Krvavé boje farmářů s pastevci v Nigérii mají přes 3600 obětí. Vláda problém ignoruje

Nejméně 3641 obětí si od začátku roku 2016 v Nigérii vyžádaly boje farmářů s polokočovnými pastevci. Ve zprávě o eskalaci násilností mezi těmito komunitami to dnes uvádí organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Většina zaznamenaných úmrtí je z letošního roku, vláda prý k problému přistupuje laxně. Nigerijská armáda informace AI dnes odmítla a vyzvala, aby nigerijská pobočka organizace byla uzavřena. Ochránci lidských práv podle prohlášení armády chtějí v zemi destabilizovat situaci.

Podle agentury Reuters by mohl aktuální nárůst násilí promluvit do výsledků prezidentských voleb, které Nigérii čekají v únoru 2019. O obhajobu vítězství v nich bude usilovat současná hlava státu Muhammadu Buhari, který ale čelí obviněním, že neměří oběma stranám krvavého konfliktu stejným metrem. Reuters vysvětluje, že Buhari pochází z etnické skupiny Fulbů, stejně jako velká část pastevců.

This morning in Abuja, @AmnestyNigeria launches a new rpt on herder violence in NC #Nigeria in which verified killings over the past 2 yrs between 2016 to 2018 are over 3,641, 57% of them in 2018 alone. It's been a veritable #HarvestOfDeath.#StopTheKillings pic.twitter.com/bGftrUSCg8

— Chidi Odinkalu (@ChidiOdinkalu) 17. prosince 2018

Podle AI vláda selhává při vyšetřování mezikomunitního násilí a stíhání odpovědných osob, což přispělo k eskalaci bojů. Organizace zjistila, že 57 procent ze 3641 evidovaných úmrtí nastalo v roce 2018. Poblíž dějišť útoků, které trvají i hodiny nebo celé dny, se prý často nacházely jednotky bezpečnostních složek, avšak se zásahem otálely.

"Nigerijská vláda předvádí něco, co lze popsat jedině jako hrubou nekompetentnost, a selhala ve své povinnosti chránit životy svých obyvatel a ukončit stupňující se konflikt mezi pastevci a farmáři," uvedl ředitel nigerijské sekce AI Osai Ojigho.

Výzkum jeho kolegů prý ukázal, že útoky z posledních let byly dobře naplánované a koordinované, přičemž útočníci měli k dispozici i kulomety či samopaly AK-47.

Nigerijská armáda dnes v prohlášení vyzvala k uzavření nigerijské pobočky AI, která se podle jejího tvrzení odchýlila od svých hodnot a principů a snaží se destabilizovat situaci v zemi. Obvinění z nekompetentnosti označila za smyšlená a ničím nepodložená a Nigerijce před organizací varovala.

Reuters uvádí, že násilnosti jsou často vykreslované jako konflikt vycházející z etnických a náboženských rozdílů, neboť proti sobě stojí převážně muslimští Fulbové a převážně křesťanští farmáři. Řada odborníků a politiků ale údajně kořeny konfliktu vidí v soupeření o půdu, které vyhrocuje jednak rozšiřování zemědělských aktivit, ale také klimatické změny.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie amnesty international Muhammadu Buhari (nový prezident Nigérie)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy