Vědci zjistili, co leží pod Antarktidou. Moc je to nepotěšilo

Vědci našli peklo na Zemi – a světe div se, je celé zamrzlé. Tým geologů z univerzity v Edinburghu našel 91 sopek, které se skrývají pod antarktickou ledovou tabulí. Když se přidají k 47 ohnivým horám, které již jsou známé, stane se z ledového kontinentu místo s nejsilnější koncentrací sopek na planetě Zemi, píše server IFL Science.

Tyto nově objevené sopky „se nachází v hlubokých kotlinách západní Antarktidy, ale jsou zvláště soustředěné a orientované podél 3 000 kilometrů dlouhé centrální osy na západním antarktickém riftu“, uvedli vědci v magazínu Geological Society of London.

K nalezení nových sopek byla využita data z družicových měření a informace získané z radarů. Skutečnost, že většina z nich má poměrně pravidelný kuželovitý tvar naznačuje, že zažily velkou ledovou erozi - a to znamená, že všechny jsou docela mladé.

Na kontinentu leží spící a aktivní sopky, jednou z nich je Mount Erebus, nejjižněji položená aktivní sopka planety. V tomto okamžiku není jasné, jak moc jsou tyto nově nalezené sopky aktivní, ale jejich objev je dobrou připomínkou toho, že jižní pól vypadal v dávných časech zcela jinak.

Asi před 100 miliony tu žádný led nebyl a kontinent byl pokryt deštnými pralesy a bažinami. Po době křídové však vše skončilo pohřbeno sněhem, včetně dinosaurů, propastí a sopek.

Tyto nově objevené sopky jsou neuvěřitelně rozmanité. Některé jsou velké jako malé kopce, zatímco další dosahují výšky 3,850 metrů – tedy asi jako sopka Fudži ležící v Japonsku. Většina z nich zřejmě patří mezi štítové sopky s mírně nakloněným svahem, které se nachází na místech, jako je Havaj. To by také naznačovalo, že vysoká sopka o velikosti Fudži, je neuvěřitelně masivní - přibližně 8 000 kilometrů krychlových.

Tento objev je podle serveru vzrušující, zároveň je ale také zlověstný. Klimatické změny začínají rozpouštět antarktickou ledovou vrstvu a jakákoli silná vulkanická erupce věci jen zhorší. Možná ještě znepokojivější je, že bezprecedentní mizení antarktického ledu způsobí, že budoucí výbuchy budou stále více pravděpodobné.

Nejen, že se voda dostane do styku s magmatem, ale méně ledu celkově znamená menší tlak na spodní magmatické komory. To umožňuje vznik bublin plynu v magmatu, což vytváří větší tlak na skálu obklopující vulkán. Celkově to způsobí, že vulkanické výbuchy budou mnohem pravděpodobnější a velice masivní.

Antarktida je místem, kde vědci nacházejí stále nové věci. Loni zde například byla objevena největší světová trhlina, která je dvakrát tak velká jako slavný Grand Canyon. Kromě toho byly objeveny nové říční systémy, jeskyně, tajemní mikrobi a dokonce i zcela nové formy života. A teď se k na tento seznam přidaly i další sopky.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Vědci antarktida

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy