Podlézaví politici a frustrovaní občané. V zahraničí se o nás opět píše. A není to vůbec hezké

Praha/Washington – Prestižní americký server Foreign Policy informuje o českých sporech o státní vyznamenání pro Jiřího Bradyho. O při mezi Hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem už před několika dny informovala agentura Reuters, od které zprávu převzala některá světová média.

Agentura Reuters o věci informovala už 21. října, tedy ve chvíli, kdy se spor rozhořel. Připomíná, že Brady, který přežil holocaust ocenění od prezidenta Miloše Zemana neobdrží, protože se jeho synovec Daniel Herman sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou – to vše proti vůli čínské vlády, která dalajlámu označuje za separatistu. Píše také, že Zeman silně propaguje užší hospodářské vztahy s Čínou.

Reuters také připomíná, že někdejší prezident Václav Havel byl přítelem dalajlámy a zároveň se silně angažoval v oblasti lidských práv.

Herman agentuře potvrdil, že dostal z Hradu ultimátum, že pokud se s tibetským duchovním vůdcem sejde, jeho strýc vyznamenání nedostane. „Mluvčí Zemana odmítl přímo komentovat Hermanovo prohlášení. Řekl, že prezident seznam kandidátů dokončil "před nějakou dobou" a že poté už nebyl nikdo vyškrtnut," píše agentura.

O týden později pak zprávu zaznamenal také známý americký server Foreign Policy (FP). „Jiří Brady, 88-letý muž, který přežil holocaust, měl být oceněn prezidentem České republiky Milošem Zemanem tento měsíc na státní večeři, když dostal špatnou zprávu: prezident změnil názor a Brady ocenění za přínos veřejnosti neobdrží. Důvod? Čeští představitelé se, jak se zdá, zoufale snaží podlézat Pekingu," píše nemilosrdně server.

FP také připomíná, že Brady přežil holocaust, zatímco jeho sestra Hana ne, a že se po válce přestěhoval do Kanady, kde založil instalatérskou firmu a zároveň se snažil celosvětově připomínat problematiku holocaustu. Právě za tuto snahu ho prý nejprve chtěl Zeman ocenit a tak ho pozval na oslavy 28. října do Prahy.

Server opět připomíná slova Hermana o tom, že dostal varování, že pokud se s dalajlámou sejde, jeho příbuzný žádné ocenění nedostane. Poukazuje přitom na citace z českých médií. „Česká republika byla dříve otevřeným spojencem tibetského hnutí za nezávislost. Ale protože Peking rozvíjí svou diplomatickou a hospodářskou angažovanost v Evropě - zejména ve střední a východní Evropě – Praha svůj názor změnila. To u některých Čechů kteří mají pochopení pro Tibet a dalajlamu, vyvolalo frustraci, a mnozí z nich protestovali při pražské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga letos na jaře tím, že ničili čínské vlajky," píše americký server.

Jak FP uvádí, Zemanovo rozhodnutí Bradyho neocenit vyvolalo u některých politiků i občanských skupin doslova „vztek" a tak se stalo, že má teď získat tolik různých vyznamenání od jiných institucí, že není jasné, jestli je vůbec stihne všechny převzít.

„Stydím se za to, co se děje, pokud jde o cenu pro pana Bradyho," cituje server pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. „To je důvod, proč jsem se rozhodla využít svou autoritu a dát mu oficiální klíč od Prahy jako výraz vděčnosti." FP také uvádí, že se hned čtyři ministři rozhodli nezúčastnit každoroční ceremonie na Pražském hradě.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Brady Česká republika

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy