donald Trump dokáže docílit vyřešení konfliktu na Ukrajině, mohl by dostat Nobelovu cenu míru. V komentáři pro server Foreign Affairs napsal americký politolog Michael McFaul.
Zdroj: Jakub Jurek