Koho koušou komáři víc? Lékař vyvrací mýty

New York - Vrcholí komáří sezóna a zatímco někteří šťastlivci pohybující se venku jsou tímto drobným hmyzem zjevně pomíjeni, jiní jsou terčem jeho neustálých útoků. Vědci se dlouhodobě snaží pochopit, díky čemu jsou někteří lidé pro hmyz přitažlivější.

Komáři nacházejí své savčí oběti tím, že cítí teplo a oxid uhličitý, které savci vylučují. Těhotné ženy a objemnější lidé jsou někdy oběťmi četnějších útoků, protože vyvíjejí víc energie než průměrný člověk.

Komáry také navádí jejich čich. "Navzdory tomu, co mi tvrdila moje babička, nemám sladkou krev," říká Zwiebel, protože komáři podle něj nedokážou rozeznat kvalitu krve.

"Komáry přitahuje náš lidský tělesný pach, a ten je převážně důsledkem bakterií na naší kůži," dodal Zwiebel. "Flora a fauna na naší kůži" podle jeho slov voní komárům přitažlivě, a to se zvyšuje u lidí, kteří tráví hodně času venku nebo se hodně potí.

Pokud je Zwiebelovi známo, neexistují vědecké podklady dokazující, že lidí s vysokým cholesterolem či cukrovkou komáry odpuzují, jak tvrdí některé internetové servery. Stejně tak nepomůže brát vitamin B, jíst česnek nebo užívat určité léky.

Různé jsou také reakce lidí na komáří kousnutí. Po 20 letech v laboratoři s kousavým hmyzem prý může Zwiebel strčit ruku do nádrže s komáry, nechat se stokrát kousnout a přesto se mu na kůži "nezkřiví ani chlup". Děti, které jsou pokousány mnohem méně často než dospělí, mohou mít silnější reakce na kousance.

Ovšem dospělí, kteří jsou přesvědčeni, že právě na ně mají komáři obzvláště spadeno, obvykle nejsou pokousáni častěji než jiní. "Existují lidé, kteří mají silnou alergickou reakci na kousnutí, a proto jim může připadat, že ho utrpěli mnohem častěji, což tak pravděpodobně není," řekl Zwiebel.

Lidem pokrytým pupínky a svědivými rankami radí přestat se škrábat. Když komár kousne, zanechá po sobě jisté množství slin, které obsahují mimo jiné i protisrážlivé látky a lokální anestetikum. Tělo tyto látky rozpozná jako cizího vetřelce a coby reakci vyšle histaminy. Škrábání jen roznese sliny a povzbudí tak vyloučení většího množství protilátek a tím i větší množství svědění a... roztočí propojený cyklus.

Ti, kdo po pokousání otečou a kousnutí je hodně svědí a pálí, by se měli poradit s lékařem a začít brát denně volně prodejná antihistaminika jako prevenci, dodal Zwiebel. 

Komáří samičky žene příroda ke kousání lidí, protože potřebují krvavou stravu, aby dokončily svůj reproduktivní cyklus a vyprodukovaly životaschopná vajíčka, což vyžaduje velký přísun proteinu. Abyste snížili riziko pokousání, myjte se antibakteriálním mýdlem, které sníží množství bakterií přitahujících komáry na vaší kůži, radí Zwiebel.

Na štípance od komárů ale existuje mnoho dalších rad. Pokud nemáte po ruce žádné „speciální přípravky na štípnutí hmyzem, můžete zkusit něco ze svých domácích zásob, píše server bety.cz. Například kapku citronové šťávy nebo obyčejného octa, které kromě toho, že zmírňují svědění a otoky, navíc působí i jako dezinfekce, vyzkoušet můžete ale i špetku soli rozpuštěné v trošce vody.

Někteří lidé doporučují rovněž smíchat jedlou sodu s kapkou vody tak, aby vznikla hustší pasta, a tou pak místo štípnutí potřít. Svědění prý zmizí za pár okamžiků.

Jiná rada zase zní: Do 100 ml alpy nebo 50% lihu dejte vyluhovat jednu lžičku hřebíčku a po týdnu použijte jako mazání. Na noc si jím namažte paže a čelo: krásně to voní a dobře se pak spí. Komáři jen zabzučí a hned jsou pryč.

Na bolest zabírá i levandulový olej. Stačí na štípanec nakapat pár kapek a rozetřít. Na štípnutí pak pomůže i potření bolestivého místa rozdrcenou petrželovou natí, listy černého rybízu nebo rajčetem.

Jako by neměla zubní pasta už dost zaručených zázračných schopností (tedy alespoň co se kosmetiky apod. týká), pomáhá i při komářím kousnutí. Nejvíce štípanec zklidní pasta s mentolem – navíc příjemně chladí, takže svědění za chvíli ani neucítíte.

Traduje se například, že vtlačíte-li do pupínku pomocí nehtu písmeno X, svědění přestane. Jiná rada pak zní přelepit izolepou.

Související

Více souvisejících

zdraví Hmyz

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Policie Rusko, ilustrační foto

Střelba v Rusku: Útočníci zaútočili na synagogu a pravoslavný kostel

V neděli došlo k útokům neznámých pachatelů na synagogu, pravoslavný kostel a post dopravní policie v Dagestánské republice na ruském severním Kavkaze. Při útocích byli zabiti dva policisté a dalších šest lidí bylo zraněno. Policie zastřelila dva útočníky, kteří se pokoušeli uprchnout.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rok po Wagnerově povstání je Putin mocnější než kdy jindy.

Povstání v Rusku. Od smrti Prigožina je Putin mocnější než kdy jindy

Když šéf ruských polovojenských jednotek Jevgenij Prigožin loni vyslal své žoldáky z Wagnerovy skupiny do útoku na Moskvu jako součást krátkodobé vzpoury, prezident Vladimir Putin působil slabě a zranitelně. O rok později, po nejvážnějším zpochybnění jeho autority za téměř čtvrt století u moci, však kremelský vůdce působí jistěji než kdy jindy.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka požaduje zvýšení platů ve veřejném sektoru až o deset procent

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje na úterní schůzce tripartity navrhnout zvýšení platů ve veřejném sektoru od září pro tzv. první skupinu, do které patří úředníci, pracovníci v kultuře, technici, nepedagogičtí zaměstnanci ve školství a zaměstnanci ve státní službě. Navrhované zvýšení se pohybuje mezi sedmi a deseti procenty. Jurečka to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

před 5 hodinami

Odpálení rakety ATACMS.

Rusko obvinilo USA z útoku na civilisty v Sevastopolu

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že Spojené státy nesou hlavní odpovědnost za raketový útok na civilisty ve městě Sevastopol na Krymském poloostrově, který je pod kontrolou Moskvy. Tento útok byl proveden střelami ATACMS dodanými Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavel navštívil opomíjené Ležáky. Apeloval na připomínání si historie

Prezident republiky Petr Pavel dnes zdůraznil, že lidé v Česku by si měli připomínat svoji historii a znát například činy odbojářů během druhé světové války. Prezident se v Miřeticích na Chrudimsku zúčastnil pietního aktu k 82. výročí vypálení a vyvraždění osady Ležáky. Podle prezidenta bylo v posledních letech věnováno více pozornosti Památníku Lidice než Památníku Ležáky.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Donald Trump

Trump si už vybral kandidáta na viceprezidenta

Bývalý americký prezident a téměř jistý republikánský prezidentský kandidát Donald Trump si již vybral kandidáta na viceprezidenta pro listopadové volby, ale zatím to nikomu neřekl. Uvedl to server CNN.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán otočil. Německo, které mu "nevoní", označil za součást technologické transformace

Ekonomická spolupráce tvoří pevný základ vztahů mezi Německem a Maďarskem, uvedl maďarský premiér Viktor Orbán po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně. Oba lídři se dohodli na dalším posilování ekonomických vazeb, uvedla agentura MTI. Při návštěvě Berlína přitom prohlásil, že Německo už "nevoní a nevypadá stejně" jako dříve, a že kvůli migraci se proměnilo v "pestrobarevný, multikulturní svět". 

včera

včera

Portugalci proti Turkům zpečetili své první místo v české skupině. Smetli je 3:0

Portugalci porazili Turecko jednoznačně 3:0 a výběr kolem hvězdného Cristiana Ronalda si zajistil postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy v Německu. Turci jsou budoucím protivníkem české reprezentace, s níž se utkají příští středu v přímém boji o postup. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy