Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné, ať už se jedná o maso, pečivo nebo hotová jídla, která si chceme uchovat na později. Podle vědců ale není skladování v mrazáku tím nejlepším způsobem.
V jedné věci jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.
"U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin," říká Elizabeth Andressová, odborník na bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii v Aténách. "Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy," dodává.
Podle ní jsou rizika zmražených potravin skryta jinde. Zejména ve způsobu, jakým lidé potraviny zmrazují, jak je následně rozmrazují a také co přesně do mrazničky dávají. Ne všechny potraviny se tam totiž hodí. Dále spatřuje problémy v datu expirace a zejména v lenosti.
Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.
Podle serveru Help with Cooking je důležité dbát především na to, v čem potraviny zmrazujeme. Pokud víme, že jídlo budeme chtít po vyndání z mrazáku ohřát v mikrovlnné troubě, je potřeba ho uskladnit v sáčku nebo krabičce, která lze do mikrovlnky umístit. Pokud naopak víme, že máme velký kus masa, který najednou nepotřebujeme, je potřeba jej před zamrazením naporcovat.
"Pokud mrazíte jídlo, které bylo uvařené, například polévky, buďte opatrní při jeho ochlazování. Neměli byste do mrazáku vkládat horké potraviny, ale ani je nenechat při pokojové teplotě příliš dlouho," tvrdí Andressová pro server Globe and Mail.
Největší chybou při skladování jídla je podle ní neznalost takzvané "teplotní zóny nebezpečí", o které moc lidí neví. "To je místo, kde jídlo není dostatečně studené, aby zastavilo činnost bakterií, ale ani dostatečně horké, aby je zabilo. Tato zóna je mezi 4,4 ° C až 60 ° C," tvrdí.
"Jakmile je jídlo dostatečně vlažné, aby se dalo umístit do lednice, může strávit nějaký čas tam, předtím než ho dáte do mrazáku. A to je i cesta, kterou by mělo jídlo absolvovat, když ho chcete rozmrazit. Týká se to zejména masa, ryb a vařeného jídla," říká Doug Goff, profesor vědy o potravinách na univerzitě Guelph v Ontariu.
Upozorňuje, že navzdory všeobecnému přesvědčení se bakterie v mrazničce sice nebudou rozmnožovat, ale zmrazení je zároveň nezabije. "Takže to, co bylo ve vašem jídle, když jste ho zmrazili, tam bude znovu, když ho rozmrazíte," vysvětluje.
"Lidé vytahují jídlo z mrazáku a nechávají ho přes noc na lince, aby se rozmrazilo. Povrch jídla ale dosáhne pokojové teploty rychleji než jeho vnitřek a jestliže jsou na povrchu bakterie, rostou přes noc v normální míře," vysvětluje.
Další možností je ponořit potraviny, které se mají rozmrazit do studené vody. "Voda ale musí být opravdu studená - ne teplejší než 4 ° C," varuje Rick Holley, mikrobiolog bezpečnosti potravin na univerzitě v Manitobě.
Odborníci také vyvrací jeden mýtus, a sice tvrzení, že rozmrazené jídlo nelze opět zamrazit. Pokud je něco zamrazené a následně rozmrazené, může se to znovu zmrazit, ale pouze v případě, že je dané jídlo bezpečně rozmrazené.
Existují ale potraviny, které se do mrazáku v žádném případě nehodí. Podle webu Readers Digest jsou to především vejce, mléko, brambory, sýr, ovoce, zelenina a sladké dezerty.
Související
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani
potraviny jídlo , domácí spotřebiče
Aktuálně se děje
Aktualizováno včera
Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba
včera
Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels
včera
Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan
Aktualizováno včera
Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most
včera
Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny
včera
VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“
Aktualizováno včera
Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu
včera
V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval
včera
Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama
včera
Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie
včera
Polsko je rovněž terčem ruských kybernetických útoků, potvrdila Varšava
včera
NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml
včera
Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili
Aktualizováno včera
Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy
včera
Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského
včera
U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta
včera
Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá
včera
Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti
včera
U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti
včera
Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou.
Zdroj: Jan Hrabě