Poušť Atacama: Na nejsušším místě na světě tisíce let nepršelo. Skrývá ale obrovské bohatství

Santiago de Chile - Poušť Atacama ležící v jihoamerickém Chile je nejsušší a nejnehostinnější místo na světě. Není v ní prakticky žádný život a díky svému umístění trpí na extrémní teplotní výkyvy. V noci teploty padají pod bod mrazu, ve dne slunce rozpálí povrch pouště až na 50 stupňů. Navíc zde skoro vůbec neprší a když už, spadne jen pár kapek vody.

Atacama svým vzhledem připomíná povrch Marsu. Poušť je zcela vyprahlá a dosahuje rozlohy 100 tisíc kilometrů čtverečních. Táhne se okolo Pacifiku od jižní hranice Peru až do centrálních oblastí Chile. Dosahuje nadmořské výšky 5 tisíc metrů a vzhledem k tomu, že ji kryjí vysokohorské štíty, zde skoro vůbec neprší.

Pokud už zaprší, tak vzácně a jen velmi málo. Roční úhrn srážek je totiž zhruba 1 mm a ve středu pouště se nachází oblasti, kde neprší vůbec. Odhaduje se, že v této středové oblasti nepršelo už několik tisíc let. Přesto není poušť písečná ani teplotně stálá, v noci teploty klesají pod nulu a ve dne dosahují až 50 stupňů Celsia. V takových podmínkách prakticky nic nepřežije, včetně bakterií a drobných mikroorganismů.

Dále od středu pouště se situace zlepšuje a mikroorganismy zde mají lepší podmínky k životu. Nijak závratně, přesto se naučily přežívat pod masivním slunečním svitem v krajině, kde zaprší jen občas. Stejně tak lze na určitých místech objevit kaktusy a několik plazů a ptáků.

Nikoho proto zřejmě nenapadne, že by Atacama mohla být obydlená, opak je ale pravdou. Bydlí zde dokonce více lidí, než by kdo odhadoval, a to zhruba jeden milion. Důvodem je velké množství nerostných surovin. Obrovská naleziště železné a měděné rudy se stala komoditou, kvůli které se sem stěhují firmy za výdělky a lidé za prací.

V jedné části pouště leží největší důl na měď na světě. Zhruba kilometr hluboká díra o rozměrech asi 4 kilometry čtvereční vyprodukuje 12 procent světové produkce mědi. Na těžbě se podílejí nejen desetitisíce pracovníků, ale i nejmodernější a nejmasivnější těžební stroje, jaké si člověk dovede představit. Největší díra na Zemi se denně prohýbá pod náporem osmimetrových obřích nákladních vozidel, rypadel a dalších těžebních strojů. 

Poušť má také vědecké využití. Díky nehostinným podmínkám ji využívá NASA ke studiu mikroorganizmů a jejich odolnosti vůči prostředí. Odborníci povrch pouště přirovnávají k povrchu Marsu a chtějí pochopit, jak jsou některé organismy schopny přežít v takovém suchu.

Související

Ilustrační foto

Záhada kvádru v Utahu se prohlubuje, objekt z pouště zmizel

Záhadný lesklý kvádr, který byl spatřený v odlehlé poušti na jihovýchodě Utahu před dvěma týdny, je pryč, upozornila agentura Reuters. O zmizení informovaly úřady a na sociálních sítích se objevily fotografie z místa, na kterých je vidět jen hromada kamení a malý kousek kovu ve tvaru trojúhelníku, které na místě zůstaly.

Více souvisejících

Poušť poušť Atacama Sucho Chile cestování

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy