Byl to závod, Západ byl frustrovaný. Astronom Dušek pro EZ promluvil o přistání na Měsíci

Přistání Američanů na Měsíci před 50. lety má dodnes dopad na náš život. Ty nejúspěšnější vesmírné technologie totiž využívá většina z nás. A i když existuje celá řada konspiračních teorií o tom, že Američané na Měsíci vůbec nebyli, jsou to jen nesmysly, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz český astronom a ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Svět si připomíná 50. výročí přistání na Měsíci. Jaký vlastně byl hlavní účel mise?

Byl to závod. Sovětský svaz a Spojené státy v šedesátých letech soupeřily o převahu v dobývání vesmíru. První vítězství si totiž připisovali Rusové, když v říjnu 1957 vypustili Sputnik a o pouhý měsíc později i druhou družici, tentokrát s živým pasažérem na palubě: psem Lajkou. Stejně tak v dubnu 1961 zvládli dostat prvního člověka na oběžnou dráhu Země, kosmonauta Jurije Gagarina. Ta frustrace veřejnosti takzvaného západního světa byla veliká... Naštěstí americký prezident Kennedy pochopil a vyhlásil výpravu na Měsíc

Asi každému se vybaví památná věta ‚Malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.' Co vlastně tato událost znamenala pro svět a co pro  vědce?

Byl to největší technologický projekt, do kterého se lidstvo kdy pustilo. Aplikace z projektu Apollo ovlivnily naše každodenní životy. Kosmonautika potřebuje nové materiály zcela unikátních vlastností. Vyžadují to extrémní podmínky, ve kterých družice pracují. Ty nejúspěšnější vesmírné technologie se pak objevují v našich každodenních životech. Na své si přišla i věda. Měsíc vznikl krátce po vzniku planety Země. A jelikož na něm není voda, nemá atmosféru a ani pohybující se kontinenty, které pozvolna vznikají a zase zanikají, je v něm ukryta historie celé Sluneční soustavy.

Už dlouho ovšem na Měsíci nikdo nepřistál – konkrétně od roku 1972,  kdy na něm přistálo Apollo 17. Proč mise nepokračovaly dál?

Za vším hledej peníze. Úkol stanovený prezidentem Kennedym byl splněn a řešení ekonomických a politických problémů Spojených států amerických dostalo přízemní přednost před pro laika nesrozumitelnou vědou o bledém Měsíci. Pozitivní motivace však zůstala. Úžasné projekty, jako byl Apollo, přinášejí nejen další a další objevy, ale současně strhávají zájem veřejnosti o vědu a techniku. Proměna člověka pozemského ve skutečného kosmoplavce tak stále pokračuje.

Kdy by se podle vás mohl člověk na Měsíc vrátit? A je to dnes vůbec aktuální téma? Nebo se výzkum vesmíru soustředí na jiné objekty?

Měsíc může být trenažérem pro Mars - je výrazně blíže k Zemi a tedy i event. záchraně. Výprava na Mars zabere nejméně dva roky letu. Navíc vás ohrožuje Slunce, kosmické záření apod. Je to tedy technicky mnohem složitější... a tedy i finančně.

Uvádí se, že přistání modulu a první lidské kroky na Měsíci živě pozorovalo přes 600 milionů diváků z celé Země. Bylo možné vše sledovat v přímém přenosu i v tehdejším Československu?

Ano, bylo to možné. Moje maminka je toho svědkem.

Existují konspirační teorie, že celý program Apollo byl podvod a  záběry z Měsíce byly natočeny v pozemských studiích. Populární jsou  především v USA. Je možné jejich příznivce najít i v Česku? Setkal jste  se při vaší práci v brněnském planetáriu s někým, kdo by tomu věřil a  snažil se vás přesvědčit o své pravdě?

Setkal, ale je to nesmysl. 400 tisíc lidí by půl století udrželo vše pod pokličkou - navíc v době, kdy se obě velmoci bedlivě sledovaly? To už je jednodušší člověka na Měsíc dopravit. Taky se říká vtip, že Armstrong s Aldrinem byli skutečně herci. Ale tak dobří, že si vymínili, že budou hrát pouze v reálném prostředí, na povrchu Měsíce.

Jak si přistání na Měsíci připomínáte na Brněnské hvězdárně a planetáriu? Připravili jste pro návštěvníky nějaký speciální program?

Kdo neviděl, ať přijde na naše představení Vzhůru na Měsíc! 3D, které v těchto dnech dáváme v digitáriu. Je to skutečně úžasná podívaná o největším dobrodružství, do kterého se lidstvo kdy pustilo. Moc se na vás těšíme.

Speciálně na víkend 19. až 21. července pak chystáme velké oslavy: projekce filmů, dokumentů a nafoukneme model Měsíce o průměru 10 metrů! Nic tak velkého není jinde k vidění.

Související

Více souvisejících

vesmír, Měsíc vesmírný program Apollo (NASA) Hvězdárna a planetárium Brno Jiří Dušek

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy