Vtipkuje se o tom už desítky let, problém je, že většinou jde o pravdivou událost. Ať chceme nebo ne, pokud spadne chléb na zem, tak je to namazanou stranou. A otázka proč trápí vědce už několik desetiletí. Nyní se však výzkumný tým z manchesterské univerzity konečně rozhodl tuto záhadu rozlousknout a výsledky jsou překvapující.
Vše souvisí s výškou stolu, ze kterého chleba spadne. Běžný jídelní stůl má totiž výšku 76 centimetrů, a pokud držíme chleba v ruce, tak se jeho startovní pozice zvýší zhruba o dalších třicet centimetrů.
Chleba z této výšky dokáže udělat pouze půlsalto, než přistane na zem, a protože máslo mažeme na horní stranu, tak se díky rotaci ocitne vždy na podlaze. Aby tuto teorii potvrdil, rozhodl se profesor Chris Smith a jeho tým, že pustí sto krajíců chleba ze stolu. V 81 případech se máslová strana potkala s podlahou.
Pokud chcete, aby váš chleba spadl na zem tou správnou stranu, tak budete muset investovat do kuchyňského stolu a židlí. Aby mohl chleba udělat otočku o 360 stupňů, musí spadnout nejméně z výšky 2,438 metru.
Kromě výšky stolu má vliv na otáčení chleba také fyzika. Abyste předešli otáčení chleba, je nutné vytvořit vzduchové kapsy, které vzniknou prudkým zrychlením pečiva. Nutné je tedy upustit chleba na zem vší silou. Nejlepší ale je, být pozorní a šikovní, aby chleba na zem nepadal.
Jev padajícího chleba trápí vědce a širokou veřejnost už téměř 180 let. Poprvé se fenomén projednával v roce 1835 v měsíčníku New York Magazine. Nyní se výzkum dokonce dostane do nejnovější série populárního seriálu s názvem Teorie velkého třesku.
Namazat si ráno k snídani chleba s máslem je pro spoustu lidí noční můrou. Ztuhlé máslo z lednice prostě namazat nejde a podle nedávného britského výzkumu 3000 lidí uvedlo, že raději nesnídá, než aby čekali, až máslo změkne. Na řadu nyní přišli technici a designéři, kteří vyvíjejí řešení – vyhřívaný nůž na máslo, díky kterému máslo měkne při krájení.
Související

Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží

Pekárny prochází dramatickým otřesem. Desítky jich jsou nuceny zavřít
pečivo , Vědci , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 4 minutami

Horskou vesničku ve Švýcarsku pohřbil masivní sesuv půdy. Jeden člověk se pohřešuje
před 8 minutami

Černé moře Rusům nenechá. EU začala jednat, spouští novou vojenskou strategii
před 48 minutami

Putinovi dává ještě dva týdny na rozmyšlenou. Trump naznačil, co bude pak
před 2 hodinami

První letní předpověď počasí. Víkend potěší milovníky tepla
před 3 hodinami

Donald Trump narazil: Soud pro mezinárodní obchod v USA zrušil jeho cla na světový obchod
před 3 hodinami

Elon Musk opouští Donalda Trumpa. Po čtyřech měsících končí ve vládní iniciativě DOGE
před 9 hodinami

Nezapomenutelný moment: Ewa Farna si zazpívala s Dua Lipou
včera

Prahu čekají víkendové výluky. Tramvaje nahradí metro a dočasně změní trasy
včera

Podvodů na WhatsAppu přibývá. Policisté upozornili na další praktiku
včera

Česko bude mít novou koncepci zahraniční politiky. Vláda řešila čínský kyberútok
včera

Rusko navrhuje Ukrajině další kolo rozhovorů. Lavrov prozradil detaily
včera

Do čela ČT chce nejméně pět kandidátů. Čtyři prostředí televize dobře znají
včera

Ženu nabádaly hlasy k útoku v obchodním centru. Policie včas zakročila
včera

Záhada jarního počasí. Meteorologové prozradili, zdali je opravdu chladné
včera

Šéf Hamásu Muhammad Sinvár je po smrti, ohlásil Netanjahu
včera

USA vyšetřují známou čínskou firmu kvůli bezpečnostním hrozbám. Jejími routery se k internetu připojují i Češi
včera

Vyrábí víc než nakupuje. Co může Ukrajina získat vývozem zbraní ze země?
včera

Elon Musk se otevřeně postavil proti Trumpovi
včera

Německo se tvrdě opřelo do Izraele. Netanjahu si už musí uvědomit, že dělá něco vážně špatně
včera
Hranice 1,5 °C padla. Extrémní počasí oteplí planetu o mnohem víc, obávají se vědci
Navzdory častým zprávám o rekordních vlnách veder, extrémním počasí a neochotě některých států jednat se svět podle aktuálních vědeckých odhadů pravděpodobně vyhne nejhorším scénářům globálního oteplení. Vše ale nasvědčuje tomu, že do konce století se planeta ohřeje přibližně o 2,7 °C oproti době před průmyslovou revolucí. Tento výhled, přestože lepší než předpokládaný nárůst teploty o 4 až 5 stupňů z minulých dekád, zůstává alarmující a představuje vážné riziko pro stabilitu ekosystémů i samotné lidstvo.
Zdroj: Libor Novák