Nebe nad Alžírem vybuchlo: Zkonfiskuje armáda všechnu moc ve státě? ptá se francouzský list

Byl to člověk, jemuž se pitvala každá věta, každé slovo. Hledalo se za každou metaforou nějaké upozornění, úmysly v hlubinách jeho mlčení. Včera mluvčí generála Ahmeda Kaída Salaha odpálil nebe nad Alžírem. Bylo to zřetelné, jasné, historické. Šéfa armády požádal o odstavení svého nadřízeného, prezidenta Abdelazíze Butefliky, píše v editorialu francouzský konzervativní list Le Figaro.

Generál Salah, nejvyšší mocenský arbitr, odpískal konec hry

Od začátku krize se nespekulovalo o ničem jiném: jaký postoj zaujme armáda? „Bude poslední hradbou klanu u moci? Nebo se překlopí směrem k lidu?" popisuje vývoj situace konzervativní list. „Den po dni, všemocný šéf vojenského štábu pozvedal více a více svůj závoj," podotýká tajemně. Stále více se snažil sám o to, aby jeho instituce byla vnímána jako „pevnost lidu". „Nejvyšší arbitr," jak generálu list tituluje, „oznámil hvizdem konec hry."

Mezi „náčelníky režimu" patřil generál Salah k těm, kteří byli „méně zaslepení", ne zcela „křečovitě závislý na svých brebendách", byli to právě vojáci, kteří viděli, že Alžírsko je ve stavu, kdy se více než „třese". Ochablost, do níž se země dostala, si žádá probuzení, více života – a to zcela naplno. „Armáda pochopila, že tato vitální nezbytnost neopadne jako obyčejná horečka. Že tento instituční schmilblick (něco neurčitého), o který se moc opírala, již neprojde. A že bylo nutné systém opustit, pokud by se měl zachránit alespoň nábytek..." píše editorialista Arnaud de La Grange v listu Le Figaro.

„Ústavní puč" byl patrně „dobře připravený" a „dobře domluvený"

I když „neprůhlednost alžírské moci" nabádá k opatrnosti, zdá se, že tento „ústavní puč" byl dobře připravený a snad i domluvený. Armáda, jež od okamžiku nezávislosti byla vždy „všudypřítomná", byla těmi rozhodujícími mocenskými „převodovkami" pro následující dny. Autor editorialu se domnívá, že nelze ani vyloučit, že by se v Alžírsku mohlo odehrát něco na způsob „egyptského scénáře", při němž armáda, jakkoliv se dnes zdá chovat v rámci „ústavního pořádku", převzala vše pod svou správu.

„Pokračování bude krokem do neznáma," míní editorialista. Dokáží se klany, které dosud tvořily „hluboký stát" - ten, který držel skutečnou moc -, dohodnout na společném jmenovateli? Povede se jím zkonfiskovat změnu? Ulice, bezpochyby, zůstane ostražitá," soudí v závěru Arnaud de La Grange v editorialu listu Le Figaro.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy