Spoluautor Simpsonových zachránil přes 400 činčil: Poslední den týrání, řekl

Washington - Spoluautor animovaného seriálu Simpsonovi Sam Simon zachránil přes 400 činčil, když odkoupil farmu v jižní Kalifornii, kde byla tato zvířátka chována na kožešinu. Podnět k nákupu dala skupina na ochranu práv zvířat PETA, která na této farmě údajně zaznamenala týrání.

"To je poslední den vašeho týrání a první den vaší svobody," řekl podle uvedeného serveru Simon (59) činčilám, když procházel kolem jejich klecí už jako jejich majitel.Simon za kožešinovou farmu zaplatil 50.000 dolarů (téměř 1,1 milionu korun) a navíc daroval dalších 100.000 dolarů (více než dva miliony korun) společnosti v San Diegu, která se o těchto 425 činčil nyní postará. Zvířata budou nakonec nabídnuta k prodeji jako domácí mazlíčci, jedna činčila za 25 dolarů (asi 525 korun).

Simonovi, který je režisérem a filmovým producentem, v roce 2012 diagnostikovali rakovinu. Již dlouho je filantropem a zvláště se zasazuje o pomoc v projektech, ve kterých jde o děti nebo o zvířata.

Zdroj: YouTube

Například v červnu v Indii zachránil slona Sundera, kterého jeho vlastníci bili a nechávali ho hladovět. Ještě dříve finanční pomocí zlepšil život medvědům z amerického státu Georgia.

Činčily mají jednu z nejjemnějších, nejdelších a nejměkčích srstí ze všech divokých savců. Před Kolumbem si z jejich kožek zhotovovali vysoce postavení Inkové pláště, i jiní Indiáni používali činčilí kůže jako součásti oděvů. Živili se také jejich masem. V 18. století začali Španělé exportovat činčilí kožky do Španělska. Nic z toho však divoké populace činčil neohrozilo. Až přibližně v roce 1828 začal divoký hon za drahými a žádanými kožkami.

Lovem činčil se zabývali místní „specialisté" chinchilleros. Používali různé metody: cvičené grizony či malé psy, činčily vykuřovali či vyhrabávali z úkrytů, kladli různé pasti: kameny, klece a čelisti, oka, tyče se smyčkami, stavěli sítě a do nich pak činčily naháněli, nestyděli se použít ani jed a dokonce dynamit. A kromě toho velkoplošně pálili místní vegetaci, aby se k činčilám snáze dostali. Například téměř vyhubili křovinu Balsamocarpon brevifolium, protože ve velkém sbírali její plody, aby na ně činčily vylákali ze skrýší.

Vyhubení činčil bylo předpověděno už v 90. letech 19. století, kdy se jejich lov ještě nereguloval. Jako ochranné opatření byla v roce 1898 zavedená regulace lovu činčil. Bohužel ani ona ani další regulace se tenkrát neuplatnily. Prvním mezinárodním pokusem o ochranu činčil byla v roce 1910 dohoda mezi hlavními vývozci činčilích kožek (Čile, Bolívie, Argentina a Peru), která zakázala lov a komerční využití činčil. Bohužel vyprovokovala opak: až 14krát se kvůli ní zvýšily ceny za kožku a to přispělo k vybití i zbylé populace činčil. V Chile byl první zákon na ochranu kožešinových zvířat vydán až v roce 1929, nedovoloval lovení ani komerční využití divokých činčil. Přesto se vesele pytlačilo dál, lov činčil byl úspěšně zastaven až ke konci 80. let. V současné době jsou krátkoocasé i dlouhoocasé činčily na seznamu CITES, informuje server cincily.cz.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Simpsonovi

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy