Nesmrtelní lidé? Poznejte ženu, které lékaři zajistili, že tu zůstane navěky

Zatoužili jste někdy po nesmrtelnosti? Pak je projekt Visible Human jako stvořený pro vás. Díky americkým lékařům totiž můžete zůstat na naší planetě i dlouho po své smrti. Sice jen ve virtuální podobě, ale posloužíte tím dobré věci.

V roce 2000 požádala dvaasedmdesátiletá Susan Potterová doktora Victora Spitzera z Coloradské univerzity, aby její tělo bylo po smrti darováno do projektu Visible Human. Souhlasila tak s tím, aby její ostatky byly rozřezány na tisíce miniaturních kousků, které budou nasnímány, digitalizovány a tím vytvoří virtuální mrtvolu, kterou půjde použít ke studiu a výzkumu.

Když o patnáct let později Potterová ve věku 87 let svět opustila, protože podlehla zápalu plic, její tělo skončilo v péči projektu Visible Human. Tam se k němu dostali až o dva roky později. Na jaře 2017 byly její zmražené ostatky rozděleny na 27 tisíc dílků, přičemž každý z nich měl přesně 63 mikrometrů. K jejich oddělení posloužil speciální karbidový nůž.

Vědci následně pořídili obrázky ve vysokém rozlišení. Proces jejich zpracování do otevřené mapy lidského těla bude pokračovat ještě rok. Potterová se tím zařadí po bok předchozích dvou lidí, kteří se do projektu posmrtně zapojili.

Jaká vlastně byla Susan Potterová, sledovali po dlouhých 16 let lidé z prestižního přírodopisného časopisu National Geographic. Už před rokem 2000, kdy se do projektu upsala, prošla 26 operacemi. Během života jí lékaři diagnostikovali melanom, cukrovku i rakovinu prsu. Právě její lékařská historie posunula Visible Human daleko za hranici původní myšlenky.

Nápad na projekt Visible Human se zrodil již v roce 1987, od země se však odrazil až o čtyři roky později. Tehdy získal doktor Spitzer společně se svým kolegou Davidem Whitlockem první dotaci ve výši 720 tisíc dolarů od amerického Národního zdravotního institutu.

Cílem projektu bylo najít zdroj, který umožní studium lidského těla obou pohlaví ve větším detailu než „mrtvola jen z masa a kostí“. Tak přitom zkoumali lékaři a studenti medicíny lidskou anatomii po celá staletí. Běžná pitva však má své limity, zatímco projekt doktora Spitzera chtěl přijít s možností opakovaného použití jednoho těla ke studiu.

Po získání peněz se tak Spitzer s Whitlockem pustili do hledání člověka, který by souhlasil s darováním těla pro takový účel. Úspěchu dosáhli po dvou letech, v roce 1993 jim své tělo věnoval usvědčený vrah z Texasu, který byl popraven smrtící injekcí.

O rok později pak získali i ženské tělo. Mrtvolu devětapadesátileté ženy, která umřela na srdeční chorobu, rozdělili na 5 tisíc kusů o 0,33 milimetrech. Model těla Susan Potterové tak bude rozhodně tím nejdetailnějším, který zatím v rámci projektu Visible Human vznikl.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé lidské tělo věda lékaři

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy