Smír v Súdánu? Opozice je ochotná přerušit protesty a jednat o vládě

Súdánská opoziční aliance souhlasí s přerušením protestní občanské neposlušnosti včetně stávky a je ochotná pokračovat v rozhovorech s armádou o vytvoření přechodné vlády. Podle tiskových agentur o tom dnes informoval Mahmúd Dirir, zástupce etiopského premiéra Abiye Ahmeda, který se snaží v súdánském konfliktu sehrát úlohu zprostředkovatele.

"Aliance pro svobodu a změnu přistoupila na ukončení hnutí občanské neposlušnosti od dnešního dne," sdělil podle agentury AFP zástupce předsedy etiopské vlády. Dodal, že obě strany souhlasily s brzkým pokračováním jednání. Ahmed minulý týden v pátek v Chartúmu jednal jak se zástupci vládnoucí vojenské rady, tak se zástupci protestujících.

Dirir podle agentury Reuters také řekl, že vládnoucí súdánská vojenská rada souhlasila i s propuštěním politických vězňů v zájmu vytvoření ovzduší důvěry.

Rozhovory mezi prozatímní vojenskou vládou a aliancí protestujících a opozičních skupin ztroskotaly po násilném zásahu bezpečnostních složek 3. června proti demonstraci před budovou ministerstva obrany v Chartúmu. Zemřely při tom desítky lidí, podle opozice bylo obětí více než 100.

Protestující demonstrovali před budovou ministerstva obrany už od začátku dubna a požadovali odstoupení tehdejšího prezidenta Umara Bašíra, který zemi vládl 30 let. Bašíra donutila k odstoupení 11. dubna armáda, která se dočasně ujala vedení země. Vojáci se s protestujícími dohodli na přechodném období, jež má vést k volbám. Aliance opozičních skupin ale žádá rychlý přechod k civilní vládě.

Válečné zločiny neberou konce

Súdánské bezpečnostní síly pokračují v páchání válečných zločinů a v porušování lidských práv v oblasti Dárfúru. Podle agentury AP na to dnes upozornila organizace zabývající se ochranou lidských práv Amnesty International (AI).

Nepravosti páchané súdánskými polovojenskými oddíly, Jednotkami rychlé podpory (RSF), v Dárfúru zahrnují ničení celých vesnic, vraždění i sexuální násilí, uvedla organizace. Svá tvrzení opírá o "nové znepokojivé důkazy, včetně záběrů ze satelitů".

RSF vznikly z bývalých nechvalně známých arabských milic Džandžauí, které na začátku tisíciletí mobilizoval bývalý prezident Umar Bašír během konfliktu v Dárfúru. Tyto milice byly obviňovány ze zločinů proti lidskosti a Bašír, který je nyní vězněn v Chartúmu, byl obžalován ze spáchání genocidy.

Velitel Jednotek rychlé podpory generál Muhammad Hamdan Dagalo je nyní zástupcem šéfa vojenské rady, která v zemi přechodně vládne. 

Související

Více souvisejících

Súdán válečné zločiny

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 59 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy