Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné, ať už se jedná o maso, pečivo nebo hotová jídla, která si chceme uchovat na později. Podle vědců ale není skladování v mrazáku tím nejlepším způsobem.
V jedné věci jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.
"U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin," říká Elizabeth Andressová, odborník na bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii v Aténách. "Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy," dodává.
Podle ní jsou rizika zmražených potravin skryta jinde. Zejména ve způsobu, jakým lidé potraviny zmrazují, jak je následně rozmrazují a také co přesně do mrazničky dávají. Ne všechny potraviny se tam totiž hodí. Dále spatřuje problémy v datu expirace a zejména v lenosti.
Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.
Podle serveru Help with Cooking je důležité dbát především na to, v čem potraviny zmrazujeme. Pokud víme, že jídlo budeme chtít po vyndání z mrazáku ohřát v mikrovlnné troubě, je potřeba ho uskladnit v sáčku nebo krabičce, která lze do mikrovlnky umístit. Pokud naopak víme, že máme velký kus masa, který najednou nepotřebujeme, je potřeba jej před zamrazením naporcovat.
"Pokud mrazíte jídlo, které bylo uvařené, například polévky, buďte opatrní při jeho ochlazování. Neměli byste do mrazáku vkládat horké potraviny, ale ani je nenechat při pokojové teplotě příliš dlouho," tvrdí Andressová pro server Globe and Mail.
Největší chybou při skladování jídla je podle ní neznalost takzvané "teplotní zóny nebezpečí", o které moc lidí neví. "To je místo, kde jídlo není dostatečně studené, aby zastavilo činnost bakterií, ale ani dostatečně horké, aby je zabilo. Tato zóna je mezi 4,4 ° C až 60 ° C," tvrdí.
"Jakmile je jídlo dostatečně vlažné, aby se dalo umístit do lednice, může strávit nějaký čas tam, předtím než ho dáte do mrazáku. A to je i cesta, kterou by mělo jídlo absolvovat, když ho chcete rozmrazit. Týká se to zejména masa, ryb a vařeného jídla," říká Doug Goff, profesor vědy o potravinách na univerzitě Guelph v Ontariu.
Upozorňuje, že navzdory všeobecnému přesvědčení se bakterie v mrazničce sice nebudou rozmnožovat, ale zmrazení je zároveň nezabije. "Takže to, co bylo ve vašem jídle, když jste ho zmrazili, tam bude znovu, když ho rozmrazíte," vysvětluje.
"Lidé vytahují jídlo z mrazáku a nechávají ho přes noc na lince, aby se rozmrazilo. Povrch jídla ale dosáhne pokojové teploty rychleji než jeho vnitřek a jestliže jsou na povrchu bakterie, rostou přes noc v normální míře," vysvětluje.
Další možností je ponořit potraviny, které se mají rozmrazit do studené vody. "Voda ale musí být opravdu studená - ne teplejší než 4 ° C," varuje Rick Holley, mikrobiolog bezpečnosti potravin na univerzitě v Manitobě.
Odborníci také vyvrací jeden mýtus, a sice tvrzení, že rozmrazené jídlo nelze opět zamrazit. Pokud je něco zamrazené a následně rozmrazené, může se to znovu zmrazit, ale pouze v případě, že je dané jídlo bezpečně rozmrazené.
Existují ale potraviny, které se do mrazáku v žádném případě nehodí. Podle webu Readers Digest jsou to především vejce, mléko, brambory, sýr, ovoce, zelenina a sladké dezerty.
19. května 2025 10:36
Nečekaný dopad změn počasí: Nebezpečné houby ohrožují miliony lidí, varují vědci
Související

Češi opět ukázali velké srdce. Do sbírky potravin se zapojil rekordní počet obchodů

Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
potraviny jídlo , domácí spotřebiče
Aktuálně se děje
včera

OBRAZEM: Armáda zaplnila náplavku. Lidé tleskali bojovým ukázkám i výsadku
včera

Princ William jen tak neodpustí. Harry by mohl chybět na stěžejní události
včera

Britové mají Netanjahua dost. Předvolali si velvyslankyni, ruší jednání a ohlašují sankce
včera

Zemřela diplomatka Jana Hynková. Lipavský ocenil její úspěchy
včera

Trump se vrací k volebnímu boji s Harrisovou. Kvůli celebritám
Aktualizováno včera

Česko - USA 2:5. Vejmelka zářil, ale prohře nezabránil. Češi končí ve skupině až třetí
včera

Evropa jde po ruské stínové flotile. Sankcemi se snaží vytvořit mezinárodní tlak
včera

REPORTÁŽ: Po červeném koberci až do kanceláře Jiřího Bartošky. Češi mu dali sbohem
včera

Netanjahu se tvrdě opřel do lídrů Francie, Británie či Kanady
Aktualizováno včera

Česko se naposledy rozloučilo s Jiřím Bartoškou
včera

Zemřel Jan Šrámek. Meteorolog z ČT tragicky zahynul v Itálii
včera

Izrael do Gazy vpustí stovku vozů s pomocí. Není to dost, varují humanitární organizace a lékaři
včera

Metro C hlásí potíže už druhý den po sobě. Problémy dělá zabezpečovací zařízení
včera

Počasí jako skrytá hrozba pro svět? Vědci varují před ohromným rizikem, které si uvědomuje jen málokdo
včera

Slovenský ministr zahraničí přebírá kremelskou propagandu. Zpochybňuje Kosovo, relativizuje ruskou agresi a srovnává Ukrajinu s Irákem
včera

Svět schválil historickou pandemickou dohodu. USA zůstávají stranou
včera

Putin mír nechce. Evropa dnes uvalila na Rusko nové, tvrdé sankce
včera

OBRAZEM: Pohled do Rudolfina. Lidé se loučí s legendárním Jiřím Bartoškou
včera

Arabské monarchie posilují americkou ekonomickou nadvládu. Darem letadla pro Trumpa to nekončí
včera
Může Trump dostat nobelovku za mír? Podle expertů to není úplný nesmysl
Navzdory neúspěchu při naplnění slibu ukončit válku na Ukrajině do 24 hodin zůstává pro amerického prezidenta Donalda Trumpa stále možnost zapsat se do historie jako mírotvůrce. Jak ale upozorňuje analytik Hudsonova institutu Daniel Kochis, šance na dosažení trvalého míru závisí na zásadní změně přístupu – od opakovaných dohod a návrhů k tlaku a donucení Kremlu k ústupkům.
Zdroj: Libor Novák