Pieta za Mandelu: Ostuda, země bučících lidí, píšou média

Pretoria - Některé jihoafrické deníky dnes kritizovaly chování účastníků úterního pietního obřadu za zesnulého Nelsona Mandelu. Diváci několikrát pískali na prezidenta Jacoba Zumu a server iol news dokonce napsal, že to, co mělo být důstojným rozloučením s významnou osobností, se stalo fiaskem nejen kvůli neukázněnému davu, ale také špatné organizační přípravě.

Diváky veřejně zklidňoval průvodce čtyřhodinovou tryznou Cyril Ramaphosa i emeritní arcibiskup Desmond Tutu. Ramaphosa, který ceremonii zahájil a pak uváděl jednotlivé řečníky, několikrát přešel na podiu z angličtiny do jazyka zulu.

Tutu, který stejně jako Mandela bojoval proti apartheidu, pietní vzpomínku uzavíral a odmítl přítomným požehnat, dokud se nezklidní. "Musíte světu ukázat, že jsme ukáznění. Chci slyšet padat špendlík. Musíme bohu slíbit, že budeme následovat příklad Nelsona Mandely," řekl na stadionu, který byl už ale poloprázdný, protože mnoho lidí odešlo ještě před Zumovým vystoupením.

Deník Sowetan napsal, že tryzna nebyla tím správným místem pro vyjadřování politických názorů a že ti, kdo nejsou spokojeni, mají možnost projevit se při volbách na jaře. "Vypískat prezidenta, který hostí šéfy států, při takovéto příležitosti bylo urážkou Mandely," napsal list.

Deník The Star upozornil na to, že mezi nespokojence se vydal osobně člen vedení Zumova Afrického národního kongresu a žádal lidi, aby se zklidnili. Daily Sun v článku s názvem Zumu vypískali před světovými vůdci píše, že diváci pískot doprovodili gestem, jímž se při fotbalových utkání žádá výměna hráče.

List Times si pohrál s anglickým názvem, který se pro JAR používá ve snaze poukázat na to, že byla schopna se sjednotit. Z názvu duhový národ - rainbow nation - Time učinil rain boo nation - země deště a bučíčích lidí. V Johannesburgu v úterý silně pršelo.Server News24 také popsal organizační problém s tlumočníkem pro neslyšící. Byl na podiu vedle řečníků, avšak neslyšící osoby, které ho sledovaly, mu nerozuměly. Nezvyklého projevu tlumočníka si všimli také neslyšící v Británii. Na webové stránce limpingchicken.com tlumočníkův projev označili za "podivný a matoucí".

Mandela: Terorista a komunista?

Mandelu třikrát vyhodili od závěrečných zkoušek a Mandela věřil, že to bylo proto, že je černý. K diplomu se dostal až v roce 1953 a stal se populárním obhájcem černochů v Johannesburgu. Když neměli na poplatky, Mandela jim je často odpustil.

Vedle toho si ale už několik let budoval politickou kariéru. Na Západě ho později budou brát jako komunistu, ale tak tomu nikdy nebylo. Mandela s komunisty úzce spolupracoval, byl nadšený jejich řečmi o rovnosti ras, ale jako metodista nemohl odhodit svoji víru. Nikdy však na ně nezanevřel.

„Po mnoho dekád byli komunisté jedinou politickou silou v Jižní Africe, která byla připravena jednat s Afričany jako s lidskými bytostmi a sobě rovnými. Byli schopni s námi jíst, mluvit, žít s námi i pracovat s námi," prohlásil v roce 1964. Doma měl sice spisy Marxe, Engelse a Lenina, ale zastřešující hnutí Afrického národního kongresu (ANK) zamýšlel vždy jako spíše osvobozeneckou sílu se sociálnědemokratickým programem. 

Sotva se mu v druhém manželství narodila druhá dcera (1958), už se nechal propašovat do Etiopie, aby podstoupil vojenský výcvik a bojoval za osvobození po vzoru Fidela Castra či Mao Ce-tunga. Opět ho to sblížilo s komunisty, protože ti do jeho organizace vstupovali jako prakticky jediní bílí.

Mandela ani na vrcholu své „teroristické" epizody nenechal propuknout nesmyslné násilí. Jeho partyzáni si vyhlíželi vojenské cíle, infrastrukturu, klíčové sklady. Mandela doufal, že toto spolu s lobbingem na ekonomické sankce by mohlo apartheid položit. V roce 1962 byl zatčen za „pouhé" podněcování ke stávce, ale když režim odhalil celou vojenskou organizaci, udělal ze soudu Mandely a jeho druhů monstrproces. V roce 1964 Mandela v takzvaném Rivonijském procesu unikl smrti, ale režim ho poslal na doživotí za mříže, píše e15.cz.

V roce 1985 odmítl podmínečné propuštění, pokud se zřekne ozbrojeného boje. Když po konzervativním prezidentovi Willemu Bothovi v roce 1989 nastoupil pragmatičtější Frederik Willem de Klerk, došlo mu, že s Mandelou je nutné co nejdříve sjednat mír, než se režim sám zhroutí. V únoru tak vyšel Mandela z vězení.

Mandela se nikdy nezřekl práva na ozbrojený odpor, de Klerk zase tajně podporoval sobě nakloněné militantní skupiny. Přesto oba získali za otevření cesty ke svobodným volbám v roce 1993 Nobelovu cenu míru. V dubnu 1994 Mandela s přehledem vyhrál a stal se prvním černošským prezidentem. 

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Nelson Mandela jihoafrická republika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 48 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy