Guam: Čím je zajímavý ostrov, který leží v centru jaderného napětí mezi USA a KLDR?

Hatanga (Guam) - Oznámení severokorejské armády, že připravuje operační plány pro útok na ostrov Guam, přinesl tomuto americkému území v Pacifiku více globální pozornosti, než tomu bylo za desítky let. Čím je tento ostrov tak zajímavý?

Kde Guam leží?

Jde o nejjižnější ostrov souostroví Mariany, který leží v severozápadní části Tichého oceánu. Spadá mezi autonomní ostrovní území Spojených států amerických a jedná se o jedno z pěti amerických teritorií se zavedenou civilní vládou. Jak píše server Business Insider, má zhruba ve velikost města Chicago a v nejužším bodě je široký 6 kilometrů. Leží asi 2,200 kilometrů jihovýchodně od Severní Koreje, je tedy mnohem blíž ke KLDR než samotné Spojené státy. Právě díky jeho blízké vzdálenost k Číně, Japonsku, Filipínám a Korejskému poloostrovem, byl dlouhou dobu nezbytným vlastnictvím americké armády.

Jaký je vztah Guamu a USA?

Guamu se v roce 1565 zmocnilo Španělsko, americkým územím se strov stal v roce 1898 během španělsko-americké války. Japonsko ho za druhé světové války asi dva a půl roku zabavilo. Po 2. světové válce byl v roce 1950 Guam prohlášen autonomním ostrovním územím Spojených států, což zahrnovalo ustanovení guamské civilní vlády a poskytnutí amerického občanství všem obyvatelům ostrova.

Jelikož ale Guam není státem USA, občané USA žijící na ostrově se nemohou účastnit volby amerického prezidenta a guamský zástupce v Kongresu nemá právo hlasovat. Guamští obyvatelé mají ovšem právo volit zástupce politických stran v primárních prezidentských volbách.

Co na ostrově dělá americká armáda?

Spojené státy udržují námořní základnu a pobřežní hlídku na jihu ostrova a leteckou základnu na severu – ta byla silně využívána během války ve Vietnamu. I když armáda zabrala již 30% ostrova, snaží se dál zvyšovat svou přítomnost tím, že do Guamu přemístí tisíce námořníků, kteří v současné době sídlí v japonské Okinawě.

Kvůli ochraně ostrova se na něm nachází Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) , který se používá k sestřelování balistických raket. Minulý měsíc nad se ostrovem dvakrát objevily nadzvukové bombardéry, které odstartovaly z ostrova Guam a přeletěly nad Korejským poloostrovem. Šlo o reakci na dvě severokorejské zkoušky mezikontinentálních balistických raket.

Zatímco lidé z Guamu vyjadřují odpor a nelibosti nad přítomností americké armády, je tato přítomnost důležitá pro ekonomiku ostrova, druhé místo pak v tomto směru hraje cestovní ruch.

Kdo na ostrově žije?

Ostrov byl před asi čtyřmi tisíci lety osídlen předky lidu, který je dnes znám jako Čamoro. Jde o obyvatelé Mikronésie. Národ vznikl míšením původních austronéských obyvatel se Španěly a Filipínci. I dnes je to největší etnické skupina na ostrově, na Guamu žije asi 65 tisíc Čamorů. Celkem pak má ostrov asi 160 000 obyvatel. Jeho hlavním městem je Hagatna a jeho největším městem je Dededo.

Jeho hlavními jazyky jsou angličtina a chamorro. Na ostrově působilo nebo stále ještě působí několik populárních hnutí, které prosazují větší samosprávu nebo dokonce nezávislost ostrova na USA. Tyto skupiny byly aktivní především v 80. letech, některé usilovaly, aby se ostrov přidal k Portoriku.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) ostrov Guam Severní Korea (KLDR) Americká armáda (U.S. ARMY) Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy