USA budou žádat o vydání obviněných Rusů, jsou z trollí farmy

Washington/Petrohrad - Ruští občané přistižení při vměšování do prezidentských voleb v USA v roce 2016 mohou očekávat, že Washington bude žádat o jejich vydání. Jde o tři organizace a 13 osob. Ty jsou podle rozhlasové stanice Svoboda zaměstnáni v Agentuře pro výzkum internetu (AII), která je považovaná za prodlouženou ruku Kremlu.

Naznačil to dnes náměstek amerického ministra spravedlnosti Rod Rosenstein, podle kterého Washington nekonzultoval s Moskvou sérii obvinění 13 ruských občanů a tří ruských právnických subjektů.

Rosenstein prohlásil, že obvinění je důkazem toho, že Rusové chtěli ve Spojených státech vyvolat nesvár. Podle něho ovšem ze 37stránkového obviňovacího spisu nevyplývá, že by ruského zasahování do voleb mělo vliv na jejich výsledky. Mnohá americká média a opoziční demokraté ale zastávají názor, že ruské vměšování pomohlo k vítězství nynějšímu republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Rosenstein je členem Trumpova vládního týmu.

Pokud by byli Rusové do USA vydáni, což ovšem nelze předpokládat, hrozilo by jim 20 až 30 let vězení.

V AII, která sídlí na petrohradském předměstí Olgino, pracuje kolem 250 lidí. Ročně provoz firmy stojí kolem 270 milionů rublů (přes 100 milionů korun). Její hlavní součástí je Federální zpravodajská agentura (FAN), která vyrábí falešné či zkreslené zpravodajství a vysílá ho do světa. Vyhledavač Google loni v listopadu vyřadil zprávy FAN ze služby automaticky vyhledávaného zpravodajství.

Jednou ze 13 obviněných je jistá Irina Kaverzinová, jejíž privátní elektronickou poštu američtí vyšetřovatelé podle agentury AP získali. Píše se v ní, že Kaverzinová vytváří příspěvky šířené v sociálních sítích, které mají vzbudit dojem, že jejich autory jsou Američané. Texty mají rozdělovat americkou společnost a deformovat povědomí o stavu americké demokracie.

Ústřední postavou AII je její hlavní sponzor Jevgenij Prigožin. Muž, kterému se přezdívá "Putinův kuchař" a který začínal jako pouliční prodavač hot dogů, je vlastníkem potravinářského holdingu Concord, restaurací a cateringových firem. Angažuje se rovněž ve výrobě zbraní a jeho "potravinářská" a ropná společnost Evro Polis, která má kanceláře v Damašku, údajně verbuje Rusy pro žoldnéřské skupiny operující na Blízkém východě.

Podle týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera obvinění měli za cíl šířit "diskreditující informace" o prezidentských kandidátech, jako byla Hillary Clintonová, Marco Rubio a Ted Cruz, jakož i podporovat demokratického kandidáta Bernieho Sanderse a Trumpa. Zneužili přitom osobních údajů skutečně existujících Američanů například ke zřízení účtů v internetovém platebním systému PayPal a k obdržení falešných řidičských průkazů. Založili také a používali stovky e-mailových účtů prostřednictvím amerických poskytovatelů webových služeb a přes ně kontaktovali americká média. Využívali rovněž účtů na internetových diskusních fórech, jejichž prostřednictvím se vydávali za Američany.

Do případu je zapleten také americký občan: 28letý Richard Pinedo nakupoval a prodával čísla bankovních účtů, jejichž prostřednictvím zájemci obcházeli bezpečnostní opatření společností zabývajících se digitálními platbami. Za úplatu tak pomáhal i Rusům. Ovšem podle amerických vyšetřovatelů neměl ponětí, komu skutečně poskytuje své služby.

Související

Ilustrační foto

Rusko spekuluje o smrti miliardáře Prigožina, sponzora dezinformátorů

V ruských sociálních sítích kolují spekulace o smrti miliardáře Jevgenije Prigožina, hlavního sponzora petrohradské Agentury pro výzkum internetu (AII) považované za ruské centrum pro výrobu lživých zpráv a šíření zpravodajských manipulací. Prigožin údajně zahynul při nedávné letecké katastrofě v Kongu, ruští diplomaté ani lidé z Prigožinova okolí ale tuto zprávu nepotvrdili.
Ilustrační fotografie

Úder ruských trollů? Moskva zkritizovala zprávu o vměšování do voleb v USA

Kreml dnes reagoval odmítavě na informace o údajném ruském vměšování do amerických prezidentských voleb, které v pondělí zveřejnil výbor amerického Senátu pro kontrolu zpravodajských služeb. Ve dvou zprávách privátních analytických firem se uvádí, že Rusko se v roce 2016 snažilo přes sociální sítě ovlivnit mínění americké veřejnosti v mnohem větším rozsahu, než se dosud předpokládalo.

Více souvisejících

Agentura pro výzkum internetu (AII) USA (Spojené státy americké) Rusko Jevgenij Prigožin Volby USA trolling

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy