Jak těžký je mrak? Kolik energie produkuje lidské tělo? Věda dokáže odpovědět i na nejpodivnější otázky

Možná už se vám už někdy stalo, že jste se během dne nebo během noci zamysleli nad věcmi, které se na první pohled zdají být zcela nepodstatné - přesto jste měli jakousi potřebu znát na ně odpověď. Náš mozek je velmi složitý orgán a někdy ani nevíme, proč nás některé otázky napadají. Kolik váží mrak? Může člověk cítit vůně, i když spí? Kolik energie produkuje lidské tělo? Na všechny tyto a další otázky teď pro vás máme odpověď.

Lidské sliny obsahují přírodní lék proti bolesti - opiorfín, který je 6krát účinnější než morfin. Navíc, tato látka působí i proti panice a má antidepresivní účinky. Experti z pařížského Pastérova institutu izolovali opiorfin z lidských slin, ale podle všeho je docela možné, že se tato látka vyskytuje i v jiných částech těla. Zatím však není vůbec jasné, jak sloučenina působí na nervový systém. Zřejmě v mozku zastavuje odbourávání enkefalinů, které ovlivňují tělesnou reakci vůči bolesti. 

Existují barvy, které si lidský mozek nedokáže představit. Skládají se z odstínů, které se v lidských očích navzájem kompenzují, například červeno-zelená nebo žluto-modrá. Pokud vám někdo řekne, abyste si představili žluto-modrou barvu, představíte si zelenou. A to i přesto, že ve skutečnosti existuje žluto-modrá barva. Náš mozek si ji jen neumí představit.

Atomy kyslíku, která se právě teď nacházejí ve vašich plicích, uhlík ve vašich svalech, vápník ve vašich kostech a železo v krvi, se zrodily uvnitř hvězd a rozptýlily se ve vesmíru ve chvíli, kdy tyto hvězdy explodovaly. To znamená, že každý jeden z nás je ve skutečnosti mimozemšťanem zrozeným z hvězdného prachu.

Narodili jste se 9 tisíci chuťovými pohárky, které společně s vaším čichem fungují ovlivňují to, jak vám věci chutnají. Váš čich a chuť se mění s tím, jak stárnete. Ve věku mezi 40 a 50 let se počet chuťových pohárů snižuje. Po překročení šedesátky můžete začít ztrácet schopnost rozlišit chuť sladkých, slaných, kyselých a hořkých potravin.

Když spíte, nemůžete cítit žádné pachy.

Pokud si žena nějakým způsobem během těhotenství poškodí vnitřní orgány, dítě pošle své kmenové buňky na poškozené místo, aby tak urychlilo proces hojení. Bylo prokázáno, že 85% těhotných žen má ve své krvi buňky z těla svého plodu. U 50% žen tyto buňky přetrvávají i po porodu a u 25% dospělých žen se nachází buňky od jejich matek. Co se týče výměny buněk mezi dvojčaty v děloze, platí, že až 8% dvojčat je chimérických pro svou krevní linii, v případě trojčat dokonce 21%. Přenos buněk z matky do dítěte je dokonce ještě vyšší, na konci těhotenství je možné tento typ mikrochimérismu najít téměř u všech fétů.

Váš systém cév - tedy všechny tepny, žíly a kapiláry - je dlouhý více než 96.5 tisíce kilometrů. To je víc než dvojnásobek poloměru Země. Naše srdce bije asi 100 tisíckrát denně, 35 milionkrát za rok a za 70 let života, průměrné lidské srdce tak za život udeří asi 2,5 miliardkrát. Denně vyprodukuje energii, která je dostatečná pro řízení nákladního auta při 32kilometrovém výletu. Náš mozek vyprodukuje energii, která by dokázala rozsvítit 10wattovou žárovku.

Každý rok se z nás stává prakticky nový člověk, protože 98% atomů našeho těla se za 12 měsíců obmění. Zjistili to vědci v 50. letech, když testované subjekty doslova krmili radioaktivními atomy. Pomocí detektorů záření sledovali, jak se atomy pohybují po celém těle. Zjistili, že nové atomy nahradily staré a skončily ve všech tkáních lidského těla.

Kyslík je potřebný pro život lidí, ale zároveň oxiduje lidské buňky, což vede k našemu stárnutí.

V roce 1991 se sociolog Scott Feld rozhodl spočítat průměrný počet přátel jedné osoby a porovnal ho s počtem přátel, kde mají přátelé této osoby. Druhé číslo bylo vždy větší než to první, co znamená, že vaši přátelé mají vždy více přátel, než máte vy. Tento jev se nazývá přátelský paradox .

Průměrný oblak váží okolo 500 tun (v přepočtu asi 100 slonů) a bouřkový oblak má stejnou hmotnost jako 200 000 slonů. Vědci dokázali určit hmotnost oblaku díky poznání jeho velikosti a množství vody, které se v oblaku nachází.

Lidé, kteří se narodili v 90. letech, žili ve dvou tisíciletích, dvou stoletích a třech dekádách, ale stále ještě nemají ani 30 let.

Související

Více souvisejících

zajímavosti věda Lidé Mraky

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy