Technologickou "Nobelovku" získal Fin Tuomo Suntola

Helsinky - Nezávislá finská nadace Technology Academy Finland (TAF) dnes udělila své prestižní a velmi štědře dotované ocenění Millenium, označované někdy za technologickou Nobelovu cenu, domácímu vědci. Fyzik Tuomo Suntola ji dostal za svůj příspěvek k vývoji procesorů pro výkonné počítače a mobilní telefony.

Cenu dotovanou milionem eur (zhruba 25,7 milionu korun) dostal Fin za to, že díky jeho technologii jsou přístroje výpočetní techniky "navzdory stále rostoucímu výkonu stále menší a cenově příznivější", zdůvodnila volbu laureáta nadace, která své ocenění uděluje každé dva roky.

Suntola se podílel na vývoji takzvané depozice atomárních vrstev (ALD), která se používá při výrobě velmi tenkých fólií a potahů pro mikroprocesory a digitální paměti. Komponenty s těmito izolačními nebo vodivými vrstvami jsou používány prakticky ve všech moderních počítačích a chytrých telefonech, uvedla agentura DPA.

"Metoda ALD je parádním příkladem technologie, která je před uživatelem skrytá, ale přesto je rozhodující pro viditelný vývoj," vysvětlila předsedkyně poroty Päivi Törmäová. Metodu lze podle ní použít také při zvyšování výkonu solárních kolektorů, LED diod a lithiových baterií pro elektromobily.

Technologickou cenu Millenium dostávají vědci za inovativní technologie, které zlepšují kvalitu života a podporují udržitelný rozvoj. V minulosti ocenění dostali například finský programátor a otec operačního systému Linux Linus Torvalds, japonský vědec Šinja Jamanaka věnující se výzkumu kmenových buněk nebo japonský vynálezce úsporných LED diod Šuji Nakamura.

Související

Jakub Kulhánek

Evropa by měla být lídrem v nastavení standardů nových technologií, míní Kulhánek

Evropa by se měla stát globálním lídrem v nastavování mezinárodních standardů pro regulaci nových digitálních technologií. V úvodním projevu na dvoudenním Černínském bezpečnostním fóru to dnes řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Zároveň by Evropa podle něj měla prosazovat přístup k novým technologiím založený na lidských právech.
Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Čína potlačuje demokracii a centralizuje moc. Profesor naznačil, jak budou reagovat Spojené státy

NÁZOR - Napříč politickým spektrem ve Spojených státech se šíří znepokojení ze současného čínského režimu, konstatuje profesor E. J. Doinne v komentáři pro server Washington Post. Sociolog a politolog z Georgetown University poukazuje, že čínský prezident Si Ťin-pching centralizoval moc, potlačil demokratické svobody v Hongkongu a dává najevo ochotu mnohem agresivněji se postavit americké ekonomické prosperitě a americkému vlivu ve světě.

Více souvisejících

technologie věda

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Musíme Rusku ukázat, že jsme připraveni bránit každý čtvereční centimetr, shodují se lídři

Cílem posílení východního křídla Severoatlantické aliance (NATO) je ukázat Rusku, že Aliance bude v případě potřeby připravena bránit každý centimetr svého území. Uvedl to v neděli německý kancléř Olaf Scholz, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy