Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné, ať už se jedná o maso, pečivo nebo hotová jídla, která si chceme uchovat na později. Podle vědců ale není skladování v mrazáku tím nejlepším způsobem.
V jedné věci jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.
"U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin," říká Elizabeth Andressová, odborník na bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii v Aténách. "Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy," dodává.
Podle ní jsou rizika zmražených potravin skryta jinde. Zejména ve způsobu, jakým lidé potraviny zmrazují, jak je následně rozmrazují a také co přesně do mrazničky dávají. Ne všechny potraviny se tam totiž hodí. Dále spatřuje problémy v datu expirace a zejména v lenosti.
Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.
Podle serveru Help with Cooking je důležité dbát především na to, v čem potraviny zmrazujeme. Pokud víme, že jídlo budeme chtít po vyndání z mrazáku ohřát v mikrovlnné troubě, je potřeba ho uskladnit v sáčku nebo krabičce, která lze do mikrovlnky umístit. Pokud naopak víme, že máme velký kus masa, který najednou nepotřebujeme, je potřeba jej před zamrazením naporcovat.
"Pokud mrazíte jídlo, které bylo uvařené, například polévky, buďte opatrní při jeho ochlazování. Neměli byste do mrazáku vkládat horké potraviny, ale ani je nenechat při pokojové teplotě příliš dlouho," tvrdí Andressová pro server Globe and Mail.
Největší chybou při skladování jídla je podle ní neznalost takzvané "teplotní zóny nebezpečí", o které moc lidí neví. "To je místo, kde jídlo není dostatečně studené, aby zastavilo činnost bakterií, ale ani dostatečně horké, aby je zabilo. Tato zóna je mezi 4,4 ° C až 60 ° C," tvrdí.
"Jakmile je jídlo dostatečně vlažné, aby se dalo umístit do lednice, může strávit nějaký čas tam, předtím než ho dáte do mrazáku. A to je i cesta, kterou by mělo jídlo absolvovat, když ho chcete rozmrazit. Týká se to zejména masa, ryb a vařeného jídla," říká Doug Goff, profesor vědy o potravinách na univerzitě Guelph v Ontariu.
Upozorňuje, že navzdory všeobecnému přesvědčení se bakterie v mrazničce sice nebudou rozmnožovat, ale zmrazení je zároveň nezabije. "Takže to, co bylo ve vašem jídle, když jste ho zmrazili, tam bude znovu, když ho rozmrazíte," vysvětluje.
"Lidé vytahují jídlo z mrazáku a nechávají ho přes noc na lince, aby se rozmrazilo. Povrch jídla ale dosáhne pokojové teploty rychleji než jeho vnitřek a jestliže jsou na povrchu bakterie, rostou přes noc v normální míře," vysvětluje.
Další možností je ponořit potraviny, které se mají rozmrazit do studené vody. "Voda ale musí být opravdu studená - ne teplejší než 4 ° C," varuje Rick Holley, mikrobiolog bezpečnosti potravin na univerzitě v Manitobě.
Odborníci také vyvrací jeden mýtus, a sice tvrzení, že rozmrazené jídlo nelze opět zamrazit. Pokud je něco zamrazené a následně rozmrazené, může se to znovu zmrazit, ale pouze v případě, že je dané jídlo bezpečně rozmrazené.
Existují ale potraviny, které se do mrazáku v žádném případě nehodí. Podle webu Readers Digest jsou to především vejce, mléko, brambory, sýr, ovoce, zelenina a sladké dezerty.
Související
Průlomová studie odhalila spojitost mezi rakovinou a konzumací oleje
Češi opět prokázali solidaritu. Ve sbírce se vybraly stovky tun potravin
potraviny jídlo , domácí spotřebiče
Aktuálně se děje
před 10 minutami
12 tisíc nestačí. Kim pošle Putinovi další vojáky
před 41 minutami
Čelí zneužívání i týrání. Na školách v USA umírají tisíce dětí původních obyvatel Ameriky
před 1 hodinou
Ivanka Trumpová definitivně končí s politikou
před 2 hodinami
Asadova manželka odmítá žít v Rusku. Podala žádost o rozvod
před 3 hodinami
Ukrajina už vyřadila z boje 1100 severokorejských vojáků
před 5 hodinami
Počasí na Štědrý den: Bílé Vánoce budou jen někde, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. o Vánocích neuvidí dva prince. Do Sandringhamu nepřijedou
včera
Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera
včera
Útočník z Magdeburgu míří do vazby. Bilance páteční tragédie se změnila
včera
Počasí se ochladilo a déšť se mění ve sníh. Meteorologové poskytli předpověď
včera
RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok
včera
Robert Fico je u Putina v Kremlu
včera
Ukrajinci zaútočili na Kazaň. Putin teď slibuje mnohem větší destrukci na Ukrajině
včera
Poslední šance si vyřídit všechno potřebné. Pošta sdělila, jak bude mít otevřeno
včera
Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá
včera
Bramborový salát podle Magdaleny Dobromily Rettigové
včera
Prosincové projevy politiků: Pavel bude poslední v řadě. Promluví i Zeman
včera
Důchody dostanou lidé do Štědrého dne. Příští rok už to bude o Vánocích jinak
včera
Rok od střelby na FF UK: Oběti se spravedlnosti nedočkají, přestože viníka smrti 14 lidí známe
včera
Otevírací doba o Vánocích. Pořádky se nemění, zákon mluví jasně
Do Štědrého dne zbývají pouhé dva dny, ovšem i v úterý 24. prosince se obchody ještě na pár hodin otevřou. Každopádně předvánoční nákupní horečka vrcholí. Po Vánocích totiž znovu nakoupíte až v pátek 27. prosince.
Zdroj: Jan Hrabě