V Súdánu pokračují demonstrace, vojenská vláda nevydá Bašíra do Haagu

Nová súdánská vojenská rada chce vytvořit atmosféru pokojného dialogu, bude mluvit s politickými skupinami a příští vládu by podle ní měla sestávat z civilistů. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil před novináři šéf politického výboru přechodné vojenské rady Umar Zajn Ábidín den poté, co armáda v Súdánu sesadila dlouholetého prezidenta Umara Bašíra. Dnes vojenská rada uvedla, že ho nevydá do Haagu, kde je obviněn z genocidy. Tisíce lidí v Chartúmu nadále demonstrují a požadují vytvoření civilní vlády.

Zajn Ábidín řekl, že vojenská rada se chystá navázat dialog s protestujícími před ministerstvem obrany. Přechodná rada podle něj "nebude lidem nic vnucovat" a ještě dnes chce zahájit dialog s jednotlivými politickými skupinami, s výjimkou dosavadní vládní strany Národní kongres, jíž ale podle Ábidína bude umožněna účast v příštích volbách.

Představitel vojenského režimu slíbil, že vojenská rada nebude do civilní vlády zasahovat, ale uvedl, že ministerstva obrany a vnitra budou pod kontrolou rady.

"Jsme ochránci požadavků lidu na základě konsensu politických subjektů," uvedl Ábidín. Zdůraznil, že přechodné období, které bylo vyhlášeno až na dva roky, může trvat třeba jen měsíc. Zajn Ábidín také řekl, že Bašír, viněný z válečných zločinů, nebude vydán do zahraničí, dokud bude rada u moci. Mohl by však být postaven před soud přímo v Súdánu. "Možná ho budeme soudit, ale nevydáme ho," poznamenal Zajn Ábidín.

"The people want to bring down the regime" Sit-In outside of army headquarters continues into the night despite announced 10pm-4am curfew, Khartoum, #Sudan pic.twitter.com/dHzQBeMlsa

— Isma'il Kushkush (@ikushkush) 11. dubna 2019

V posledních čtyřech měsících demonstranti protestovali proti autokratickému prezidentovi. Od čtvrtka ale odmítají rozhodnutí zřídit přechodnou vojenskou radu, která má podle čtvrtečního prohlášení zemi vládnout následující dva roky a až na konci přechodného období se mají uskutečnit volby. Chtějí pokračovat v protestech, dokud nebude ustavena civilní vláda.

Hlavní skupina organizující protesty v zemi dnes slib vojenské rady předat do dvou let moc civilní vládě a zvolenému prezidentovi odmítla s tím, že "armáda není schopna zajistit změnu". Sdružení súdánských odborníků (SPA) zopakovalo požadavek, aby byla moc okamžitě předána "přechodné civilní vládě".

Nálada v davu byla dnes ráno slavnostní. Demonstranti zpívali a vyzývali k odstoupení šéfa vojenské přechodné rady, dosavadního ministra obrany Avada ibn Aufa, který je na americkém sankčním seznamu kvůli genocidě v západosúdánské provincii Dárfúr. Aktivisté se žlutými reflexními vestami řídili dopravu kolem areálu ministerstva obrany a zablokovali důležitý most v centru Chartúmu. Zajn Ábidín dnes prohlásil, že vojenská rada nepřipustí uzavírání silnic a mostů protestujícími.

Ibn Auf ve čtvrtek vyhlásil mimořádný stav, celonárodní příměří či zákaz vycházení od 22:00 do 04:00. V televizi rovněž oznámil, že Bašír je držen na "bezpečném místě" a že zemi nyní povede vojenská rada.

Světové mocnosti, včetně USA a Británie, uvedly, že podporují pokojnou a demokratickou transformaci v Súdánu dříve než za dva roky. Komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala súdánské úřady k propuštění lidí zadržovaných kvůli pokojným protestům a k vyšetření použití síly proti demonstracím, které se konaly od prosince. Šéf politického výboru slíbil, že ti, kteří zabíjeli demonstranty, budou postaveni před soud.

Také Bašír se dostal k moci 30. června 1989 vojenským převratem. Poté začal tento voják z povolání budovat radikální islámský stát. Země pod jeho vedením byla opakovaně kritizována za porušování lidských práv: mučení, popravy, znásilňování a obchod s dětmi.

Bašír byl jedinou úřadující hlavou státu, kterou Mezinárodní trestní soud (ICC) obvinil z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, a to kvůli konfliktu v západosúdánské provincii Dárfúr. Úřad Bacheletové dnes Chartúm vyzval ke spolupráci s ICC, který předtím na sesazeného Bašíra vydal zatykač.

Související

Více souvisejících

Súdán Umar Bašír genocida

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy