Fakta o misi, která se nedostala na Měsíc? "Houstone, máme problém" z Apolla 13 nikdy nezaznělo

Před 48 lety prožívaly nejen Spojené státy, ale i celý svět horké chvíle. Ve vesmíru právě probíhal dramatický boj o život tří astronautů z mise Apollo 13. Ti měli podle původního plánu přistát na Měsíci. Přestože se tam nedostali, je jejich mise označována za „nejúspěšnější neúspěch v historii kosmonautiky“.

Mise Apollo 13 začala 11. dubna 1970 a skončila o téměř šest dní později. Šlo o jednu z nejznámějších misí NASA v historii. Zúčastnili se jí astronauti James "Jim" Lovell, John "Jack" Swigert a Fred Haise.

Jak píše magazín Newsweek, mise začala naprosto normálně. První dva dny proběhly tak hladce, že jiný kosmonaut v řízení mise Joe Kerwin řekl Lovellovi: „Vesmírná loď je v opravdu dobrém stavu, pokud jde o nás, Jime. My tady dole se opravdu hodně nudíme“.

Krátce poté na palubě došlo k výbuchu kyslíkové nádrže, který donutil astronauty, aby se ukryli do lunárního modulu, který měl původně dostat muže na Měsíc. Během zbývajících dní trávili muži svůj čas v modulu, vypnuli přitom velitelský modul, aby šetřili energii a zdroje. Během závěrečné fáze své zpáteční cesty se přesunuli zpět do velitelského modelu a ten lunární odpojili. 

Díky záchrannému úsilí jak ze strany kontroly mise v řídícím středisku v Houstonu, tak z posádky na palubě, se muži 17. dubna dostali z vesmíru domů. Po více než 140 hodinách ve vesmíru přistáli v Tichém oceánu.

Sedm faktů o misi Apollo 13:

James "Jim" Lovell, velitel kosmické lodi, se objevil ve filmu Apollo 13, který popisuje příběh celé mise. Slavná hláška „Houstone, máme problém" z filmu Apolla 13 je nesprávná. Oba astronauti Swigert a Lovell ve skutečnosti řekli: „Houstone, měli jsme zde problém", ukázaly přepisy NASA. To potvrdil i scénárista William Broyles Jr., který slova upravil. Minulý čas podle něj nezněl tak dramaticky jako „Máme problém“. Ken Mattingly byl pilotem řídícího modulu, ale byl nahrazen jen několik dní před misí kvůli obavám, že by mohl mít zarděnky. Nahradil ho Jack Swigert. Velitelský modul z této mise je součástí sbírky Národního vzdušného a vesmírného muzea Smithsonian, ačkoli to momentálně není vystavován. Apollo 14 bylo misí, která se konečně dostala do části Fra Mauro na Měsíci. Jim Lovell a Fred Haise byli dva astronauti, od kterých se očekávalo, že přistanou na Měsíci. Lovell byl také součástí Apolla 8 a byl podle NASA jedním z prvních lidí, kteří kdy viděli odvrácenou stranu Měsíce.

Související

Walter Cunningham, autor: NASA Prohlédněte si galerii

Zemřel astronaut Walter Cunningham, člen posádky Apollo 7

V úterý ve věku 90 let zemřel bývalý americký astronaut Walter Cunningham, který byl jedním ze členů posádky vesmírné lodi Apollo 7. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
Tomáš Přibyl Rozhovor

Lidé před 50 lety opustili Měsíc. Apollo bylo plodem studené války, připomíná odborník Přibyl

Uplynulo půlstoletí od chvíle, kdy z měsíčního povrchu odstartoval lunární modul mise Apollo 17 s americkými astronauty Eugenem Cernanem a Harrisonem Schmittem, prozatím posledními lidmi, kteří se prošli po jediné přirozené družici Země. Program pilotovaných letů k Měsíci tehdy skončil kvůli obrovským finančním nákladům, které nebyly dlouhodobě udržitelné ani pro Spojené státy, uvádí kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz dále přiblížil, že 14. prosince 1972 se ovšem nepočítalo s tím, že návrat lidí na Měsíc potrvá tak dlouhou dobu. Stejně tak například vysvětlil, proč stávající americký program Artemis považuje – sportovní terminologií řečeno – za „výkop“ nové éry výzkumu vesmíru. 

Více souvisejících

vesmírný program Apollo (NASA)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy