Ve Rwandě objevili čtyři masové hroby, nejspíš z období genocidy

Kigali - Ve Rwandě objevili čtyři masové hroby, které nejspíš pocházejí z období genocidy v roce 1994. Hroby se nacházejí v okrese Gasabo nedaleko rwandské metropole a odborníci z nich vyzvedli na 200 těl. Z oblasti během masakrů před 24 lety zmizelo asi 3000 lidí, místní obyvatelé se proto domnívají, že právě jejich ostatky leží v těchto hrobech, uvedla BBC.

Tragédie ve Rwandě bývá označována za poslední genocidu ve 20. století. Vraždění vypuklo z 6. na 7. dubna 1994 a skončilo 18. července téhož roku. Za tuto krátkou dobu zmasakrovali hutuští extremisté na 800.000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů, zhruba 2,7 milionu lidí pak muselo uprchnout ze svých domovů.

Hroby byly objeveny dva týdny poté, co se v zemi uskutečnily vzpomínkové akce připomínající výročí tragických událostí. Na místo, kde se nacházejí, upozornila žena, která údajně kdysi viděla, jak do vyhloubených děr házeli těla. Aby se k hrobům dostali, bylo potřeba strhnout několik domů. Těla byla totiž uložena pod nimi.

Na místo ihned dorazili i příbuzní obětí genocidy, kteří se stále snaží najít ostatky svých blízkých. "Mám informaci, že mé rodiče zabili a hodili do jednoho z těchto masových hrobů. Tak jsem dorazila a doufám, že budu moci identifikovat oblečení, které měli tehdy na sobě," řekla rwandskému deníku News Day Isabelle Uwimanaová, která je jednou z přeživších. "Chtěla bych si být jistá, že jsou tady, a uspořádat jim důstojný pohřeb," dodala.

Související

Lidé si prohlížejí portréty obětí rwandské genocidy. Rozhovor

30 let od genocidy ve Rwandě. Nevypukla ze dne na dne, upozorňuje afrikanista Záhořík

Genocida rwandských Tutsiů, během které milice většinové populace Hutuů v průběhu pouhých tří měsíců povraždily mezi půlmilionem až milionem lidí, začala před 30 lety, 7. dubna 1994. Kořeny krvavých tragických událostí však sahají mnohem dále do minulosti a prokombinují historický revanšismus, ekonomické problémy i fanatismus tehdejších lídrů, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Záhořík. Historik a afrikanista z Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se v něm vyjádřil nejen k příčinám genocidy, ale například i k roli mezinárodního společenství a někdejších koloniálních mocností, stejně jako k současné situaci ve Rwandě. Zároveň se staví za jasné odlišování běžných ozbrojených konfliktů s mnoha proměnnými od genocidy, kdy je plánem vyhlazení celé skupiny obyvatel. 

Více souvisejících

Rwanda genocida

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy