Co by se stalo s vaším tělem, kdybyste pozřeli prací prostředek? Pěna u pusy je ten nejmenší problém

Rozumnému dospělému člověku je jasné, že pojídat kapsle na praní nebo do myčky opravdu není dobrý nápad. Pokud by o tom náhodou někdo pochyboval, výrobce slova o tom, že prací prostředek není k jídlu, umisťuje i na obal. Přesto se najdou lidé, kteří jsou schopni – často jen pro zábavu – kapsli pozřít. Tušíte, co to s jejich tělem udělá?

Na sociálních sítích se šíří výzva „Tide Pod Challenge“, která se velmi rychle stala virálem. Princip spočívá v tom, že mají účastníci výzvy sníst kapsli na praní. Často si ale neuvědomují, že tím ohrožují nejen své zdraví, ale i život.

Co se stane s lidským tělem, když konzumujete koncentrovaný prací prostředek?

Detergent, který se používá k rozkládání složek odpadu, je složen ze směsi syntetických chemikálií - a jejich nejdůležitějšími složkami jsou povrchově aktivní látky.

Povrchově aktivní látky jsou molekuly s dlouhým řetězcem, které se připojí k vodě a mastnotě, a když jsou rozpuštěny ve vodě, vytvoří „supermolekuly ". Jinými slovy - snižují povrchové napětí rozpouštědel, usnadňují tak rozpouštění a odstraňování nečistot.

Naše ústa a trávicí systém jsou plné vody a tuků. A jejich agresivní likvidace v trávícím systému je velmi nebezpečná, vysvětluje server The Independent.

Nicméně podle zprávy vědecké pobočky Evropské komise „v malých množstvích mají povrchově aktivní látky nízkou orální akutní toxicitu" a obvykle způsobují jen podráždění sliznice. Při vyšších dávkách ale mohou být tyto látky mnohem škodlivější.

Podle zprávy může reakce na ně zahrnovat zvracení, bolesti břicha, plynatost a průjem. „V ojedinělých případech zvracení nebo tvorba značného množství pěny v ústech způsobuje riziko aspirace" - tedy riziko, že se nebude moci správně dýchat.

Závažnější rizika spojená s konzumací povrchově aktivních látek postihují starší osoby, malé děti nebo osoby s oslabeným imunitním systémem. I zdraví dospělí jedinci však mohou tvrdě pocítit vedlejší účinky podobných látek

A některé kapsle navíc obsahují bělidlo - oxidační činidlo. Při jeho požití hrozí popáleniny trávicího traktu, což může vyvolat zvracení. To může vést až k zánětu jícnu a negativnímu vlivu na trávení. V některých případech dokonce bylo zjištěno, že požití různých chemikálií tabletách způsobuje „depresi centrálního nervového systému", což může vést až k bezvědomí.

Související

Více souvisejících

zdraví lidské tělo věda Úklid Pračky

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy