Máte doma staré hodinky? Raději si je dobře prohlédněte, mohou být zdraví nebezpečné

Patříte mezi milovníky klasických náramkových hodinek? Dědí se u vás v rodině nějaký starší kousek? Pokud ano, buďte na pozoru. Vědci zjistili, že některé typy starších hodinek mohou být velice nebezpečné.

Britští vědci zjistili, že hodinky, které nosili britští vojáci během druhé světové války, vypouštějí silné dávky radonového plynu. Důvodem je podle expertů látka, která měla způsobit, aby ciferníky ve tmě svítily. Mnohé z nich se přitom v rodinách předávají z generace na generaci jako rodinné dědictví. 

Barva na bázi radonu měla zajistit, že ručičky na hodinkách ve tmě budou zářit. Běžně byla tato barva používána hodináři od 20. až do 60. let. Právě během druhé světové války se takové hodinky staly běžnou součástí vojenské uniformy.

Experti z University of Northampton a Kingston University varují, že vystavení radonu je jednou z hlavních příčin rakoviny plic. Vědci analyzovali sbírku 30 starožitných hodinek a zjistili, že koncentrace radonu jsou doslova šokující. Jsou 134krát větší než doporučená bezpečná úroveň určená úřady Spojeného království.

Spoluautor studie, doktor Robin Crockett z University of Northampton, varuje: „Tyto výsledky ukazují, že radon emitovaný z jednotlivých hodinek může potenciálně představovat vážné riziko rakoviny. To je důvod k obavám, protože vojenských hodinek si sběratelé velmi cení a sbírají je. Řadu hodinek doma navíc mají i bývalí vojáci a jejich potomci.“

„Potenciálně představují významné zdravotní riziko pro vojáky a jejich rodiny. Zvláště ohroženi jsou kuřáci. Testované hodinky byly směsicí britských, švýcarských a amerických výrobků vyráběných ve 20. až 60. letech. Ale víme, že tento druh barev byl používán i v 70. letech. V oběhu mohou být miliony těchto hodinek,“ varuje výzkumník.

Profesor Gavin Gilmore, druhý autor studie, dodal, že sběratelé by se neměli pokoušet hodinky otevírat, protože se škodlivá barva mohla časem sloupnout a dostat se na celé hodinky. Ti, kteří by chtěli strojky rozebrat, se tak podle něj vystavují velkému nebezpečí.

Související

Hodinky

Jak Britové řeší Brexit? Kupují švýcarské hodinky

Britové v chaosu kolem brexitu houfně nakupují švýcarské hodinky. Jejich dovoz do Británie od začátku roku výrazně stoupl a za březen by se podle údajů Svazu švýcarského hodinářského průmyslu mohl meziročně zvýšit o 76 procent. Obyvatelé Spojeného království si dělají zásoby, protože není jasné, zda případný brexit bez dohody nepřeruší dodávky, řekl agentuře DPA člen Svazu Philippe Pegoraro.
Čas

Konec střídání času? Zimní čas je lepší pro přirozené střídání světla a tmy

Při celoročním ustálení času by měl být zaveden zimní, tedy standardní středoevropský čas. Lépe by vyhovoval přirozenému přírodnímu cyklu střídání světla a tmy daného otáčením Země kolem své osy. V rozhovoru s ČTK to uvedla bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová. Zavedení letního času by podle ní v zimě způsobilo delší tmu ráno a delší světlo večer. Hodinový posun při přechodu na letní čas a zpět způsobuje problémy s psychickou i fyzickou výkonností, upozornila.

Více souvisejících

Hodinky rakovina zdraví

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy