Kdo jsou vrazi turistek v Maroku? Zvrat v případu, vyšetřovatelé mají novou teorii

Podle marockých úřadů nebyli útočníci, kteří v zemi brutálně zavraždili dvě turistky z Dánska a Norska, napojeni na Islámský stát ani žádnou jinou teroristickou organizaci. Vyšetřovatelé jsou nyní přesvědčení, že jednali na vlastní pěst.

Těla obou mladých turistek byla nalezena 17. prosince. Později se na sociálních sítích začalo šířit video z brutálního útoku, během kterého pachatelé dívky ubodali a uřízli jim hlavy. Marocké úřady včera zadrželi dalších pět lidí, celkový počet zatčených tak stoupl na 19.

Útočníci ve videu zveřejněném týden před útokem slíbili věrnost Islámskému státu. Dánské i marocké úřady proto nejdřív pracovaly s verzí, že je za vraždy zodpovědná tato teroristická organizace. Podle nových informací však nejspíš vrazi jednali sami a na organizaci neměli žádné skutečné napojení.

Podle webu News.com.au včera na tiskové konferenci mluvčí marocké policie Boubker Sabik označil pachatele za „osamělé vlky“ a řekl, že čin nebyl koordinován s nikým ze zahraničí.

Čtyři hlavní podezřelí, kteří se natočili na video a obě turistky zabili, byli zatčeni během tří dnů. Od té doby však policie zadržela dalších patnáct lidí. Ti byli podle zveřejněných informací součástí lokální teroristické buňky, kterou jeden ze zatčených vedl. Během domovních prohlídek byly nalezeny součástky pro výrobu bomby, lovecká puška, nože a elektronická zařízení s dalšími důkazy.

Abdessamad Ejjoud byl podle prokurátora Abdelkhama Khiama, který za vyšetřování zodpovídá, „emírem skupiny“. Tento 25letý pouliční prodavač měl „zformovat skupinu, která plánovala, jak v království spáchat teroristický útok.“

Ejjoud má být jedním z mužů, kteří na videu přísahají věrnost Abú Bakru al-Bagdádímu. „(Skupina) pod vlivem svého emíra souhlasila s tím, že spáchá teroristický útok … zacílený buď na bezpečnostní složky, nebo na zahraniční turisty,“ uvedl Khiam.

Dva dny před útokem měli muži cestovat do regionu Imlil, který je mezi cizinci populární. Dalším útočníkům bylo mezi 27 a 33 lety.

„Členové této buňky neměli žádný kontakt na operativce Daeš (akronym pro Islámský stát) v konfliktních zónách, ať už v Sýrii, Iráku nebo Libyi.“ Tři z později zadržených měli nicméně neupřesněný trestní záznam související s terorismem.

Podle News.com.au měly marocké bezpečnostní složky od roku 2002 odhalit a zlikvidovat 185 teroristických buněk. Poslední velký útok proběhl v zemi v roce 2011, kdy bomba v Marrakéši zabila 17 lidí, z velké části evropských turistů. V roce 2003 zase při sérii sebevražedných útoků zemřelo v Casablance 33 lidí.

Podle Khiama je třeba bojovat i s příčinami terorismu. „Je nutné bojovat s kořeny extremismu – jmenovitě nejistotou, negramotností a nevědomostí.“

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

2900 mrtvých, přes 5500 zraněných. Vláda nám nepomáhá, zasažené vesnice ignoruje, tvrdí Maročané

Aktuální oficiální bilance obětí zemětřesení v Maroku dosáhla čísla 2900. Počet zraněných ale prudce vystřelil a podle úřadů jich je nejméně 5500. Mnozí občané Maroka se ale stále nemají kde ubytovat a přespávají venku. Obyvatelé zasažených horských vesnic pak neskrývají zoufalství a rozčarování nad tím, že jim vláda neposkytla dostatečnou pomoc.  
Zemětřesení, ilustrační foto

Počet mrtvých v Maroku překonal 2800. Lidé vyhrabávají své příbuzné sami, vláda o pomoc stále nepožádala

Do Maroka zasaženého ničivým zemětřesením měl už druhý večer odletět speciální USAR tým českých hasičů zaměřený na vyhledávání osob v sutinách. Podobně jako v neděli ale ani v pondělí k odletu nedošlo. Marocká strana totiž stále neposlala oficiální žádost. Česko přitom není jedinou zemí, která s pomocí vyčkává. Počet mrtvých mezi tím stoupl 2800 a lidí se snaží své příbuzné z trosek vyhrabávat vlastníma rukama.

Více souvisejících

Maroko Terorismus Islámský stát (IS) vražda turistek v Maroku

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy