Kdy je násilný čin vražda a kdy už terorismus? Bývalá analytička CIA představuje obtíže s definicí terorismu

NÁZOR - V uplynulých týdnech došlo k dvěma typům tragédií, které opět vyprovokovaly debatu ohledně definice terorismu. Tou současnější, nedávnou, byl další z řady útoku vozidlem na civilisty příznivcem teroristické skupiny IS. V tomto případě je zcela jasné, že šlo o teroristický útok. Nicméně, počet obětí tohoto útoku byl menší než v případě masakru v Las Vegas, jenž je vůbec nejhorším masakrem v novodobých dějinách USA po 11. září, jenž nebyl nazván teroristickým útokem. Bývalá analytička CIA, Cindy L. Otisová, se pokouší vysvětlit, jaké jsou obtíže při definování terorismu a jaké to má důsledky.

Podle bývalého ředitele Národního protiteroristického centra, Michaela Litera, je v americkém teroristickém kodexu více než 50 definic terorismu. Následkem toho je označení pachatele jako teroristy někdy nerovnoměrně aplikováno, tvrdí Otisová. Poukazuje na případ muže, který v roce 2009 zabil dva americké vojáky ve Fort Hood a byl obviněn z vraždy, a to i přes to, že byl v emailovému kontaktu se spolupracovníky al-Káidy, zatímco pachatel New Yorského útoku byl označen za teroristu, ačkoliv se zatím takový kontakt nenašel a byl typem sympatizanta bez hlubší návaznosti na skupinu.

Svou roli v tomto rozlišení hrát zřejmě fakt, že americká zpravodajská komunity teroristickým útokem míní z větší části „záměrné, politicky motivované násilí spáchané na nebojových cílech ze strany subnárodních skupin nebo tajných agentů". Z této definice by tedy útok na vojáky nebyl teroristickým útokem protože vojáci už definice jsou „ozbrojené cíle.“ Nicméně, Otisová upozorňuje na fakt, že dle této definice pod teroristy patří i jednání bílých nacionalistů či jednání útočníka z Las Vegas, přesto jejich činy jsou často považovány za vraždy, nikoliv za akty terorismu.

Částí této definiční nejasnosti je skutečnost, že samotný akt teroru na obětech nemusí znamenat nutně, že pachatel je terorista. V USA se rozhoduje ohledně toho, zda je někdo masovým vrahem či teroristou podle jednotlivých případů a při zvážení několika hlavních věcí – zda-li útočník byl politicky motivován, jakou metodou uskutečnil útok a zda-li měl nějaké vazby na známou teroristickou organizaci.

Označit podezřelého za domácího teroristu poskytuje orgánům pro vymáhání práva větší pravomoc v jeho šetření a s ním spřízněných skupin. Nicméně, neexistuje žádný trestní zákon, který by umožňoval vládě podezřelého obvinit z domácího terorismu, jen z mezinárodního, poukazuje na jistou schizofrenii amerického trestního práva Otisová. Důvodem je neschopnost americké vlády sledovat měnící se vzorec terorismu. Od 11.9. je v USA terorismus spojován především se zahraničními větvemi.

Je to však domácí terorismus, který začíná představovat větší hrozbu. FBI a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost opakovaně upozorňovali, že domácí bílé krajně pravicové skupiny provedly od roku 2001 v USA více útoků než jakákoliv jiná domácí teroristická skupina. Hranice mezi mezinárodním domácím terorismem navíc splývají. Fenomén tzv. osamělých vlků ukazuje, že k radikalizaci může dojít na domácí půdě prostřednictvím internetu.

Proti myšlence vytvoření zákona o domácím terorismu se vyjadřují ti, kteří se obávají, že by takový zákon mohl být politizován a ohrožovat svobodu projevu a ty, kteří se vyjadřují kriticky ke státu, např. protiválečné skupiny nebo environmentální aktivisty.

Termín terorista je nicméně už nyní politizován. Jeho užití je politiky, používáno k vyzdvižení hrozby ze strany určitých skupin a naopak, jeho nepoužití snižuje závažnost nebezpečí ze strany jiných skupin. Zvláště u Trumpa je tento vzorec velmi zřejmý. Americký prezident ihned varuje před hrozbou terorismu, když násilný čin spáchá příslušník islámské komunity, mlčí však, když čin je motivován bílým rasismem. Podle Otisové je tento přístup velmi problematický, protože málo řeší rostoucí hrozbu násilí ze strany příznivců nadvlády bílé rasy.

Související

Více souvisejících

Terorismus Stephen Paddock (střelec z Las Vegas) Sayfull Saipov

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy