Kim nechce dopadnout jako Kaddáfí a Husajn, jaderný program nepustí. Trump varuje před konfliktem

Pchjongjang – Podle serveru The Time by americký prezident Trump měl být opatrný. Pro svět by byla nová korejská válka katastrofou. Spíše by měl uvažovat o vyjednávání a možném přijetí faktu, že Severní Korea je jadernou mocností. Kim Čong-un se svého programu zřejmě nezbaví, nechce dopadnout jako Husajn nebo Kaddáfí.

Dle serveru The Time byly v době korejské války v letech 1950-1953 zabity až 2 miliony lidí, z toho i 40 tisíc Američanů, dodnes je i 7 tisíc amerických občanů prohlášeno za nezvěstné. Konflikt mezi korejským lidem však stále neskončil, bylo uzavřeno příměří, které však Severní Korea už vypověděla – země Korejského poloostrova jsou tak v podstatě ve válce dodnes.

I to by měl mít svět na paměti. Ve včerejším rozhovoru pro agenturu Reuters americký prezident Donald Trump prohlásil, že „existuje reálná možnost, že skončíme ve velkém, velkém konfliktu se Severní Koreou.“ Severokorejský režim Kim Čong-una je jakousi trvalou starostí a zátěží pro mezinárodní společenství. Režim utrácí obrovské sumy na své vojsko, dle některých informací na něj vydělává také prostřednictvím výroby a šíření drog či padělaných peněz. Režim je nepřátelský vůči všem svým skutečným i domnělým nepřátelům. V březnu tak vůdce Kim nechal za pomoci tajných služeb zabít i svého bratra.

To vše nechávalo čerstvě zvoleného prezidenta Trumpa klidným. To, co ho zvedlo ze židle a donutilo ho bouchnout do stolu, je však jaderný program KLDR. Pchjongjang otestoval pět jaderných bomb a zdá se, že šestý test je na pořadu dne. Režim údajně vyvíjí střely, které by mohly zasáhnout území Spojených států. Trump reaguje na existenci jaderného programu KLDR po svém. Pokud se prý režim nevzdá svého programu, vojenský zásah může být nevyhnutelným. Následně vyslal svou „Armadu“ k poloostrovu. Je tu však jeden háček před rozpoutáním konfliktu – Jižní Korea.

Jižní Korea představuje pro 200 tisíc Američanů jejich domov, Korejců je až 50 milion. Země by se stala obětí jaderného útoku jako první. Pro Donalda Trumpa je velmi riskantní rozpoutat takový konflikt, který by sice smazal z povrchu zemského Severní Koreu, ale otázkou je, co by zbylo z té Jižní. Trump prohlásil, že 33-letý Kim Čong-una, považuje za racionálního hráče.

Otázkou je, jak bude Trump reagovat v situaci, kdy bude „zatlačen do kouta“. Kdyby se konflikt rozhořel a došlo ke zničení KLDR, byla by narušena rovnováha moci ve světě. USA by tak mohly způsobit další globální konflikt, zejména za účasti Pekingu, pro nějž Korejský poloostrov představuje tradiční sféru čínského vlivu. Jaderné zbraně jsou sice nebezpečným nástrojem, ale nemohou být důvodem k zásahu. Režim je zkrátka nemůže použít, aniž by se sám nezničil, jde o pouhé odstrašování a Severní Korea není Islámským státem, který v rámci džihádu podporuje i sebeobětování. Podle experta na oblast východní Asie Daniela Pinkstona si je KLDR dobře vědoma rovnováhy moci, nehodlá riskovat svou sebevraždu.

Kim Čong-un si je navíc dobře vědom, že pokud by se jaderného arzenálu vzdal, mohl by dopadnout jako diktátor Muammar Kaddáfí v Libyi nebo Saddám Husajn v Iráku. Oba byli svrženi poté, co se vzdali svých jaderných tužeb. Trump by dle The Time neměl začínat novou válku. Spíše by měl uvažovat o jakémsi přijetí režimu KLDR mezi jaderné mocnosti, ostatně mezi ně patří i Pákistán.

Související

Sarkozy, Nicolas

Sarkozy před soudem. Historický proces s exprezidentem se zkomplikoval hned na začátku

U pařížského soudu dnes začal proces s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který čelí obžalobě z korupce. Konzervativní prezident z let 2007 až 2012 se podle francouzských médií osobně objevil před soudem. Soudní řízení však bylo pozastaveno kvůli žádosti spoluobžalovaného bývalého soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta o odročení kvůli jeho zdravotnímu stavu. Soud si vyžádal zdravotní posudek a řízení má pokračovat ve čtvrtek.

Více souvisejících

Muammar Kaddáfí Kim Čong-un Severní Korea (KLDR) Jižní Korea USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy