Kuba po smrti Castra drží smutek, prodej alkoholu zakázán. Já jsem Fidel, zpívali studenti

Havana - Kuba truchlí nad smrtí bývalého prezidenta Fidela Castra, který zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let. Noviny vyšly ve smutečním černém vydání místo obvyklé červené, jindy rušné ulice se téměř vylidnily, restaurace jsou vesměs prázdné.

Úřady zakázaly prodej alkoholu, vlajky byly spuštěny na půl žerdi a zrušeny byly mimo jiné koncerty i svatby. Zahraniční novináři v ulicích Havany nezaznamenali zvýšenou policejní nebo vojenskou přítomnost.

"Fidel nezemřel, protože lidé jsou Fidel," křičel podle Reuters místní studentský vůdce na Havanské univerzitě, kde Castro studoval na konci 40. a začátku 50. let právo. "Já jsem Fidel," dodal a ostatní se k němu přidávali. Další student Raúl Alejandro Palmeros řekl, že ke Kubě díky Castrovi "vzhlíželi lidé z celého světa, zvláště chudí a odstrkovaní".

Smrt někdejšího vůdce, jehož v roce 2006 nahradil v úřadě jeho mladší bratr Raúl, ale život ve městě zcela neochromila. Někteří Kubánci tak jako jindy vyráželi pro zeleninu na trh a pro maso do státních prodejen.

"Obvykle máme plno, ale dnes přišli jen turisté, možná několik Kubánců. Obvykle je to naopak. Zdá se, že Kubáncům přijde divné užívat si tak brzy po Fidelově smrti," řekl Reuters Raúl Tamayo z oblíbené restaurace La Roca v centru metropole.

Psali jsme:
Castrova smrt režim dočasně posílí, myslí si politolog. Otázkou je postoj Trumpa Smrt diktátora Castra? Závratné změny na Kubě nelze zatím čekat, soudí hispanista
 

"Všichni tady jsou smutní. Lidé si sice nadále hledí svého, ale jsou smutní. I já truchlím pro svého vůdce, vážně jsem to nečekala," citoval Reuters penzionovanou profesorku Anaidu Gonzalesovou.

Podobné věty zaznívají od dalších Kubánců, kteří od mládí vyrůstali se slovy a fotografiemi Fidela Castra v učebnicích i v médiích. V soukromých rozhovorech se ovšem podle agentury AP objevuje naděje, že smrt Fidela Castra by mohla Kubě umožnit rychlejší přechod k otevřenější, bohatší budoucnosti pod vedením jeho bratra Raúla.

Květiny a fotografie zesnulého Fidela Castra dnes ozdobily sochu Alma Mater na hlavním schodišti k Havanské univerzitě, kde pozdější kubánský vůdce před 70 lety studoval práva.

Havanské náměstí Revoluce mezitím dělníci připravují na pondělí a úterý, kdy se tu budou konat oficiální vzpomínkové akce zakončené mší. Staví zábrany, jež mají udržet bezpečí a pořádek mezi lidmi, kteří přijdou vzdát poslední poctu zesnulému komunistickému předákovi.

Související

Fidel Castro Rozhovor

Castro se chopil moci před 65 lety. Kubánský režim má neuvěřitelnou schopnost redefinovat se v zájmu přežití, uvádí Březinová

Před pětašedesáti lety, 16. února 1959, se předsedou vlády na Kubě stal Fidel Castro. Právě on byl klíčovou postavou revoluce, která krátce předtím svrhla diktátora Fulgencia Batistu. Hlavní motivací tehdejších změn byla touha kubánské společnosti po naplnění skutečné nezávislosti země, domnívá se Kateřina Březinová v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanistka působící na Metropolitní univerzitě v Praze také připomněla, že Castro v této době odmítal, že by byl komunistou – k ideologii marxismu-leninismu se přihlásil později. Odbornice na Latinskou Ameriku však problematizuje interpretaci, že se tak stalo pouze pod vlivem probíhající studené války, byť špatné vztahy mezi Kubou a Spojenými státy v orientaci Castrova režimu na Sovětský svaz podle ní sehrály svou roli.

Více souvisejících

Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy