Příběh o lásce jako z pohádky? V České historii se odehrál jeden netradiční

Z velkých lásek Rakousko-Uherského mocnářství si lidé většinou vybaví Františka Josefa I. a krásnou Alžbětu Bavorskou, asi lépe známou jako Sissi. Jako další příklad velké lásky té doby jeví se vztah následníka trůnu Františka Ferdinand d’Este a české hraběnky Žofie Chotkové. Byla to skutečně velká láska, často ukrývaná v bezpečí zámku Konopiště, které nebylo v počátcích ani koncích přáno. Příběh této lásky přitom začínal zcela nenápadně...

Mládí Františka Ferdinanda bylo stejné jako mnohých dalších z jeho okolí. Při své milované vojenské službě tu a tam navštívil v Praze i ve Vídni nevěstinec. V Uhrách dokonce s jednou dívkou počal dítě. K němu se ale přiznal a vyplatil ho, což tehdy nebylo nic neobvyklého. 

Přesto se jeho osudový příběh brzy změnil a mezi jeho největší záliby a lásky přibyla jedna osudová žena. Tu poprvé potkal na plese v února roku 1885. Byla to tehdy ještě ani ne sedmnáctiletá Žofie Chotková z českého hraběcího rodu. O pět let starší František Ferdinand se do ní snad již tehdy zadíval. Vzájemná láska se však zrodila až později a od roku 1894 existují i dochované milostné dopisy a zprávy o tajných návštěvách. Svůj vztah totiž dlouho skrývali. 

V roce 1898 byl František opět na návštěvě u arcivévodkyně Isabely, kde Žofie Chotková sloužila jako dvorní dáma. Paní Isabela si vykládala návštěvy Františka jako zájem o jednu z jejích dcer. Ovšem tehdy po tenisovém kurtu zde František zapomněl svůj medailonek. Sluha ho našel a poslušně donesl arcivévodkyni, která ho chtěla arcivévodovi vrátit. Při té příležitosti v něm ale objevila podobenku Žofie Chotkové. Skandál byl na světě. Sama arcivévodkyně Isabela se v něm hojně angažovala a o této „hrozné a nevhodné“ skutečnosti informovala samotného císaře.

František Josef I. si pozval svého synovce, budoucího císaře, k rozhovoru. František Ferdinand si však stál za svým, byť z celé jeho rodiny byla na jeho straně pouze jeho nevlastní matka Marie Tereza. Ostatní byli proti tomuto svazku, stejně jako císař. Byli tu i tací, kteří si dokonce vzali za úkol rozdělit tento nevhodný pár.

Žofie i František Ferdinand věděli, že přesvědčit císaře, aby svolil k sňatku, nebude snadné, ale po mnoha rozmluvách či spíše hádkách s císařem si František Ferdinand prosadil svou. Císař však v zájmu monarchie dal svolení pouze k morganatickému sňatku. František Ferdinand tak pro svůj sňatek s Žofií musel složit v roce 1899 tzv. renunciační přísahu, v níž se vzdal mimo jiné nároků na trůn pro své budoucí potomky z manželství s Žofií. Ta se navíc nikdy nemohla stát císařovou, ale pouze ženou císaře, což Františka Ferdinanda vždy trápilo a uráželo. Pro lásku k Žofii to však hodlal podstoupit. 

Svatba se uskutečnila 1. července 1900 v Zákupech. Z ženichovy strany dorazily pouze nevlastní matka Marie Tereza a obě její dcery, nevlastní sestry Františka Ferdinanda. Ostatní hosté byli ze strany Žofie. Po svatbě jeli na líbánky právě na Konopiště.

Právě zde se jim narodily tři děti. Rok po svatbě to byla holčička, Žofinka. V roce 1902 se narodil Max a v roce 1904 Arnošt. Žofie čekala ještě jedno dítě, ale to se již narodilo mrtvé. Je nutné podotknout, že Žofie se vdávala až ve svých 32 letech, což na tehdejší dobu byl pozdní věk na svatbu. 

Ani po svatbě nebyl život Žofie a Františka Ferdinanda jednoduchý. Kvůli morganatickému sňatku nemohla Žofie svého manžela oficiálně doprovázet. Ze stejných důvodů neměly děti právo na nástupnictví. Díky tomu ale jejich dětství nebylo vázáno striktním dvorským protokolem a bylo skutečně pohodové a šťastné, stejně jako celý pobyt rodiny na zámku v srdci Čech.

Ovšem toto těžce vydobyté štěstí nemělo trvat věčně. V roce, po 14 letech od svatby, se páru naskytla první příležitost, kdy mohla Žofie oficiálně doprovázet svého manžela. 23. června odjíždí rodiče i se svými dětmi do Chlumu u Třeboně, na jejich druhé sídlo v Čechách. Zde spolu tráví ještě několik posledních chvil. Manželé pak odjíždějí, byť zpočátku každý svou trasou, směrem do Bosny a Hercegoviny, kde se měl František Ferdinand zúčastnit vojenských manévrů. Jejich děti zůstaly na zámku v Chlumu, kde čekaly, až se rodiče vrátí a společně pojedou opět na Konopiště.

28. června byl ale v Sarajevu na Františka Ferdinanda a jeho ženu spáchán atentát, který provedl Gavrielo Princip. Dva z jeho výstřelů byly smrtelné. Za svými dětmi a zpět na Konopiště se Žofie s Františkem Ferdinandem nikdy nevrátili a stali se prvními oběťmi přicházející první světové války. Tím skončilo pouhé čtrnáctileté, ale šťastné manželství a velká, i když vždy zakázaná láska.

Související

Lidé

Slovenská vláda navrhla posílení práv partnerů včetně LGBT+, kteří neuzavřeli sňatek

Slovenská vláda dnes schválila návrh zákona na zlepšení některých životních situací párů, které neuzavřely sňatek, včetně členů komunity LGBT+. Předlohu, která nepočítá se zavedením registrovaných partnerství, už dříve jako nedostatečnou kritizovaly některé nevládní organizace. Premiér Eduard Heger novinářům řekl, že cílem bylo připravit takový návrh, který sněmovna schválí. Vláda nemá většinu v parlamentu.

Více souvisejících

Láska, intimnosti, vztahy historie hrady a zámky František Ferdinand d´Este (následník rakousko-uherského trůnu)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod

Pondělí má být nejteplejším dnem pracovního týdne, který právě začíná, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V úterý mohou v Česku opět udeřit bouřky, naznačili meteorologové.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy