Svět se loučil s Mandelou: Nadšený potlesk i nenávistný pískot

Soweto (JAR) - Desetitisíce Jihoafričanů a přední světoví státníci dnes v jihoafrickém Sowetu vzdali poslední hold bývalému prezidentovi Jihoafrické republiky a vůdčí osobnosti boje proti apartheidu Nelsonu Mandelovi, který zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let. Oficiální akt, který na fotbalovém stadionu provázel hustý déšť, se stal oslavou Mandelova života a jeho činů, pro něž ho řečníci vyzdvihovali jako "giganta dějin", "hrdinu" a "jednoho z největších učitelů".

Ceremonii zahájila jihoafrická hymna a společná modlitba představitelů židů, muslimů a křesťanů. Na čestné tribuně vedle Mandelovy rodiny zasedl jihoafrický prezident Jacob Zuma, jeho americký protějšek Barack Obama se třemi svými předchůdci, britský premiér David Cameron, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a další desítky státníků z celého světa, mezi nimi asi 50 hlav států. Českou republiku zastupoval ministr zahraničí Jan Kohout.

Pan Ki-mun hovořil o smutku z ohromné ztráty a o oslavě významného života. "Jižní Afrika ztratila hrdinu a otce... Byl jedním z největších učitelů, učil vlastním příkladem. Obětoval velmi mnoho a za svobodu a demokracii byl ochoten vzdát se všeho, co měl," prohlásil generální tajemník OSN.

Na tribuně usedli mimo jiné Mandelův nástupce ve funkci Thabo Mbeki, jehož přítomní nadšeně vítali. Na současného prezidenta Jacoba Zumu naopak pískali.

"Vítej, synu africké země," vyzvali organizátoři Obamu po hodině a půl oficiálního programu k projevu.

"Vychvalovat kohokoli je těžké, ale je to ještě těžší v případě giganta historie, který dovedl jeden národ ke spravedlnosti," řekl Obama. Prohlásil také, že si Mandela své místo v dějinách vysloužil bojem, inteligencí, vytrvalostí a vírou. Přirovnal ho k indickému vůdci odboje Mahátmovi Gándímu, někdejšímu americkému prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi a bojovníkovi za práva černochů v USA Martinovi Lutherovi Kingovi. Nazval ho významným osvoboditelem 20. století a řekl také, že přemýšlí, jak lekci, kterou Mandela poskytl světu, uplatnit sám na sobě jako na člověku i prezidentovi.

Organizátoři očekávali, že na fotbalovém stadionu v Sowetu se zaplní všech více než 90.000 míst a měli připravené i náhradní stadiony, kam by ceremoniál v případě většího zájmu přenášeli. Nakonec se ale centrální stadion zaplnil asi jen ze dvou třetin, patrně kvůli deštivému počasí. 

Vzpomínka na Mandelu dnes ovládla celou Jihoafrickou republiku a způsobila mimo jiné i další odklad soudu s českým podnikatelem Radovanem Krejčířem; soudní úředníci se totiž vydali na slavnost.

Vzpomínalo se i ve světě. V Moskvě ruský prezident Vladimir Putin přirovnal Mandelu k ruskému disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za literaturu Alexandru Solženicynovi. Na jihoafrickém velvyslanectví v Praze se dnes do kondolenční knihy zapsal mimo jiné český prezident Miloš Zeman.

Zásluhy Nelsona Mandely ocenila také česká sněmovna, když dnes přijala rezoluci, ve které mimo jiné stojí: "Poslanecká sněmovna oceňuje mimořádné zásluhy Nelsona Rolihlahly Mandely o prosazování lidských práv a rovnosti občanů," citoval její předkladatel Ivan Gabal (za KDU-ČSL). Mandela podle ní svým nezaměnitelným poselstvím lidské důstojnosti, svobody, statečnosti a státnické rozvahy přesáhl hranice své země. "Nelson Mandela zůstane významnou postavou historie lidstva," dodal Gabal.

Po dnešním ceremoniálu v Sowetu bude Mandelovo tělo od středy do pátku vystaveno v Pretorii, v neděli pak bude uloženo při státním pohřbu do hrobu ve vesnici Qunu na jihovýchodě země, kde bývalá hlava státu vyrůstala.

Soweto bylo k pietnímu aktu vybráno z několika důvodů. Po nepokojích z roku 1976, při nichž tam byly zastřeleny policií více než dvě desítky lidí, se stalo symbolem odporu proti apartheidu. Na jeho stadionu pak měl Mandela svůj první veřejný projev poté, co opustil dlouholeté vězení, a také se tam na veřejnosti ukázal i naposledy v roce 2010 při mistrovství světa ve fotbale.

Sdílejte článek

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Nelson Mandela jihoafrická republika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy