Vrátí se "zlatí komunisté"? V USA stoupá podpora levicových hnutí

Praha/Washington - O češtích voličích se často říká, že mají selektivní paměť. Jak jinak si vysvětlit neutuchající podporu komunistické strany. Jenže kdyby se jednalo pauze o generační nostalgii, voličů by muselo za ty roky být mnohem méně. I v tradičně středo-pravicových zemí jako jsou Spojené státy si teď mnozí politologové pokládají otázku, co stále více mladých láká na socialismu.

V roce 1906 napsal německý sociolog Werner Sombart esej "Proč neexistuje socialismus ve Spojených státech?". Snažil se přejít na to, proč USA a jiné industrializované demokracie nevyvinuly žádné významné levicové hnutí.Prezidentský kandidát Bernie Sanders sice s nominací neuspěl, ale přilákal k volbám spoustu mladých. Odborníci si všímali zajímavého fenoménu. Mnoho Sandersových voličů prohlásilo, že jsou sociálními demokraty a ještě větší procento se označilo přímo za socialisty. Až 52% z celkových voličů demokratů (včetně voličů Hilary Clintonové) uvedlo, že mají příznivý postoj k socialismu.Nicméně Sanders nepřivedl mladé k levici, oni se tam pohybují už dlouho. Zatímco za volbami starších může stát již zmiňovaná selektivní paměť, nostalgie, ale i prostý důvod, že mladí se snadněji přizpůsobí, ale starší jsou mnohem častěji nespokojeni. Vzpomínka na mládí, i když jste žili v nepříliš svobodné době, může být krásnější než současná doba, kdy vás trápí různé nemoci a pokles fyzické síly.

V USA neexistují doteď žádné průzkumy o tom, odkud pochází současní socialisté, odborníci ale poukazují na skutečnost, že tady byla znamení předpovídající vzestup levice. Ať už to byla reakce veřejnosti na studie, že 1 procento lidí, označovaných jako elita, vzkvétala na úkor zbylých 99 procent, nebo různé pochody a demonstrace za zvýšení minimální mzdy.Hlavním hybatelem milionů Američanů do socialistického sloupce bývá dysfunkčnost současného amerického kapitalismu. Mladí mají za to, že americký politický systém od dob druhé světové války je již překonaný a mnohdy se ukázal být nefungujícím. Mladé trápí ekonomická zátěž mnohem více než jejich rodiče, mnoho Američanů si bere milionové půjčky na školné a po promoci je musí začít splácet. Bez akademického titulu budou zase velmi znevýhodněni na trhu práce.Je to zejména generační fenomén, myslí si mnoho odborníků. Narození po roce 1989 nezažili studenou válku a socialismus jim nebyl nikdy předhazován jako nepřítel. I když se nyní spousta mladých odklání od pravice a kapitalismu, v USA není stále vhodné prostředí pro vznik oficiálního politického levicového hnutí. Už Werner Sombart tvrdil, že dokud bude působit trh, který dokáže práci uspokojivě odměnit, není prostor pro levici. Americe nahrává taky to, že mnoho přistěhovalců, kteří přišli z chudších a často socialistických zemí, a vytvořili zde dělnickou třídu, potvrzuje, že životní úroveň, kterou zde našli, překonala tu, kterou zanechali. Socialismus je tak podle nich zbytečný.

Související

Vláda ČR

Zkušební doba se prodlouží, výpovědní zkrátí, rozhodla vláda

Od ledna se prodlouží zkušební doba pro řadové zaměstnance na čtyři měsíce a pro vedoucí pracovníky na osm měsíců. Výpovědní doba se naopak zkrátí. Nezletilí budou mít možnost pracovat na letní brigádě již od čtrnácti let místo dosavadních patnácti let, jak bylo předtím.
Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

Více souvisejících

práce socialismus USA (Spojené státy americké) Ekonomika finance

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy