Záhada Lochneské příšery odhalena. A je to šokující

Londýn - Uplynulo 80 let od chvíle, kdy hotelová manažerka Aldie Mackayová poprvé zahlédla "velrybě podobnou rybu" ve vodách skotského jezera Loch Ness. Nyní se doktor Charles Paxton z Univerzity St. Andrews probírá tisícovkou výpovědí očitých svědků, aby zjistil, co nám mohou sdělit.

Suše poznamenává, že mezi těmi, kdo údajně lochnessku viděli, je několik majitelů hotelů. Byla a je tedy "Nessie" jen spiknutím pro posílení turistického ruchu?, ptá se zpravodajský server BBC News.

Bylo 14. dubna 1933 a paní Mackayová, manažerka hotelu Drumnadrochit, jela s manželem v autě po silnici do Invernessu. Podívala se přes klidné vody jezera Loch Ness k zámku Aldourie. A pak ve vodě něco zahlédla.

Řekla, že to bylo černé, mokré a tekla z toho voda," uvedl Shine. "Plavalo to v kruhu dokola a dolů. Zakřičela na manžela: 'Zastav! To zvíře!'"

Zážitek paní Mackayové 2. května 1933 zveřejnil v listu Inverness Courier Alex Campbell, vodní správce jezera a novinář na částečný úvazek. Všeobecně je to považováno za první "moderní spatření" příšery v jezeře.

V této oblasti se tradoval příběh irského mnicha, který údajně v 6. století zahlédl "vodního netvora" v řece Ness. Roku 565 n. l. prý sv. Kolumbus zachránil život místnímu obyvateli, kterého napadla neznámá příšera. Událost se nestala u jezera Loch Ness, ale u nedaleké řeky Ness. Jednalo se první zdokumentování tohoto tvora.

Sv. Kolumbus se dostal k řece Ness, přes kterou chtěl přebrodit. Spatřil tam místní, kteří pohřbívali muže, jenž byl údajně zabit vodní příšerou. Kolumbus přikázal jednomu muži, aby skočil do řeky pro člun, když tu se objevila ona příšera. Kolumbus udělal rukou znamení kříže a zvíře pokojně odplulo, píše server worldpress.com.

Nejslavnější fotografie pochází z roku 1934, kdy zvíře zachytil dr. Kenneth Wilson. Tento snímek (viz foto) obletěl celý svět a byl publikován snad v každé knížce o Lochnesce. Tedy, až do roku 1994, kdy Christian Spurling na smrtelné posteli přiznal, že se jedná o podvrh. Ve skutečnosti fotil jeho tchán Marmaduke Wetherel pryskyřicový model upevněný na malé dětské ponorce. Důvod proč byl za autora vydáván Wilson je jednoduchý – Wetherel se již ztrapnil, když objevil údajně pravé stopy Nessie, ze kterých se následně vyklubaly otisky hroší nohy vsazené do stojanu na deštníky.

Doktor Paxton se v současnosti zatím probral osmi sty z tisícovky zaznamenaných případů, kdy někdo lochnessku spatřil. Podstatná část z nich, říká, pochází od majitelů kaváren a hotelů. Právě oni byli nepochybně těmi, kdo mohl z přiživování legendy něco získat. Podle Visit Scotland "lochnessková turistika" přináší ročně do oblasti zisk více než milionu liber.

Jezero se nachází na severu Skotska ve zlomu Great Glen, který se táhne od východu k západu a dělí Skotsko na dvě části. Jezero je ledovcového původu (ledovec roztál před asi 10 000 lety a poté bylo Loch Ness spojeno s mořem – kudy se údajně dostali dovnitř plesiosauři). Loch Ness je dlouhé 34 km a široké přibližně 1, 5 km. Hloubka dosahuje asi 230 m. Je tak největším (co se objemu vody týče) jezerem ve Velké Británii.

"Odborné" pojmenování příšery je Nessiteras rhombopteryx. Z biologického hlediska je však neplatné.

Související

zajímavosti

Lochneská příšera se přestěhovala do Číny? VIDEO vyvolalo značný rozruch

Pozornost na čínských sociálních sítích vzbudilo video, na němž se ve vlnách řeky Jang-c’-ťiang nedaleko přehrady Tři soutěsky klikatil záhadný dlouhý černý předmět. Záběry vyvolaly dohady, obavy i naděje, že by Čína mohla mít vlastní příšeru podobnou té, která proslavila skotské jezero Loch Ness.

Více souvisejících

Lochneská příšera Loch Ness Velká Británie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy