Ve zříceném Ethiopian Airlines ET302 zemřela i manželka a dvě děti známého slovenského politika

Mezi více než 150 oběťmi dnešního leteckého neštěstí v Etiopii jsou také čtyři občané Slovenska. Sdělilo to dnes vedení letecké společnosti Ethiopian Airlines, jíž stroj patřil. Informaci potvrdilo i slovenské ministerstvo zahraničí. Pilot boeingu, který se zřítil krátce po startu z Addis Abeby, hlásil potíže a žádal o povolení k návratu. Letadlo letělo do Nairobi.

Při havárii zahynuli také manželka, dcera a syn poslance vládní Slovenské národní strany Antona Hrnka. Hrnko, který je předsedou výboru pro obranu a bezpečnost slovenské sněmovny, to napsal na facebooku. Poslanci i pozůstalým čtvrté slovenské oběti nehody, kterou je podle listu Pravda pracovnice charity, kondoloval i slovenský prezident Andrej Kiska.

Accident Bulletin no. 2Issued on march 10, 2019 at 01:46 PM pic.twitter.com/KFKX6h2mxJ

— Ethiopian Airlines (@flyethiopian) 10. března 2019

Společnost už dříve oznámila, že mrtví byli ze 33 zemí a vydala přehled počtu mrtvých. Upřesnila, že jde o 32 Keňanů, 18 Kanaďanů, devět Etiopanů, osm Italů a stejný počet Číňanů a Američanů, sedm Britů a sedm Francouzů, šest Egypťanů a pět Němců.

Po čtyřech obětech mají podle dosavadních informací Indie a Slovensko, po třech Rakousko, Švédsko a Rusko, po dvou Maroko, Španělsko, Polsko a Izrael. Jednoho občana ztratily Belgie, Džibuti, Indonésie, Somálsko, Norsko, Srbsko, Togo, Mozambik, Rwanda, Súdán, Uganda, Jemen, Nepál, Nigérie, Irsko, Saúdská Arábie. Jeden člověk použil pas OSN a jeho národnost není zatím jasná. O případných českých obětech české ministerstvo zahraničí zprávy nemá.

Podle zpravodaje BBC je na místě havárie ohromný kráter, kde letadlo narazilo na zem. Trosky a osobní předměty cestujících jsou rozptýleny na ploše velikosti zhruba fotbalového hřiště, dodala BBC.

Z přehledu cestujících vyplývá, že několik lidí ze 149 cestujících a osmi členů posádky mělo více než jedno občanství. Bližší upřesnění zatím není k dispozici.

Na seznamu původně figurovalo pět Nizozemců, kteří zde po aktualizaci již nejsou. Nizozemské ministerstvo zahraničí úmrtí svých občanů nepotvrdilo a uvedlo, že zprávu prověřuje. Liší se také bilance etiopských obětí, kterých podle aerolinek bylo devět, ale etiopská televize Fana udává 18 občanů této země.

Here at sight. Awful. Debris strewn over about 500 m #ET302 #Ethiopia pic.twitter.com/b7VwSLZjfC

— Robyn Lee Kriel (@robynkriel1) 10. března 2019

Italská humanitární organizace CISP, která spolupracuje s UNICEF, oznámila, že mezi oběťmi je jeden z jejích zakladatelů Paolo Dieci. "Svět mezinárodní spolupráce přišel o jednoho ze svých nejlepších podporovatelů," uvedla CISP. Další tři mrtví Italové působili v humanitární skupině Africa Tremila a jeden Ital byl expertem ministerstva kultury.

Ruské velvyslanectví v Etiopii sdělilo, že trojice ruských obětí byli turisté, jednalo se o manželský pár a muže. Srbská oběť byl podle deníku Večernje novosti pracovník Světového potravinového programu (WFP), což je organizace OSN. Výkonný ředitel WFP David Beasley na twitteru uvedl, že na palubě letadla bylo víc pracovníků programu.

The WFP family mourns today -- @WFP staff were among those aboard the Ethiopian Airlines flight. We will do all that is humanly possible to help the families at this painful time. Please keep them in your thoughts and prayers.

— David Beasley (@WFPChief) 10. března 2019

Podle AP byl na palubě vysoký funkcionář keňského fotbalu Hussein Swaleh, který v minulosti působil i jako generální tajemník tamní fotbalové federace.

Spojené státy potvrdily americké oběti, podrobnosti o nich ale z úcty k soukromí pozůstalých odmítly sdělit.

Agentura APA s odvoláním na rakouského ministra zahraničí Petera Guschelbauera napsala, že trojice Rakušanů byli lékaři z nemocnice v Linzi, kteří cestovali služebně na Zanzibar.

Vedení Ethiopian Airlines oznámilo, že pilot měl za sebou úspěšnou kariéru a že letadlo, což byl Boeing 737 MAX-8, nemělo žádnou známou poruchu. Podle informací BBC jsou tyto stroje v provozu od roku 2016 a Ethiopian Airlines jej do své flotily zařadilo loni.

Stejný model letadla se zřítil loni do Jávského moře se 189 lidmi na palubě.

Související

Boeing 737 Lion Air, autor: Dani Wid

Při leteckých nehodách letos zahynulo 293 lidí, o polovinu méně než loni

Při leteckých haváriích letos zemřelo 293 lidí, což je téměř poloviční počet oproti předchozímu roku, a rok 2019 se tak stal co do počtu mrtvých při nehodách třetím nejbezpečnějším od druhé světové války. Ve své předběžné zprávě o tom dnes informovalo hamburské středisko pro vyhodnocování údajů leteckých nehod JACDEC. Nejtragičtější nehodou letos byl březnový pád letadla etiopských aerolinek, při němž zahynulo 157 lidí.
Boeing 737 MAX

Malér za malérem. Šéf Boeingu připustil chyby, získat důvěru zpět bude těžké

Šéf americké společnosti Boeing dnes připustil, že se firma dopustila chyby při zavádění problematického systému varování v pilotní kabině letounů Boeing 737 MAX. Zároveň předpověděl, že potrvá nějaký čas, než výrobce znovu získá důvěru zákazníků, otřesenou dvěma leteckými katastrofami s 346 oběťmi na životech. Ty vedly k zákazu létání zmíněných strojů po celém světě.

Více souvisejících

zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019) Etiopie Slovensko Letecké nehody

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy