Věříte na Yettiho? Záhada rozlousknuta, tvrdí genetici

Londýn - Špatnou zprávu mají vědci pro všechny, kdo věří na yettiho. Experti se rozhodli prozkoumat DNA všech dostupných vzorků srsti pocházejících údajně z tohoto legendárního himálajského tvora - a zjistili, že pocházejí z medvěda či kozy. Uvádí to zpráva, kterou zveřejnil britský odborný časopis Proceedings of the Royal Society B.

V Severní Americe (jen USA a Kanada) jej znají jako Bigfoot, Sasquatch, Momo the Monster, Grassman, Fouke Monster, Skunk ape nebo Nuk-luk, a také jako Tsul 'Kalu (legenda indiánů kmene Čerokíů). V Jižní Americe, kde mimochodem oficiálně nemají existovat žádní velcí primáti (Amazonský prales mezi Brazílií a Bolívií a také mezi Venezuelou a Kolumbií) je znám jako Mapinguary, Alux nebo Isnashi, ve Venezuele pak jako Vasitri nebo Salvaje, v Peru jako Tarma, v Kolumbii jako Duendi nebo Shiru.

V Austrálii je znám jako Yowie. V Evropě (konkrétně ze skotského pohoří Cairngorms a vrcholu Ben MacDhui) jako Velký šedý muž „Am Fear Liath Mὸr" a mnoho popisů pochází také z jiných částí Asie.

Konkrétněji např. jako Alma nebo Almas (pohoří Altaj, hlavně pak v Mongolsku), Almasty nebo Kaptar (pohoří Kavkaz, hlavně pak Gruzie a Kazachstán), Nasnas nebo Devi či Div nebo Odami chukir (Írán, Tádžikistán), Čučunaja či jinak také Čučuna (Sibiř, oblast Verchojanska), Chi-trau nebo Šan tu (Vietnam), Tua yeua (Thajsko), Kung Lu (Myanmar, či chcete-li Barma), Bar-manu (Pákistán a Afghánistán), Amomongo (Filipíny), Ban-manuš (Bangladéš), Batutut (jihovýchodní Asie, hlavně ostrov Borneo), Orang Pendek a Genderuwa (Indonésie, hlavně ostrov Sumatra, také ale Borneo), Yeren (Čína, pohoří Šennogja), Mande Barung nebo Migjur (Indie), Hibagon (Japonsko – mimochodem, v nedávné době se v Japonsku našli chlupy primáta dosud neznámého druhu), Orang Mawas nebo Orang Dalam nebo Hantu hutan (Malajsie) a samozřejmě Yetti (pohoří Himálaj, hlavně pak oblast Nepálu, Bhútánu a Tibetu) a možná mnoho dalších z celého světa.

Nejčastěji bývá yetti zobrazován jako obrovský chlupatý tvor, s podobou něco mezi člověkem a zvířetem, který přežívá vysoko v zasněžených horách a je schopný se v nich dokonale pohybovat a orientovat. Přestože jej zde, snad krom počasí, nemá co ohrožovat, je také velmi plachý. A jediné, co po sobě zanechává, jsou stopy, informuje petrczernek.wordpress.com.

Zklamání podle odborníků čeká na ty, kdo věří v další "anomální primáty". Teorie kolem výskytu yettiho a jemu podobných tvorů spekulovaly, že může jít o přeživší neandertálce či další menší vývojové větve člověka, anebo o vyhynulý druh obřího lidoopa jménem Gigantopithecus.

Aby tuto záhadu konečně rozlouskli, požádali v květnu 2012 vědci pod vedením profesora genetiky Oxfordské univerzity Bryana Sykese muzea i nezávislé sběratele - včetně slavného horolezce Reinholda Messnera - o vzorky chlupů pocházejících údajně z těchto "anomálních primátů". Dostali 30 vzorků ve stavu natolik dobrém k tomu, aby bylo možné provést sekvenování genu.

Tři vzorky měly údajně pocházet z yettiho. Jeden z nich ve skutečnosti pochází z jihoasijské kozy serau velký (Capricornis sumatraensis). Další dva - jeden z oblasti Ladákh v indickém státě Džammú a Kašmír a druhý z Bhútánu - poskytly vědcům zajímavé spojení s... ledním medvědem (Ursus maritimus).

Vědci proto usuzují, že tyto chlupy pravděpodobně pocházejí ze vzdálených potomků ledních medvědů, anebo z jejich křížence s hnědým medvědem. "Pokud by se tito medvědi vyskytovali v Himálaji, pak by mohli přispět ke vzniku legend o yettim, zvlášť pokud by jejich chování vůči lidem bylo agresivnější než u místně známých druhů," uvedli vědci.

Osm vzorků, jež měly patřit hominidovi známému jako almas (mongolsky "divoký muž", který se údajně vyskytuje v pohořích Kavkaz a Pamír ve střední Asii, pocházely z medvěda hnědého (Ursus arctos) nebo z krav, koní a mývalů. Jediný vzorek, který měl pocházet z malajsijského legendami opředeného hominida orang pendek, ve skutečnosti pochází z tapíra čabrakového (Tapirus indicus).

Asi největším zklamáním byl vzorek srsti "bigfoota" z Texasu, který pocházel z velmi chlupatého člověka - patrně Evropana, jak naznačuje genetická shoda.

Související

Více souvisejících

Yetti (označení neznámého druhu dvounohého hominida) tajemství záhady

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy