Armáda a opozice v Súdánu podepsaly dohodu, problém dělá krutý generál Dagal

Súdánská vojenská rada a koalice opozice a protestních skupin dnes po celonočním vyjednávání podepsaly takzvané politické prohlášení, podle kterého se budou obě strany v zemi podílet na vládě v přechodném období před volbami. Finální mocenské uspořádání ale stanoví až takzvané ústavní prohlášení, které mají obě strany podepsat v pátek. Podle médií ale mezi oběma stranami ještě ohledně konečného znění tohoto dokumentu přetrvává řada sporů.

Politickou dohodu podepsali představitelé prodemokratického hnutí a armády časně ráno v Chartúmu za účasti zprostředkovatelů z Africké unie (AU) a Etiopie. Ti se v procesu angažovali od 3. června, kdy armáda násilně rozehnala pokojný protest a jednání opozice s armádou se ocitla na mrtvém bodě.

Při červnovém zásahu podle vůdců opozice zemřelo 128 lidí, vojáci hovoří o 61 zesnulých včetně tří příslušníků bezpečnostních složek.

Na sdílení moci se obě strany poprvé shodli už na začátku července. Dohoda stanovuje zřízení svrchované rady, jedenáctičlenného orgánu, který bude zemi přechodně řídit asi tři roky. Sestávat bude z pěti zástupců armády, pěti zástupců prodemokratického hnutí a z jednoho civilisty, na kterém se mají obě strany dohodnout. Armáda bude radě předsedat prvních 21 měsíců, civilisté vládu převezmou na zbývajících 18 měsíců.

This is not something you see anywhere in the world. B4 every marsh, the Sudanese people go to the houses of the families that lost a loved one and chant (our martyr did not die, they still live with the us)#العداله_الدوليه_للمجزره#SudanUprisings #Sudan pic.twitter.com/yK3uuBV0hO

— MOHAMMED EISSA (@mohammede) July 16, 2019

Zřízena má být i legislativa, na jejíž podobě se ale mají obě strany shodnout až do tří měsíců od začátku přechodného období, a také čistě civilní vláda.

Plánované ústavní prohlášení má stanovit rozdělení moci mezi těmito třemi institucemi, obě strany se ale v zásadních otázkách stále neshodují. Armáda například požaduje, aby veškeré nominace do civilní vlády i její rozhodnutí podléhaly schválení svrchované rady, zatímco opozice se obává, že tím by kabinet přišel o veškerou reálnou moc.

Součástí ústavního prohlášení má být i sporná otázka beztrestnosti vojenských velitelů. Vůdci opozice už několik týdnů požadují, aby v nové svrchované radě nemohli zasednout ti vojáci, kteří jsou zodpovědní za násilné potlačování protestů, jež v zemi vypukly loni v prosinci. Generálové naproti tomu chtějí v této věci absolutní imunitu.

Podle zástupců opozice stojí za násilnostmi proti pokojným protestům především obávané státní milice Jednotky rychlé podpory (RSF) vedené generálem Mohamedem Hamdanem Dagalem, místopředsedou vojenské rady.

Právě Dagalo podle týdeníku The Economist drží ve vojenské radě otěže moci a nenechá se připravit o křeslo v nově vznikající svrchované radě. Podle zahraničních diplomatů bude i vzdorovat dalšímu požadavku opozice, aby se RSF dostaly pod civilní kontrolu, například spojením s regulérní armádou.

Řada zástupců opozice je podle The Economist se zněním politické dohody částečně nespokojena, jelikož byli nuceni ustoupit z několika požadavků, především z toho nejzásadnějšího - aby politická moc přešla okamžitě do rukou civilistů. Opozice nicméně dohodu přijala jako první krok k civilní vládě, mimo jiné kvůli tlaku mezinárodních prostředníků, především Spojených států.

Podle jednoho z vyjednavačů za stranu protestujících Ibráhíma Amína však Súdán podpisem vstupuje do nové éry. "Nová vláda bude vládou všech Súdánců, pro všechny občany... pod totalitním a diktátorským režimem jsme už protrpěli dost," uvedl Amín.

Související

Více souvisejících

Súdán Súdánská armáda

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy