"Velbloudí" virus vyhubí lidstvo? Vědci uklidňují, ale...

New York - Záhadný respirační virus MERS, který ve světě způsobil smrt několika desítek lidí, se na člověka pravděpodobně přenesl z velbloudů. Tvrdí to nová studie mezinárodního vědeckého týmu, podle níž není zatím zcela jisté, jakou cestou se virus dostává z těchto zvířat do lidského organismu. U velbloudů v Saúdské Arábii se podle studie virus objevil poprvé nejméně před dvěma desítkami let, uvedla agentura AP.

Vědci prozkoumali vzorky krve 260 velbloudů ze saúdskoarabských archivů sahajících až do roku 1992. V období celých dvou desítek let v nich objevili stopy viru způsobujícího MERS. Podle studie není jasné, zda samotná zvířata kvůli viru onemocněla, patrně však bez ohledu na to přenesla MERS na člověka. "Je velmi pravděpodobné, že velbloudi přenášejí nákazu na lidi, ale tato studie nám přesně neříká, jakou cestou k tomu dochází," řekl mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Gregory Hartl.

Blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) lékaři poprvé u člověka zjistili v roce 2012 v Saúdské Arábii. Od té doby se jím nakazilo přes 180 lidí a 79 infekci nepřežilo. Ačkoli se nemoc dostala i do Evropy a severní Afriky, většina obětí pocházela z blízkovýchodních zemí.

Podle vědců se lidé nakazili zřejmě prostřednictvím slin či hlenů, které velbloudi velmi často vylučují a jejichž stopy zůstávají na zemi, nebo konzumací masa.

Virus prý celá dvě desetiletí zůstává bez výrazných mutací a na člověka se přenáší pouze zřídka. Mohl by se však vyvinout do nějaké formy, která se bude mezi lidmi šířit snáze, varoval vedoucí výzkumu Ian Lipkin z Columbijské univerzity.

MERS podobně jako příbuzný virus SARS, který ve světě během epidemie v roce 2003 zabil nejméně 800 lidí, napadá dýchací cesty. Způsobuje silný kašel, horečku, zápal plic či selhání ledvin.

V blízkovýchodních zemích jsou velbloudi běžně chováni kvůli masu, mléku či jako domácí mazlíčci, k nimž mají vlastníci mnohdy velmi blízký vztah a občas prý svá zvířata dokonce políbí.

Máme se bát nových pandemií?

Je pravda, že především savci jsou zdrojem mnoha infekčních onemocnění, z nichž řada je tzv. emergentních (nových nebo nově poznaných). Z poslední doby lze připomenout několik vážných hrozeb (epidemie SARS, chřipková pandemie), které však byly díky fungujícímu systému surveillance úspěšně zažehnány. Objevují se ale stále nové hrozby (např. současná epidemie způsobená MERS-CoV v Arábii). Infekční nemoci se navíc s nárůstem cestování, obchodu se zvířaty a kvůli socioekonomickým i environmentálním změnám stávají globálním problémem a riziko importu a posléze šíření nových nákaz v našich zeměpisných šířkách není úplně zanedbatelné.

Na druhou stranu je ovšem nutné podotknout, že spíše minimum těchto nově zachycených virů představuje skutečné riziko pro zdraví člověka. Většina nově objevených virů je totiž přirozenou součástí mikroflóry svých savčích hostitelů bez známek patogenního potenciálu.

Aby byl mikroorganismus považován za patogenní, musí splňovat řadu přesně definovaných kritérií – tzv. Kochových postulátů (např. musí být izolován a kultivován z nemocného jedince a dále být schopen způsobit stejné onemocnění u zdravých jedinců téhož druhu). A je potřeba objektivně říci, že velká část nově poznaných virů, jejichž objevy vědci rádi zveřejňují v nejprestižnějších časopisech, nesplňuje ani jedno z požadovaných kritérií.

Není třeba se panicky obávat nových epidemií či pandemií, ty byly a budou, je však třeba mít dobře nastavený systém včasné reakce proti těmto hrozbám zahrnující detekci, kontrolu a následnou prevenci emergentních nákaz, informuje web Veda.muni.cz.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid-19 má být zařazen mezi biologická rizika při práci, návrh projedná vláda

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nový koronavirus není z laboratoře. Podle WHO má zvířecí původ

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.

Více souvisejících

MERS Velbloudi nemoci

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy