Libye se zmítá ve válečné spirále: Buďte stateční a nemilosrdní, vyzval vojáky Haftar. Boje nezastavil ani ramadán

Ponořená již měsíc do konfliktu, Libye se více než kdy jindy utápí v chaosu poté, co maršál Haftar vyzval z neděle na pondělí ke znásobení úsilí o dobytí Tripolisu, sídla „vlády národní jednoty" a rozděleného parlamentu, píše agentura AFP.

Země, sužovaná nestabilitou od pádu Muammara Kaddáfího v roce 2011, se opět zmítá ve válečné spirále od okamžiku, kdy maršál Chalífa Haftar, nacházející se do té doby na východě země, zahájil 4. dubna se svou armádou ofenzívu na hlavní město Tripolis, sídlo „vlády národní jednoty" na čele Fajizem as-Sarradžem, kterého uznává mezinárodní společenství.

Plongée depuis un mois dans un conflit meurtrier, la Libye apparaît plus que jamais embourbée dans le chaos, après l'appel du maréchal Haftar cette nuit à redoubler d'efforts pour conquérir Tripoli, siège du Gouvernement d'union nationale https://t.co/v4higkYD3e #AFP pic.twitter.com/2gp9zqTV1L

— Agence France-Presse (@afpfr) 6. května 2019

Haftarova armáda již měsíc přešlapuje u bran Tripolisu

Po rychlém nástupu Haftarovi vojáci se samozvané Libyjské národní armády (LNA) „přešlapují měsíc u bran Tripolisu", jež brání síly „vlády národní jednoty", včetně ozbrojených skupin města Misuráta, Boje probíhají na jižním okraji předměstí hlavního města a na jihu města, píše AFP.

Od 4. dubna stály střety a bombové útoky smrt přinejmenším 432 lidí, 2 069 jich bylo zraněných a více než 50 000 vysídlených, jak informuje Organizace spojených národů (OSN), která opakuje své výzvy k zastavení nepřátelských akcí.

Podpůrná mise OSN v Libyi (MANUL) v neděli odpoledne vyzvala bojovníky k „týdennímu obnovitelnému humanitárnímu příměří" u příležitosti pondělního zahájení ramadánu.

„Buďte stateční a nemilosrdní," vyzval své bojovníky Haftar v předvečer ramadánu

Maršál Haftar tento požadavek odmítl: během noci vyzval své jednotky, aby nepříteli, jenž hájí libyjské hlavní město způsobily „ještě tvrdší lekci". „Vyzývám vás, abyste svému nepříteli způsobili vaší sílu a vaším odhodláním, lekci ještě tvrdší a větší než byly ty předchozí (...), dokud je nevyrvete z naší milované země," vyzval své jednotky ve zprávě, kterou přečetl generál Ahmad al-Mesmari, mluvčí LNA.

S pondělním vstupem do „požehnaného měsíce ramadánu, měsíce džihádu", tedy svaté války, maršál Haftar požádal své jednotky, aby předvedly, že jsou „stateční a nemilosrdní", aby ze země vymýtili „terorismus".

Maršál Haftar ospravedlňuje svou ofenzívu vůlí „očistit západ" Libye od „teroristů a žoldáků", kteří podle něj tvoří různé ozbrojené skupiny. „V případě stažení nepřítele je nutné, aby ho síly pronásledovaly silou a rychlostí, nedovolily mu utéct a zničily ho," říká maršál ve svém poselství, které cituje AFP.

Napětí v libyjském parlamentu: další krok k dlouhodobému rozdělení

Libyjský parlament přijal v neděli další krok směrem k „dlouhodobému rozdělení", když 42 disidentských poslanců jmenovalo svého „prozatímního" předsedu parlamentu jako alternativu k současnému prezidentovi AguiloviSalehovi, který podporuje postup maršála Haftara.

Parlament, složený ze 188 poslanců zvolených v roce 2014, sídlí na východě země, kam uprchl po převzetí Tripolisu koalicí vojenských milic. Nejprve působil v Tobruku, odkud se 13. dubna přemístil do Benghází, jež ovládá maršál Haftar. 

Po zahájení ofenzívy se 42 poslanců rozhodlo bojkotovat práci shromáždění, aby odsoudilo probíhající vojenskou operaci a linii předsedy Aguily Salaha. Tato válka je „neopodstatněná", uvedli na svém prvním setkání v Tripolisu.

Pro své druhé zasedání v neděli jmenovali „prozatímního" předsedu parlamentu, jímž se stal nejstarší poslanec Sadek al-Keheli, a to pouze „na dobu 45 dnů".

Toto rozhodnutí „má dát příležitost ostatním členům, aby se k nám připojili, neboť někteří nebyli schopni tak učinit kvůli bezpečnostní situace v Tripolisu," vysvětlil AFP poslanec Sulejman al-Fakih.

Nicméně, s počtem pouhých 42 poslanců, nemá toto shromáždění dostatečné kvórum, požadované Ústavní deklarací (tj. polovinu a jednoho zástupce, totiž 95 poslanců), aby legálně vedlo parlamentní zasedání.

Mezinárodní společenství uznává parlament, který se nachází na východě země, jenž vznikl po volbách v roce 2014. Neuznává ovšem ale vládu Abdallaha al-Theniho, která z nich vzešla, a nachází se rovněž ve východní oblasti.

Mezinárodní společenství uznává a podporuje od konce roku 2015 „vládu národní jednoty", která je výsledkem politické dohody pod záštitou OSN, sídlící v Tripolisu.

Související

Více souvisejících

Libye Chalífa Haftar

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy