Spotřeba masa je pro některé z nejcennějších a zároveň nejohroženějších oblastí světa zničující, a to především kvůli obrovskému množství půdy potřebnému k produkci krmiv. Uvádí to nová zpráva, ze které cituje server The Independent.
Rostoucí popularita západní stravy, která obsahuje vysoké množství masa a mléčných výrobků, ovlivňuje velkou část světa. Pokud by se celosvětová spotřeba živočišných produktů snížila tak, aby vyhovovala požadavkům na výživu, znamená to, že by byla ušetřena oblast, která rozlohou představuje 1,5 násobek velikosti Evropské unie, uvádí Světový fond na ochranu přírody (WWF).
Nová zpráva nazvaná „Chuť k ničení", která byla představena na konferenci o chovu hospodářských zvířat, říká, že vyšší spotřeba živočišných produktů vede k tomu, že je obrovské množství půdy používáno pouze na pěstování plodin na krmivo. A tato plocha se neustále zvyšuje.
Tento trend přitom ohrožuje oblasti včetně Amazonky, Konžské pánve a Himálají, kde jsou zdroje vody a půdy již tak pod značným tlakem, varovala zpráva. Nadměrná spotřeba živočišných produktů je podle organizace WWF zodpovědná za 60 % ztráty biologické rozmanitosti, přičemž jen britský potravinářský průmysl je přímo spojen se zánikem odhadovaných 33 druhů.
„Svět spotřebovává více živočišných bílkovin, než potřebuje, a to má zničující vliv na volně žijící zvířata," uvedl Duncan Williamson, ředitel pro potravinovou politiku WWF . „Ohromujících 60 procent globální ztráty biologické rozmanitosti způsobilo jídlo, které jíme. Víme, že mnoho lidí si je vědomo toho, že strava založená na mase má dopad na vodu a půdu a že také způsobuje emise skleníkových plynů, ale jen málo lidí ví, že největší problém způsobuje krmení, kterým jsou zvířata živena.“
Sója se vyrábí v tak velkém množství, že v roce 2010 britský hospodářský průmysl potřeboval plochu o velikosti Yorkshire, aby vyrobil sóju používanou k výživě zvířat. Aby svět udržel krok s nárůstem spotřeby masa, očekává se, že do roku 2050 vzroste produkce sóji o 80 procent.
Pokyny týkající se stravy doporučují 45 až 55 gramů bílkovin denně, přesto průměrná osoba ve Velké Británii spotřebuje 64 až 88 gramů, z toho 37 procent tvoří maso. Pokud by všichni lidé na planetě snížili spotřebu živočišných produktů tak, aby splňovali tato výživová doporučení, celkové množství potřebné zemědělské půdy by kleslo o 13 %, což by mělo za následek úspory téměř 650 milionů hektarů půdy, uvádí zpráva.
Maso, které jíme, je navíc méně výživné než dříve, varovala organizace. Intenzivní chov je totiž spojen s poklesem obsahu zdravých omega-3 mastných kyselin v živočišných produktech a nárůstem nezdravého nasyceného tuku. Zpráva také uvádí, že dnes musí člověk sníst šest kuřat z velkochovů, aby získal stejné množství omega-3 mastných kyselin, které se v 70. letech nacházelo v jediném kuřeti.
Williamson dodává: „Aby lidé a příroda prosperovali, musíme konzumovat a vyrábět potraviny jinak. Omezení konzumace živočišných bílkovin by nám umožnilo nastavit udržitelnější způsob hospodaření s menším dopadem na životní prostředí a zajistilo zdravější a výživnější potraviny.“
Související
Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou
Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny
Aktuálně se děje
před 40 minutami
Severokorejští vojáci jsou vybaveni falešnými ruskými vojenskými dokumenty
před 1 hodinou
Kreml zveřejnil detaily schůzky Putina s Ficem
před 2 hodinami
Politico: Vítězem voleb v Rumunsku je Putin
před 3 hodinami
Z jádra EU do pozice vyvrhela. Orbán i Fico začali hledat nepřátele společně
před 3 hodinami
12 tisíc nestačí. Kim pošle Putinovi další vojáky
před 4 hodinami
Čelí zneužívání i týrání. Na školách v USA umírají tisíce dětí původních obyvatel Ameriky
před 5 hodinami
Ivanka Trumpová definitivně končí s politikou
před 6 hodinami
Asadova manželka odmítá žít v Rusku. Podala žádost o rozvod
před 7 hodinami
Ukrajina už vyřadila z boje 1100 severokorejských vojáků
před 8 hodinami
Počasí na Štědrý den: Bílé Vánoce budou jen někde, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. o Vánocích neuvidí dva prince. Do Sandringhamu nepřijedou
včera
Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera
včera
Útočník z Magdeburgu míří do vazby. Bilance páteční tragédie se změnila
včera
Počasí se ochladilo a déšť se mění ve sníh. Meteorologové poskytli předpověď
včera
RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok
včera
Robert Fico je u Putina v Kremlu
včera
Ukrajinci zaútočili na Kazaň. Putin teď slibuje mnohem větší destrukci na Ukrajině
včera
Poslední šance si vyřídit všechno potřebné. Pošta sdělila, jak bude mít otevřeno
včera
Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá
včera
Bramborový salát podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Nedílnou součástí štědrovečerní večeře je dnes bramborový salát. Ten je moderním vánočním jídlem, v minulosti si lidé o Štědrém večeru pochutnávali na něčem jiném. Jedny z nejstarších receptů na bramborový salát zaznamenala ve svých kuchařských knihách Magdalena Dobromila Rettigová.
Zdroj: Lucie Žáková