Srážka Země s asteroidem? Připravte si jaderné zbraně, apeluje český expert

Planetární obrana dnes není pojem pouze pro sci-fi literaturu. Obrana před střetem s vesmírnými tělesy je na pořadí dne a je předmětem mezinárodní politiky. Vědec Nikola Schmidt z Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje na to, že špatné politické rozhodnutí by mohlo mít nedozírné následky.

 „Je to hrozba asteroidů, potenciálně komet, respektive jakéhokoli objektu, který se vyskytuje ve Sluneční soustavě. Asteroidy obíhají s planetami blízko Slunce, komety jsou násobně daleko za Plutem,“ vysvětlil problém planetární obrany autor stejnojmené knihy Nikola Schmidt pro irozhlas.cz

Problém ochrany planety před zničením projektile z vesmíru je nejen otázka astrofyziky, ale také politiky. „Planetární obrana se zabývá tím, jak především asteroidy najít, jak je potenciálně odklonit, jak se globálně zorganizovat – jestli je to legální otázka z hlediska mezinárodního práva, jakou technologii použít… Intenzita úsilí spočívá z naprosté většiny v pozorování, což je čistě astronomická práce. A pak je část, která se věnuje odklánění asteroidů,“ vysvětluje okolnosti odborník.

Schmidt upozornil, že dopad asteroidu na zemský povrch není vůbec nereálným scénářem. „Asteroidy jsou výrazně blíž než komety, létají kolem Slunce a čas od času se zkříží jejich dráha s naší. To se děje relativně často, několikrát denně, nicméně asteroidy, které by nás mohly ohrozit globálně, padají za jednou za x milionů let. Zato asteroidy, které by nás mohly ohrozit lokálně, tedy ve smyslu ohrožení jednoho konkrétního města, padají několikrát ročně. Země je velká, 70 procent tvoří oceán, takže o spoustě dopadů ani nevíme,“ objasnil nebezpečí vědec.

Na druhou stranu Nikola Schmidt popsal, že lidé mají k dispozici technologie, díky nimž je možné asteroid odklonit z jeho trasy. Za tímto účelem je možné použít např. jaderné zbraně, jenže ty jsou problematické z hlediska mezinárodní politiky.

„To, co nás jako politology hlavně zajímá, je to, do jaké míry může téma planetární obrany motivovat státy ke spolupráci, do jaké míry může vytvářet nějakou novou formu globálního vládnutí. Suverenita by měla být vnímána jako možnost se projevit, ale zodpovědně, nikoli jak pravicoví politici rádi říkají, že suverenita znamená, že si budeme dělat, co chceme. Hrozba asteroidu nebo problém klimatické změny pěkně ukazují, že takhle vnímaná suverenita nám k přežití nepomůže,“ zdůrazňuje nutnost mezinárodní spolupráce vědec v málo známých souvislostech.

Související

NASA

NASA zahájila misi planetární obrany zaměřenou na ochranu před asteroidy

Americká vesmírná agentura NASA dnes zahájila misi DART zaměřenou na přípravu ochrany Země před možným nebezpečím srážky s vesmírným tělesem. Raketa společnosti SpaceX vynesla z Vandenbergovy základny amerických vesmírných sil v Kalifornii modul, který zamířil k planetce Didymos, aby nárazem do jejího menšího souputníku ovlivnil trajektorii tohoto binárního systému.
Sonda Hajabusa 2

Vzorky asteroidu odebrané sondou Hajabusa 2 docestovaly do Japonska. Objasní vznik života?

Vzorky asteroidu Rjuga, které odebrala japonská sonda Hajabusa 2, docestovaly dnes do Japonska. Oznámila to japonská vesmírná agentura JAXA. Japonští vědci v příštích dnech otevřou kapsli za přísně stanovených podmínek, aby materiál nebyl kontaminován, píše agentura AP. Japonští badatelé si od analýzy asteroidu slibují, že pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

Více souvisejících

vesmír, asteroidy politika Jaderné zbraně Nikola Schmidt (politolog)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 43 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy