Černý jestřáb sestřelen! Ze zpackaného kofliktu mrazí i po dvaceti letech

Mogadišu - UVNITŘ VIDEO - 18 mrtvých amerických vojáků a zhruba 1500-3000 mrtvých somálců, takový je výsledek katastrofální bitvy, která přesně před dvaceti lety vstoupila do dějin známá jako Bitva o Mogadišu.

Zdroj: YouTube

Celý konflikt začal vojenskou operací Gothic Serpent, ve které měly americké vojenské síly za úkol zajmout diktátora Mohameda Farraha Aidida. Ta trvala od srpna do října roku 1993 a během celého trvání měly americké síly k dispozici zhruba 600 vojáků.

Na nepřátelské straně proti nim ale stáli desetitisíce povstalců a situace se pro vojáky nevyvíjela dobře. Osudným se jim stalo zejména odpoledne 3. října, kdy dostala vojenská rozvědka informace o pohybu dvou hledaných Aididových pobočníků, kteří se ukryli v rezidenci v centru Mogadiša. Na místo bylo vyslány dvě desítky vrtulníků, 12 lehkých vozů Humvee a na 160 vojáků.

Oba milicionáři byli dle plánu zajati a americké jednotky se začaly stahovat z města. Konflikt se však proměnil ve fiasko ve chvíli, kdy jeden z povstalců sestřelil při ústupu v centru města z oblohy vrtulník známý pod jménem Black Hawk, v překladu Černý jestřáb. Piloti byli na místě mrtví, posádka ale přežila a snažila se zadržet postupující povstalce.

Krátce na to sestřelili povstalci druhý vrtulník, který dopadl do odlehlé části města. Kolem míst obou havárií se strhly velké bitvy, zatímco se zbytek amerických sil pokoušel dohodnout s OSN na postupu záchranné akce. Po několika úmorných hodinách, konkrétně ve dvě hodiny v noci 4. října, se armádní složky pro přeživší do Mogadiša vrátily, pro 18 vojáků však už bylo příliš pozdě.

Pro americkou armádu se jedná o největší konflikt, kterému čelila od doby války ve Vietnamu. Tragický konec mise donutil úřady, aby vojáky ze Somálska stáhly.

Související

Více souvisejících

Blackhawk UH-60 Americká armáda (U.S. AIR FORCE) Somálští povstalci

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy