Zfanatizovaný dav zaživa upálil sedm lidí za čarodějnictví

Dáresalám - K hroznému vraždění došlo v jedné vesnici na západě Tanzánie. Dav tam obvinil sedm starších lidí z čarodějnictví a následně upálil. Už bylo zatčeno 23 lidí, mezi nimi i kouzelník-léčitel.

Vedení policie oblasti Kigoma upřesnilo, že mezi zatčenými jsou kmenoví vůdci a jeden kouzelník-léčitel. "Půjdou před soud pro obvinění z vražd," řekl policejní šéf oblasti u hranic s Burundi.

K lynči došlo v pondělí večer v odlehlé vesnici Murufiti asi 1200 kilometrů západně od ekonomické metropole Dáresalám. Pěti z obětí, které nařknul z čarodějnictví nový léčitel vesnice, bylo více než 60 let, ostatním kolem 50.

Někteří lidé před fanatickým davem utekli. "Když jsem se druhý den ráno vrátil, našel jsem asi deset metrů od domu matčino spálené tělo. To otcovo bylo také spáleno, ale uvnitř domu," řekl podle agentury AFP syn těchto dvou obětí Josephat John.

Podobné násilí není v zemi ničím výjimečným. "V Tanzánii je pro obvinění z čarodějnictví každý rok zabito v průměru 500 starších lidí, především starých žen se začervenalýma očima," tvrdí místní nevládní organizace pro lidská práva LHRC.

V oblastech podél hranice Tanzanie a Burundi přetrvávají mnohé pověry. Začervenalé oči se pokládají za důkaz čarodějnictví, přičemž tento jev je především důsledkem dráždění očí, které u žen způsobuje kouř z kravského trusu používaného k topení v kuchyni, vysvětluje organizace.

Termín čarodějnictví měl v historii různý význam

Zpravidla se tím rozumělo škodlivé používání kouzel. Čarodějem byla zlá bytost, spřízněná se satanem, s démonickými schopnostmi, která škodila lidem buď tělesně nebo poškozovala jejich majetek, bytost která byla příčnou požárů, neúrody, živelních pohrom, která přivolávala choroby na lidí i dobytek. Proto už v antice byli čarodějové pronásledováni.

Koncem středověku, od 15. až do 18. století, byla víra v čarodějnice nejsilnější a ostře proti nim vystoupila katolická církev. Osoby, zpravidla ženy, které byly označeny za čarodějky, byly pronásledovány inkvizicí, vyšetřovány podle přesného návodu (bula papeže Innocenta VII. z r.1484 a kniha Malleus maleficiarum J. Sprengera a H. Kramera), mučeny a upalovány. Udává se, že takto byly umučeny tisíce obětí.

Konec pronásledování přineslo teprve osvícenství, a dnes jsou čaroději většinou jen pohádkové bytosti, staré ženy v černém hábitu poletující na koštěti za úplňku nebo dobří staříci bavící děti. Přesto se ojediněle dosud původní víra ve zlé čaroděje objevuje i v evropských zemích. Podle recentních anket v existenci čarodějnic věří 10-15% Němců. Někdy to jsou psychicky nemocní, kdo jsou označeni za „posedlé" ďáblem. Proto v katolické církvi dodnes existují vymítači ďábla (viz Exorcismus). Na jiných kontinentech, především ve střední Africe (Nigerie, Kongo, Ghana, Malawi, Tanzania, Keňa aj.), je víra v čarodějnictví široce rozšířena jako tradiční součást náboženských představ.

Někteří čarodějové-medicínmani dosud provádějí rituální obřady a vyžadují lidské oběti, především dětí. Jiným čarodějům jsou přisuzována všechna neštěstí, a jsou pronásledováni. Někdy se za čaroděje označí i malé děti. Nedávno byly popsány případy jejich kamenování a vyhánění z domovů, uvedl sysifos.cz.

Kuriózní je, že se i v Evropě od konce 20. století znovu zvyšuje zájem o čarodějnictví, a to v esoterických a New Age kruzích v souvislosti se vzestupem zájmu o magii a mystiku. Vznikají „čarodějnické" skupiny i celé sekty, které mají blízko ke kouzelnictví, magii, jindy se hlásí k satanismu, druidismu, novopohanství. Jsou spíše levicové, feministické a protikřesťanské. Krásné čarodějky s paranormálními schopnosti se objevují i na filmových plátnech, zřizují se prodejny s čarodějnickými a věšteckými pomůckami (i v centru Prahy).

Související

Více souvisejících

Čarodějnictví Tanzánie

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

Ukrajinci pošlou vězně na frontu. Parlament rozhodl, kteří to budou

Ukrajinský parlament ve středu odsouhlasil zákon, který některým vězňům umožní bojovat v ozbrojených silách, informovala AFP. Aby příslušná právní úprava vstoupila v platnost, musí ji ještě podepsat předseda parlamentu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy