Obama zpět na politické scéně: Odmítl rozeštvávání společnosti. Proti Trumpovi vystoupil i Bush

New Jersey - Exprezident USA Barack Obama se ve čtvrtek poprvé od odchodu z Bílého domu objevil na veřejné politické scéně. Před mimořádnými volbami guvernérů vyzval voliče, aby odmítli politiku rozdělování, kvůli níž "koroduje" americká demokracie.

Obama vystoupil na shromáždění v New Jersey a Virginii, kam přišel podpořit kandidáty pro tamní volby guvernérů. Součaného prezidenta Donalda Trumpa přímo nejmenoval. Prohlásil, že občané by měli vyslat silný signál o tom, jak si politiku představují. "Co nechceme, je pořád ta stará politika rozdělování, kterou jsme tu viděli mnohokrát už dřív, po staletí," konstatoval Obama.

"Mysleli jsme si, že určitý druh politiky, kterou tu teď máme, jsme už opustili. To bylo před 50 lety," řekl Obama. "Je 21. století, nikoli 19. století," zdůraznil Obama.

Exprezident řekl, že moderní politické postupy nejsou odrazem základních amerických hodnot, mezi které zařadil hlavně vstřícnost. "Objevují se lidé, kteří se schválně snaží ostatní naštvat, chtějí démonizovat osoby, které mají jiné názory, chtějí všechny rozeštvat v zájmu krátkodobého taktického prospěchu. Občas je to k uzoufání," posteskl si Obama.

Podle agentury Reuters mnohé z Obamových poznámek působily jako zjevné štulce vůči Trumpovi, jehož bojovný styl a plamenná rétorika vedly k častým kontroverzím a politickým pnutím.

Obama vyzval stoupence demokratů, aby přiměli jít k volbám i své přátele a příbuzné. V Newarku ve státě New Jersey zdůraznil, že nikdo by neměl pokládat výsledek za daný jenom proto, že průzkumy ukazují na jasné vítězství bývalého investičního bankéře a velvyslance v Německu Phila Murphyho nad republikánským soupeřem, nynějším zástupcem guvernéra Kimem Guadagnem.

"Nevím, jestli jste si toho všichni všimli, ale nemůžete brát jakékoli volby za jisté," řekl s narážkou na loňskou překvapivou porážku demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Demokraté podle agentury Reuters doufají, že Obama jim přivede mladé a váhající voliče, příslušníky menšin. Hlasování, které se v New Jersey a Virginii uskuteční 7. listopadu, podle politologů ukáže, zda jsou demokraté schopni ve volbách těžit z rostoucí nespokojeností s Trumpem.

Soupeření o guvernérské posty a prosincový souboj o jedno senátorské křeslo v Alabamě mohu naznačit, jaká je v USA politická nálada před kongresovými volbami v příštím roce, kdy půjde o obsazení všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a 33 ze 100 v Senátu. Republikáni nyní obě komory ovládají.

Obama hovořil jen několik hodin po dalším exprezidentovi, svém předchůdci v Bílém domě Georgi Bushovi. Také republikánský exprezident nepřímo útočil na Trumpa v newyorském projevu, v němž odsoudil "zastrašování a předsudky" a naopak hájil imigranty a obchod.

"Zdá se, že se povzbuzuje úzkoprsost. Naše politika se zdá být náchylnější vůči konspiračním teoriím a vyloženým výmyslům," prohlásil dále Bush. "Někdy se zdá, že síly, které nás rozdělují, jsou silnější než síly, které nás spojují," dodal s tím, že se například zapomíná na "dynamiku, kterou do Ameriky vnesla imigrace".

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama USA (Spojené státy americké) Donald Trump Prezident USA George W. Bush (jr.)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 4 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Rusko si předvolalo velvyslance Británie. Důvod ale tají

Ruské ministerstvo zahraničních věcí si v pondělí předvolalo britského velvyslance v Moskvě Nigela Caseyho. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy