Americké tajné služby čeká revoluce. Jak skončí Snowden?

"Je zde paradox. Edward Snowden se nachází v exilu v Moskvě. Ví, že pokud se vrátí na Západ, což by rád, téměř jistě zamíří do vězení. Nyní ale zároveň nikdo nepochybuje o tom, že Snowden zažehl globální debatu o soukromí, která v neděli vyústila v to, že americký Senát přitáhl uzdu pravomocem Národní bezpečnostní agentury (NSA), především v oblasti sběru telefonních záznamů milionů Američanů," konstatuje úvodník server The Guardian. Britský deník se domnívá, že jde o potvrzení správnosti Snowdenova jednání a bývalý spolupracovník amerických tajných služeb by měl být ve své vlasti omilostněn.

Snowdenovo odhalení přepisuje zákony

"Platnost tří opatření Vlasteneckého zákona přijatého po 11. září vypršela a zatímco legislativní náhrada bude schválena velmi brzy, je pravděpodobné, že bude obsahovat jisté post-snowdenovské reformy. Americký psanec tedy přepisuje americké zákony," deklaruje úvodník.

"Snowden stále vzbuzuje vlny i jinde, především v Německu. V zemi, která se těžce učila brát soukromí vážně, běží vyšetřování Bundestagu ohledně spolupráce s NSA. V tomto světě změn je Británie zemí samolibého klidu. Zásadní změnou agendy je poskytnutí formálního povolení tajným službám, aby pokračovaly v tom, u čeho byly přistiženy," kritizuje The Guardian.   

"Britskou debatu doprovází okouzlení Bletchley Parkem a Jamesem Bondem, což vyústilo v předpoklad, že ti, kdo špehují pro stát nikdy nemohou mít jiný motiv než chránit národ. Královna ve své řeči minulý týden stroze představila nový racionalizovaný datový zákon jako nezbytné poskytnutí nástrojů policii a zpravodajským službám, které udrží vás i vaše rodiny v bezpečí," parafrázuje deník.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

"Jinde ve světě by se tento přístup 'věř nám a my tě ochráníme' změnil v podezření. Především z důvodu, že příslib pomoci je mnohdy zbaven jakékoliv povinnosti vysvětlit jak - stačí se podívat, jak (Downing Street) 10 nadále zadržuje poslední zprávu Davida Andersona dohlížející nad dodržováním protiteroristického zákona," zuří The Guardian.

Debata je u konce

"V mnoho jiných zemích se očekává, že zákonodárci budou klást vládě otázky spíše než pro ni získávat podporu - parlamentní výbory, které dohlíží nad tajnými službami nejsou vybíráni předsedou vlády - a podezření ze zneužití státní moci jde napříč politickým spektrem, není koncentrováno na liberální jádro, jako tomu je v Británii. Zbaveni svých někdejších liberálně-demokratických partnerů, nejenže konzervativci oživili špehovací zákon umožňující hromadně sbírat data, ale rovněž navrhují usnadnit tajným službám přístup k věcnému obsahu dalších zpráv," připomíná komentář.   

"Cílem je vždy nahromadit více sena do stohu, aniž by se někdo ptal, zda tajné služby mohou rozumně využít ohromné množství materiálu, k němuž již mají přístup. Hromada dat nikterak nepomohla při zvěrských útocích jako ve Woolwichi. Přesto jsou nyní záznamy běžně dostupné v každodenním vyšetřování, kdy policejní důstojníci žádají o nový přístup každé dvě minuty a v devíti z deseti případů ho od svých policejních kolegů, kteří představují jedinou kontrolu, dostanou," shrnuje britskou praxi deník.     

"Nejdůležitější stránku v knize pravidel pro chod tajných služeb a policie poskytuje zákon o lidských právech, který se Konzervativní strana snaží vytrhnout. Tento posun od univerzálních k přiznaným právům Britů pouze posílí nebezpečnou omezenost debaty ve Spojeném království," varuje úvodník.   

"Od doby, kdy The Guardian před dvěma lety poprvé zveřejnil Snowdenova odhalení, zuřila hádka, zda je zrádce či informátor. Nyní, když Kapitol cítil potřebu napravit jisté špatnosti, na které (Snowden) poukázal, by tato hádka měla skončit. (Snowden si zaslouží doma milost, či alespoň azyl v západní Evropě za to, že odhalil pravdu, která si podle amerických zákonodárců zasloužila reakci. Je na čase, aby se probudil také Westminster," apeluje závěrem The Guardian.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Edward Snowden Velká Británie

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 55 minutami

před 59 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy