Vědci objevili obrovský korálový útes při ústí Amazonky

Brasília - Obrovitý korálový útes objevili vědci pod vodou nedaleko ústí řeky Amazonky. Něco takového vůbec nečekali. Jedinečný ekosystém je ale vážně ohrožen.

Ekosystém má rozlohu zhruba 9300 kilometrů čtverečních a sahá od Francouzské Guyany po spolkový stát Maranhao na severovýchodě Brazílie. Podle studie otištěné v pátek v časopise Science Advances je ale ve srovnání s ostatními útesy relativně "chudý". I tak zde však experti našli 60 druhů hub, 73 druhů ryb, hvězdice, langusty a další formy života.

Zdroj: YouTube

Objev kromě vědců a vlád překvapil také ropné společnosti, které již v oblasti zahájily ropný průzkum, napsal britský list Guardian.

Mnoho největších řek světa v systémech útesů způsobuje velké prolákliny a žádní koráli zde nežijí. Korálům se nadto daří v čisté, slané vodě s dostatkem slunečního svitu. Rovníkové vody nedaleko ústí Amazonky však patří k nejvíce bahnitým na světě.

Objevily se však zmínky, že útes se nachází ve vážném nebezpečí. Brazilská vláda podle médií prodala část oblasti při ústí Amazonky na ropný průzkum a následnou těžbu. Celkem prý jde o 80 bloků, přičemž ve čtvrtině z nich se už rozběhla těžba.

Související

Více souvisejících

Amazonka Brazílie Příroda

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy