Odhalil Zeman tajenou pravdu? Ryan skončí, myslí si republikáni. Důvodem má být vnitropolitický boj

Washington - Předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických a třetí nejvýše postavený politik USA, Paul Ryan, byl před týdnem v Praze na soukromé návštěvě, při které přednesl řeč v Poslanecké sněmovně. Podle skeptických hlasů účelem jeho cesty byla dohlédnutí na to, že údajný ruský hacker Serger Nikulin bude vydán do USA. Prezident Miloš Zeman vyslovil podezření, že hacker bude použit ve vnitrostranické válce proti Trumpovi. Podle serveru The Vox se mezi republikány množí zprávy, že Ryan se chystá skončit – a důvody má být vnitrostranická situace.

Zeman na své první zahraniční cestě na Slovensku naznačil, že Ryan měl vyjevit své nepřátelství vůči Trumpovi při jeho zvolení, kdy si měl vzít symbolicky černou kravatu. Fotky ale ukazují, že si Ryan vzal modrou kravatu. Zeman zřejmě vycházel z toho, že Ryan gratuloval Trumpovi v „black tie“, což může být přeloženo jako „černá kravata“, znamená to ale jistý „dress code“ – smoking.

Dokázal však Zeman skutečně prohlédnout do tajů americké vnitřní politiky? Ačkoliv Trump zesílil dlouhodobý rozkol uvnitř republikánské strany, nedá se v případě Ryana hovořit o jakémsi vůdci „vzpoury“ mající za cíl sesazení Trumpa. Ryan je profesionální politik, který si uvědomuje sílu, kterou republikánský prezident poskytuje celé republikánské straně.

Ačkoliv původně kritizoval Trumpovy rasistické narážky, postupně se omezil na více neutrální konstatování, že se jedná o „nešťastné“ a „ničemu nepomáhající“ poznámky. Obhajoval též Trumpovu nezkušenost a přidal mu kredit za zásahy do zdravotního a daňového systému.  

Jako zkušený profesionální politik však zároveň ví, že americkou politiku nelze dělat bez kompromisů a Trumpova pověstná nepředvídatelnost, umanutost a neochota zabývat se denním, byrokratickým a únavným politickým vyjednáváním staví Ryana do v mnoha směrech nevděčné pozice, kdy se musí snažit usmiřovat různé zájmové skupiny uvnitř i vně Republikánské strany.

Balancování na ostří nože

Jedná se o hru s ohněm. Jeho předchůdce, John Boehner si vysloužil hněv konzervativní až ultrakonzervativní, „hardcore“ části republikánské strany, když se pokusil pro klíčové právní předpisy získat podporu „přes uličku“ – tj. napříč celým spektrem republikánské strany a i u demokratů. Musel odstoupit a Ryan, který se řadí k „umírněné“ části Republikánů, se jako on ocitl v jejich hledáčku a musí se velmi otáčet, aby se nebyl „sestřelen“.

Tato část republikánů, z které se rekrutují největší Trumpovy příznivci, se totiž na něj dívají s podezřením. Trápí je hlavně jeho spíše smířlivý postoj k imigraci. Jeho názory na tuto problematiku byly utvářené jeho mentorem, newyorkským proimigračním republikánem Jackem Kempem. Ryan během své kariéry pomáhal podpořit některé vstřícnější zákony vůči migrantům.

Nicméně, Ryan si uvědomuje, že toto je jeho slabina a pokouší se i jim vyjít vstříc. Hlasoval např. pro oplocení hranic a slíbil přes svým nástupem do funkce předsedy Sněmovny reprezentantů nejvíce konzervativním členům republikánů, že nebude prosazovat jakoukoliv migrační agendu, která by neměla podporu většiny republikánských kongresmanů.

Mnozí ultrakonzervativci jej stále vnímají jako příliš „měkkého“ a jako prakticky převlečeného demokrata. Média v září 2017 reportovala o pokusu konzervativců najít způsob jak sesadit Ryana či jej alespoň obrátit na svou stranu – radit jim v tom měl bývalý Trumpův hlavní stratég a hlavní tvář konzervativně-pravicového hnutí v USA, Steven Bannon.

Strašák jménem volby

Tyto vnitřní spory spolu s radikalizací části republikánské strany, která vykazuje stále více xenofobií podtóny, dělají Ryanovi značné vrásky na čele vzhledem k tomu, že se blíží tzv. „střednědobých“, „průběžných“ či „kongresových“ voleb (midleterm elections). Ryan by rád šel do nich s heslem „sjednocení“ a jako jeho další republikánští kolegové se obává, že útoky ultrakonzervativců např. na latinoameričany by mohly odradit nejen tuto významnou část voličstva a vést k dosavadní ztrátě vedení v Kongresu.

Je to právě tento důvod, proč republikáni spekulují, že Ryan vydrží do těchto voleb a po nich rezignuje. Ačkoliv Ryan to odmítá jako pouhé spekulace, zatím neřekl, zda bude na svou pozici kandidovat i v roce 2019, což někteří republikáni vnímají jako potvrzení toho, že Ryan je už unaven z tlaku odpovědnosti, který na něj doléhá.

Mark Meadows, republikánský kongresman a Trumpův důvěrník, řekl o Ryanovi roli v debatě o Kongresu, že to je pro něj „rozhodující okamžik“ jeho kariéry Předsedy sněmovny reprezentantů. „Pokud k tomu přistoupí špatně, bude to mít důsledky pro něj, ale to bude to mít také důsledky pro zbytek republikánské strany." Toto tvrzení naprosto jasně dokládá, proč mnozí si myslí, že Ryan se chystá opustit vysokou politiku.   

Související

New York

Děti migrantů nebudou automaticky občany USA? Trump jde do extrému, čeká se bitva o ústavu

Americký prezident Donald Trump zvažuje zablokování právní zásady, kdy se americkými občany automaticky stávají i děti cizinců narozené na území Spojených států. V rozhovoru v pořadu portálu Axios pro televizi HBO Trump řekl, že uplatňování výše zmíněného práva, které zaručuje 14. dodatek americké ústavy, může zastavit exekutivním nařízením, tedy dekretem, takže se obejde bez souhlasu Kongresu USA. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan v nezvykle odmítavé reakci ale řekl, že Trump tuto možnost nemá.
Radek Vondráček (ANO)

Radek Vondráček zakončil návštěvu Washingtonu, další schůzky ho čekají v New Yorku

Washington/Praha – Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je na návštěvě Spojených států, završil svá jednání ve Washingtonu a nyní míří do New Yorku. Vondráčkův pobyt v USA potrvá do 25. července. Po New Yorku Vondráčka čeká například cesta do Chicaga, které je známé početnou českou komunitou, a také do státu Wisconsin.

Více souvisejících

Paul Ryan (Kongres USA) USA (Spojené státy americké) Sněmovna reprezentantů kongresu USA Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy