Chtěli byste plíce od kuřáka? Tato studie vás zaskočí

Londýn – Studie, která byla provedená v nemocnici v Hillingdonu, přinesla nečekané závěry. Pacienti, kterým jsou transplantovány plíce kuřáků, žijí stejně dlouho jako ti, kteří dostali plíce nekuřáků, uvedl Daily Mail.

Toto zjištění je velmi důležité, protože pacienti čekající na vhodné plíce „logicky" odmítají orgán od kuřáka v domnění, že to pro ně bude riziko. Jenže nekuřáckých plic se nedostává.

Výzkum byl realizován v nemocnici v Hillingdonu (severozápadní Londýn), kde v roce 1983 Sir Magdi Yacoub provedl vůbec první transplantaci srdce a plic zároveň.

Od roku 2007 zde bylo transplatováno 237 plic, v 90% případů se jednalo o oboustrannou transplantaci a 53% pacientů dostalo orgány od nekuřáků. 47% pacientů tedy mělo plíce od kuřáka, přičemž 18% orgánů bylo od silných kuřáků (vykouřili dvacet a více cigaret denně).

Lékařské záznamy dokládají, že míra přežítí byla u obou skupin prakticky stejná. Dokonce se ukázalo, že ti, kteří měli plíce od nekuřáků, zemřeli po transplantaci o něco dříve.

Lékař André Simon k tomu říká: „Doufám, že tyto závěry přesvědčí pacienty, aby neodmítali kuřácké plíce. Pokud čekatel na operaci nechce orgán od kuřáka, snižuje si tím sám šanci na přežití." Dále ubezpečuje, že orgány k transplantaci procházejí důkladnou kontrolou a nemůže se stát, aby pacient dostal selhávající či závažně poškozené plíce."

Historicky první transplantaci plic u člověka provedl v roce 1963 James Hardy v USA. První operace přinášely nejisté výsledky a proto se prováděly ojediněle. Teprve v 80. letech s rozvojem imunosupresivní léčby a zavedením cyklosporinu dochází k dalšímu rozvoji transplantační medicíny. V roce 1981 byla provedena první transplantace bloku srdce-plíce a v roce 1983 první úspěšná jednostranná plicní transplantace.

Od té doby zaznamenala transplantace plic velký rozvoj a stala se běžnou léčebnou metodou konečného stadia plicních onemocnění. Do poloviny roku 2005 bylo na celém světě provedeno 21 265 plicních transplantací. V současnosti se celosvětově každý rok provádí okolo 1700 takových výkonů ve 109 specializovaných centrech. První rok po operaci přežívá více než 75-80% operovaných. 5-leté přežívání je u poloviny nemocných. 25% operovaných přežívá 10 a více let po operaci.

V České republice byl program transplantace plic zahájen v roce 1997, od té doby bylo odoperováno přes 100 nemocných a každým rokem přibývá nových transplantovaných pacientů, uvádí server transplantace.eu.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace kuřáctví zdraví

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy