Rwanda a Uganda podepsaly dohodu o příměří

Prezidenti východoafrických států Rwandy a Ugandy dnes podepsali dohodu, která má ukončit dlouhodobé nepřátelství mezi oběma státy. Dokument je zavazuje k rychlému vyřešení situace okolo společných hranic, které Rwanda uzavřela před šesti měsíci, napsala dnes agentura Reuters.

Konflikt mezi oběma zeměmi začal už na počátku tisíciletí, kdy spolu Uganda a Rwanda bojovaly na území Konga. V centru současného konfliktu ale stály zhoršující se diplomatické vztahy mezi prezidenty Rwandy a Ugandy Paulem Kagamem a Yowerim Musevenim. Hlavy států se navzájem obviňovaly ze špionáže, politických vražd na objednávku a zasahování do vnitřních záležitostí států.

Obvinění eskalovala v únoru, kdy Rwanda uzavřela hraniční přechod s Ugandou a zakázala svým občanům do sousedního státu cestovat. Přechod nakrátko pro nákladní vozy otevřela v červnu, záhy byl ale další pohyb přes hranice znovu zakázán. Uganda si následně stěžovala, že tím na ní bylo de facto uvaleno obchodní embargo.

Hlavy států dohodu podepsaly v angolském hlavním městě Luandě za přítomnosti prezidentů Konga a Angoly, kteří ve sporu sloužili jako zprostředkovatelé.

Související

Lidé si prohlížejí portréty obětí rwandské genocidy. Rozhovor

30 let od genocidy ve Rwandě. Nevypukla ze dne na dne, upozorňuje afrikanista Záhořík

Genocida rwandských Tutsiů, během které milice většinové populace Hutuů v průběhu pouhých tří měsíců povraždily mezi půlmilionem až milionem lidí, začala před 30 lety, 7. dubna 1994. Kořeny krvavých tragických událostí však sahají mnohem dále do minulosti a prokombinují historický revanšismus, ekonomické problémy i fanatismus tehdejších lídrů, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Záhořík. Historik a afrikanista z Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se v něm vyjádřil nejen k příčinám genocidy, ale například i k roli mezinárodního společenství a někdejších koloniálních mocností, stejně jako k současné situaci ve Rwandě. Zároveň se staví za jasné odlišování běžných ozbrojených konfliktů s mnoha proměnnými od genocidy, kdy je plánem vyhlazení celé skupiny obyvatel. 

Více souvisejících

Rwanda uganda

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy