Jako za studené války. Z USA zní tvrdá slova, míří i na prezidenta Zemana

NÁZOR - Ruské odvetné vyhoštění amerických a dalších diplomatů se podle všech viditelných signálů vrací ke starým studenoválečným zvykům, varuje editorial serveru New York Times. Renomovaný deník ho popisuje následovně: sovětské jednání vyvolalo západní odvetné kroky, Moskva jakékoliv provinění zarputile odmítala, označila se za oběť pokryteckého Západu a udeřila obdobným protiopatřením.

Známé déjà vu

Jako příklad uvádí newyorský deník bojkot olympijských her v Los Angeles v roce 1984 ze strany SSSR a zemí východního bloku, který byl reakcí na americký bojkot olympiády v Moskvě o čtyři roky dříve, k němuž došlo v důsledku sovětské invaze do Afghánistánu.

"A nyní je to stejné v Rusku Vladimira Putina," konstatuje vlivný server. Poukazuje, že Putin plně převzal dávnou nechuť Kremlu přiznat jakékoliv nepatřičné jednání, ať šlo o sestřelení letu MH17, zabití Alexandra Litviněnka, zábor Krymu, boje na východní Ukrajině, kybernetické zásahy do voleb na Západě či doping u ruských olympioniků.

Posledním případem je použití smrtící chemické zbraně k otravě dvojitého agenta a jeho dcery v malém anglickém městě, uvádí editorial. Situaci označuje za známé déjà vu, upozorňuje však na jeden potenciálně nebezpečný rozdíl: během původní studené války si Moskva a Washington uvědomovaly, že je potřeba omezovat ideologické nepřátelství a jaderné arzenály, tudíž komunikovaly prostřednictvím různých kanálů a "horké linky", což mělo zabránit, aby neočekávané krize spustily konfrontaci, a zároveň pracovaly na odzbrojení a pravidelně jednaly na všech úrovních.

Vojenská "horká linka" je stále v provozu, aby zamezila střetům ruských a amerických sil v Sýrii, ale jak napětí minulý týden narostlo, generální tajemník OSN António Guterres naznačil, že nastal čas oživit další studenoválečné komunikační a kontrolní kanály, připomíná prestižní deník. Odkazuje na Guterresův názor, že ačkoliv tyto mechanismy již byly vyřazeny, jsou znovu potřebné.

"Postkomunistické Rusko není jasný nepřítel, jakým byl Sovětský svaz," přiznává nicméně New York Times. Dodává, že ačkoliv země sklouzává k autoritářství, stále existuje naděje, že vztahy s Moskvou mohou být restartovány, o což se snažila Hillary Clintonová a po čem očividně prahne americký prezident Donald Trump.

Byť je snaha Vladimira Putina obnovit vliv a moc Ruska ozvěnou sovětské praxe - stačí vzpomenout na jeho březnové hrdé odhalení nových mezikontinentálních střel schopných zasáhnout jakékoliv místo na světě -, Rusko zároveň po roce 1991 prošlo podstatnou transformací, uznává americký server. Poukazuje, že Rusové hodně cestují a mají téměř neomezený přístup k informacím a technologiím a sovětská řízená ekonomika ustoupila konzumerismu.      

Obdivovatelé Putina, velký otazník

Za podstatnější označuje editorial absenci západního konsensu ohledně Ruska, který by se podobal tomu ohledně Sovětského svazu. "Evropští politici jako maďarský premiér Viktor Orbán či český prezident Miloš Zeman jsou otevření obdivovatelé Putina a vztahy prezidenta Trumpa s Kremlem představují velký otazník," píše newyorský deník. Podotýká, že ačkoliv USA vyhostily 60 ruských diplomatů a uzavřely ruský konzulát ve Seattlu, Trump současnou krizi nikterak nekomentoval, a to ani minulý týden, když telefonoval Putinovi, aby mu poblahopřál ke znovuzvolení.   

To vše činí současnou konfrontaci nepředvídatelnější, než bylo dřívější soupeření se Sovětským svazem, tvrdí New York Times. Doplňuje, že jak Velká Británie tak Spojené státy si nechávají prostor pro další sankce vůči Rusku, na které by Moskva nepochybně reagovala, a toto zhoršení vzájemných vztahů může ovlivnit snahu najít společnou řeč ohledně Sýrie a islámského terorismu.

Nejde však o argument pro hledání jiné cesty v momentě, kdy Rusko porušuje nejzákladnější normy mezinárodního jednání, zdůrazňuje editorial. Dodává, že Rusko není starý Sovětský svaz, což Západu velí vyslat jasný signál, že staré uskoky a triky rovněž patří na smetiště dějin.

"Bývalý agent KGB v Putinovi může považovat za nepřijatelné, aby si přeběhlík pohodlně žil v Británii, ale musí mu být jasně ukázáno, že Západ se sjednotí ve svém hněvu - ano, včetně Trumpovy Ameriky -, když jsou v pokojném anglickém městě nesazeny nejděsivější ruské zbraně," uzavírá renomovaný server.    

Související

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) Miloš Zeman Sergej Skripal studená válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 4 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Blinken nečekaně přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy