Učebnice biologie se budou opět přepisovat. Lidé objevili další dílek své evoluční skládačky

Náhodný nález kostry podobné dnešnímu člověku zase jednou mění dějiny lidské evoluce. Vědci mohou po desetiletém výzkumu konečně potvrdit, že do učebnic biologie bude třeba zanést dalšího z našich předků.

Fosilie druhu Australopithecus sediba, kterou nalezli archeologové před deseti lety v Jižní Africe, odstartovala vzrušenou vědeckou debatu. Ta je však nyní definitivně u konce. Potvrdilo se totiž, že ostatky tohoto druhu opravdu představují most mezi prvními lidmi a jejich předchůdci.

K objevení místa nálezu tohoto Australopitéka přitom došlo úplnou náhodou. Tehdy devítiletý kluk Matthew Berger jej našel, když si hrál se svým psem, aniž by tušil, že dovede lidstvo ke zjištění, které bylo v tomto týdnu publikováno časopisem Paleoanthropology.

Nález pomohl zaplnit mezeru mezi 3 miliony let starou Lucy a prvními zástupci rodu Homo habilis, kteří měli své místo na planetě před 1,5 až 2 miliony let. Potvrdila se rovněž hypotéza, že první lidé strávili mnoho času lezením po stromech kvůli hledání potravy a bezpečí před predátory.

Dvě části koster Australopitéků se podařilo objevit v poničené jeskyni v roce 2008. Vzápětí poté začala intenzivní diskuze, v níž někteří předem odmítali, že by mělo jít o nový druh s příbuzným vztahem k dnešním lidem. Nový výzkum však tyto teorie vyvrátil a prokázal, že tento druh je příbuzným rodu Homo.

Například horní i dolní končetiny Australopitéka ukázaly, že zástupci tohoto druhu strávili významný čas svého života na stromech. Schopností uchopit předmět se už blížili dovednostem pozdějšího druhu Homo habilis. Vědci se domnívají, že už Australopiték mohl používat první nástroje.

Učebnice biologie se tak budou opět upravovat, stačilo přitom málo a fosilie by si nikdo nevšiml. „Představte si, že by devítiletý Matthew nezakopl o kámen a pokračoval v běhu za svým psem, aniž by si kostry všiml,“ píše se ve studii s tím, že dříve nebo později by je přece jen někdo objevil. Takhle jsme ale těmi šťastlivci, kteří znají dalšího ze svých předků, už my.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé věda biologie Homo Sapiens Evoluce

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy